Élelmiszer-biztonság: vaddisznó szövetek nehézfémszennyezettségének vizsgálata
Kulcsszavak:
nehézfém, vaddisznó, szennyező anyagok, zsír, izomAbsztrakt
Vizsgálatunkban különböző nehézfémek (arzén, kadmium, higany, réz, ólom) koncentrációját vizsgáltuk ICP-OES módszerrel, vaddisznók (Sus scrofa scrofa) izom- és zsírszövetében. A 10 hímből és 10 nőstényből származó mintát Magyarország Közép-Dunántúl régiójából gyűjtöttük. A kanok és a kocák valamennyi mintájában (izom, zsír) az arzén és a higany a kimutatási határérték alatt volt, a kadmiumhoz hasonlóan. A vizsgált szövetekben mért réz mennyisége nem haladta meg a hatóságilag előírt határértéket. Az ólom koncentrációja az izomban meghaladta a rendeletileg előírt maximálisan megengedhető szintet. Adataink alapján a vizsgált vaddisznók szöveteinek fogyasztása a határérték feletti ólom-tartalom miatt élelmiszer-biztonsági szempontból kifogásolható, illetve kockázatot jelent a fogyasztó számára.
Hivatkozások
Amici, A., Danieli, P., Russo, C. and Ronchi, B. 2012. Concentrations of some toxic and trace elements in wild boar (Sus scrofa) organs and tissues in different areas of the Province of Viterbo, (Central Italy). Italian Journal of Animal Science 11. 354–362. https://doi.org/10.4081/ijas.2011.e65
Dlugaszek, M. and Kopczyński, K. 2013. Elemental Composition of Muscle Tissue of Wild Animals from Central Region of Poland. International Journal of Environmental Research 7. 973–978.
Florijancic, T., Ozimec, S., Jelkic, D., Vuksic, N., Bilandzic, N., Gross Boskovic, A. and Boskovic, I. 2015. Assessment of heavy metal content in wild boar (Sus scrofa L.) hunted in eastern Croatia. Journal of Environmental Protection and Ecology 16. 630–636.
Laczay, P. 2013. Élelmiszer higiénia, élelmiszerlánc-biztonság. Budapest, Mezőgazda Kiadó. 82–94.
Lazarus, M., Vicković, I., Šoštarič, B. and Blanuša, M. 2005. Heavy Metal Levels In Tissues Of Red Deer (Cervus Elaphus) From Eastern Croatia. Arhiv za Higijenu Rada i Toksikologiju 56. 233–240.
Lehel, J., Lányi, K. és Laczay, P. 2016. Állati eredetű élelmiszerek nehézfém-szennyezettségének élelmiszer-biztonsági jelentősége. Magyar Állatorvosok Lapja 138. 99–112.
Rudy, M. 2010. Chemical composition of wild boar meat and relationship between age and bioaccumulation of heavy metals in muscle and liver tissue, Food Additives & Contaminants: Part A, 27. 464–472. https://doi.org/10.1080/19440040903493785
Piskorová, L., Vasilková, Z. and Krupicer, I. 2003. Heavy metal residues in tissues of wild boar (Sus scrofa) and red fox (Vulpes vulpes) in the Central Zemplin region of Slovak Republic. Czech Journal of Animal Science 48. 134–138.
Prevendar Crnić, A., Šuran, J., Cipriš Madunić, H. and Božič, F. 2015. Cadmium concentrations in the tissues of young wild boars (Sus scrofa L.) from Moslavina and Slavonia in lowland Croatia. Veterinarski arhiv 85. 323–334.
Strazdina, V., Jemeljanovs, A., Sterna, V. and Ikauniece, D. 2014. Nutritional characteristics of wild boar meat hunted in Latvia. Foodbalt 32–36.
A 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet. az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről.
Az 1881/2006/EK rendelet (XII. 19.) az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2020 Lénárt Zoltán, Bartha András, Laczay Péter, Budai Péter, Lehel József
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.