Élelmiszer-biztonság: vaddisznó szövetek nehézfémszennyezettségének vizsgálata

Szerzők

  • Lénárt Zoltán Állatorvostudományi Egyetem Élelmiszer-higiéniai Tanszék, e-mail: Állatorvostudományi Egyetem Élelmiszer-higiéniai Tanszék (levelezőszerző)
  • Bartha András Állatorvostudományi Egyetem Állathigéniai, Állomány-egészségtani és Állatorvosi Etológiai Tanszék
  • Laczay Péter Állatorvostudományi Egyetem Élelmiszer-higiéniai Tanszék
  • Budai Péter Pannon Egyetem Georgikon Kar Növényvédelmi Intézet
  • Lehel József Állatorvostudományi Egyetem Élelmiszer-higiéniai Tanszék https://orcid.org/0000-0001-8021-0566

Kulcsszavak:

nehézfém, vaddisznó, szennyező anyagok, zsír, izom

Absztrakt

Vizsgálatunkban különböző nehézfémek (arzén, kadmium, higany, réz, ólom) koncentrációját vizsgáltuk ICP-OES módszerrel, vaddisznók (Sus scrofa scrofa) izom- és zsírszövetében. A 10 hímből és 10 nőstényből származó mintát Magyarország Közép-Dunántúl régiójából gyűjtöttük. A kanok és a kocák valamennyi mintájában (izom, zsír) az arzén és a higany a kimutatási határérték alatt volt, a kadmiumhoz hasonlóan. A vizsgált szövetekben mért réz mennyisége nem haladta meg a hatóságilag előírt határértéket. Az ólom koncentrációja az izomban meghaladta a rendeletileg előírt maximálisan megengedhető szintet. Adataink alapján a vizsgált vaddisznók szöveteinek fogyasztása a határérték feletti ólom-tartalom miatt élelmiszer-biztonsági szempontból kifogásolható, illetve kockázatot jelent a fogyasztó számára.

Hivatkozások

Amici, A., Danieli, P., Russo, C. and Ronchi, B. 2012. Concentrations of some toxic and trace elements in wild boar (Sus scrofa) organs and tissues in different areas of the Province of Viterbo, (Central Italy). Italian Journal of Animal Science 11. 354–362. https://doi.org/10.4081/ijas.2011.e65

Dlugaszek, M. and Kopczyński, K. 2013. Elemental Composition of Muscle Tissue of Wild Animals from Central Region of Poland. International Journal of Environmental Research 7. 973–978.

Florijancic, T., Ozimec, S., Jelkic, D., Vuksic, N., Bilandzic, N., Gross Boskovic, A. and Boskovic, I. 2015. Assessment of heavy metal content in wild boar (Sus scrofa L.) hunted in eastern Croatia. Journal of Environmental Protection and Ecology 16. 630–636.

Laczay, P. 2013. Élelmiszer higiénia, élelmiszerlánc-biztonság. Budapest, Mezőgazda Kiadó. 82–94.

Lazarus, M., Vicković, I., Šoštarič, B. and Blanuša, M. 2005. Heavy Metal Levels In Tissues Of Red Deer (Cervus Elaphus) From Eastern Croatia. Arhiv za Higijenu Rada i Toksikologiju 56. 233–240.

Lehel, J., Lányi, K. és Laczay, P. 2016. Állati eredetű élelmiszerek nehézfém-szennyezettségének élelmiszer-biztonsági jelentősége. Magyar Állatorvosok Lapja 138. 99–112.

Rudy, M. 2010. Chemical composition of wild boar meat and relationship between age and bioaccumulation of heavy metals in muscle and liver tissue, Food Additives & Contaminants: Part A, 27. 464–472. https://doi.org/10.1080/19440040903493785

Piskorová, L., Vasilková, Z. and Krupicer, I. 2003. Heavy metal residues in tissues of wild boar (Sus scrofa) and red fox (Vulpes vulpes) in the Central Zemplin region of Slovak Republic. Czech Journal of Animal Science 48. 134–138.

Prevendar Crnić, A., Šuran, J., Cipriš Madunić, H. and Božič, F. 2015. Cadmium concentrations in the tissues of young wild boars (Sus scrofa L.) from Moslavina and Slavonia in lowland Croatia. Veterinarski arhiv 85. 323–334.

Strazdina, V., Jemeljanovs, A., Sterna, V. and Ikauniece, D. 2014. Nutritional characteristics of wild boar meat hunted in Latvia. Foodbalt 32–36.

A 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet. az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről.

Az 1881/2006/EK rendelet (XII. 19.) az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról.

Letöltések

Megjelent

2020-03-06

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek