Some climatic aspects of apple growing

Szerzők

Kulcsszavak:

alma, globális klímaváltozás

Absztrakt

Az alma (Malus domestica Borkh) a mérsékelt égövben a legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs (világviszonylatban csupán a banán és a citrusfélék előzik meg). A globális felmelegedés regionális hatása már napjainkban is megnyilvánult a szélsőséges időjárási eseményekben. A változó éghajlat jelei a hőmérsékleti- és csapadék szélsőségek intenzitásában és gyakoriságában is megmutatkoznak. Európa-szerte, köztük hazánkban is a hőhullámok és forró napok száma nőni fog, ami a hideg és fagyos napok szélsőségének ritkábbá válásával párosul, mely -eddigi kutatásokkal alátámasztva- változásokat eredményezhet az almatermesztésben. A növények viselkedését a különböző ökológiai folyamatok együttesen befolyásolják, mely hatások közül nagy jelentőségűek az időjárási tényezők és az éghajlati adottságok. Az egyes időjárási viszonyok, különösen a hőmérséklet, hatással van az almatermesztés valamennyi aspektusára.

Hivatkozások

Anda, A., Kocsis, T., 2010. Agrometeorológiai és klimatológiai alapismeretek. Budapest: Mezőgazda Kiadó. pp. 176–188.

Avery, D. J. 1975. Effects of climatic factors on the photosynthetic efficiency of apple leaves. In: Climeta and Orchard, Commonwealth Agricultural Bureaux, pp. 25–31.

Ban, Y., Kondo, S., Ubi, B.E., Honda, C., Bessho, H., Moriguchi, T. 2009. UDP‐sugar biosynthetic pathway: contribution to cyanidin 3‐galactoside biosynthesis in apple skin. Planta. 230. 871–881. https://doi.org/10.1007/s00425-009-0993-4

Bergh, O. 1990. Effect of temperature during the first 42 days following full bloom on apple fruit growth and size at harvest. South African Journal of Plant and Soil. 7. 11–18. https://doi.org/10.1080/02571862.1990.10634530

Brooks, C., Fisher, D.F. 1926. Some high-temperature effects in apples: contrasts in the two sides of an apple. Journal of Agricultural Research. 32(1). 1–23.

Caprio, J. M. and Quamme, H. A., 1999. Weather conditions associated with apple production in the Okanagan Valley of British Columbia. Canadian Journal of Plant Science. 79. 129–137. https://doi.org/10.4141/P98-028

Felicetti, D. A., Schrader, L. E., 2009. Changes in pigment concentrations associated with sunburn browning of five apple cultivars. II. Phenolics. Plant Science. 176(1). 84–89. https://doi.org/10.1016/j.plantsci.2008.09.010

Ferree, D. C., Warrington, I. J., 2003. Apples: Botany, Production and Uses. Wallingford, United Kingdom: CABI Publishing. https://doi.org/10.1079/9780851995922.0000

Flore, J. A. and Howell, G. S., 1987. Environmental and physiological factors that influence cold hardiness. International Conference on Agrometeorology. 139–150.

Ford, E. M. 1979. Effect of post-blossom environmental conditions of fruit composition and quality of apple. Communications in Soil Science and Plant Analysis. 10. 337–348. https://doi.org/10.1080/00103627909366899

Grab, S., Craparo, A. 2011. Advance of apple and pear tree full bloom dates in response to climate change in the southwestern Cape, South Africa: 1973-2009. Agricultural and Forest Meteorology. 151. 406–413. https://doi.org/10.1016/j.agrformet.2010.11.001

Hernandez, O., Torres, C. A., Moya-León, M. A., Opazo, M. C., Razmilic, I., 2014. Roles of the ascorbate-glutathione cycle, pigments and phenolics in postharvest 'sunscald' development on 'Granny Smith' apples (Malus domestica Borkh.). Postharvest Biology and Technology. 87. 79–87. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2013.08.003

Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). 2014. Climate Change 2014: Impacts, Adaptation, and Vulnerability. Field, C. B., Barros, V. R., Dokken, D. J., Mach, K. J., Mastrandrea, M. D., Bilir, T. E., Chatterjee, M., Ebi, K. L., Estrada, Y. O., Genova, R. C., Girma, B., Kissel, E. S., Levy, A. N., MacCracken, S., Mastrandrea, P. R., White, L. L. Impacts, Adaptation, and Vulnerability. Part A: Global and Sectoral Aspects. Contribution of Working Group II to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge: Cambridge University Press.

Jones, P. D., M. New, D. E., Parker, S., Martin, I. G. Rigor. 1999. Surface air temperature and its changes over the past 150 years. Reviews of Geophysics. 37. 173–199. https://doi.org/10.1029/1999RG900002

Katz, R. W., B. G. Brown. 1992. Extreme events in a changing climate: variability is more important than averages. Climate Change. 21. 289–302. https://doi.org/10.1007/BF00139728

Lakatos, L. 2004. Több szintű mezoklíma vizsgálatok alma ültetvényekben. Földtudományi Tanulmányok, Debrecen, Tiszteletkötet Justyék János 75. születésnapjára. pp. 95–104.

Legave, J. M., Blanke M., Christen D., Giovannini D., Mathieu V., Oger R. 2013. A comprehensive overview of the spatial and temporal variability of apple bud dormancy release and blooming phenology in Western Europe. International Journal of Biometeorology. 57. 317–331. https://doi.org/10.1007/s00484-012-0551-9

Lenti, I., 2011. Kertészet. Nyíregyháza: Nyíregyházi Főiskola.

Lin-Wang, K., Micheletti, D., Palmer, J., Volz, R., Lozano, L., Espley, R., Hellens, R. P., Chagnè, D., Rowan, D. D., Troggio, M., Iglesias, I., Allan, A. C. 2011. High temperature reduces apple fruit colour via modulation of the anthocyanin regulatory complex. Plant Cell Environ. 34(7). 1176–1190. https://doi.org/10.1111/j.1365-3040.2011.02316.x

Ma, F., Cheng, L. 2004. Exposure of the shaded side of apple fruit to full sun leads to upregulation of both the xanthophyll cycle and the ascorbate-glutathione cycle. Plant Science. 166. 1479–1486. https://doi.org/10.1016/j.plantsci.2004.01.024

Miraglia, M., Marvin, H. J. P., Kleter, G. A., Battilani, P., Brera, C., Coni, E. 2009. Climate change and food safety: An emerging issue with special focus on Europe. Food and Chemical Toxicology. 47(5). 1009–1021. https://doi.org/10.1016/j.fct.2009.02.005

Morgan, J., Richards, A., 1993. The Book of Apples. Ebury Press: London. https://doi.org/10.1038/366641b0

Nemani, R. R., White, M. A., Cayan, D. R., Jones, G. V., Running, S. V. 2001. Asymmetric warming over coastal California and its impact on the premium wine industry. Climate Research. 19. 25–34. https://doi.org/10.3354/cr019025

Olesen, J. E., M. Trnkab, K. C. Kersebaumc, A. O. Skjelvågd, B. Seguine, P. Peltonen-Sainiof, F. Rossig, J. Kozyrah and F. Micalei. 2011. Impacts and adaptation of European crop production systems to climate change. European Journal of Agronomy. 34. 96–112. https://doi.org/10.1016/j.eja.2010.11.003

Panel on Reconciling Temperature Observations 2000. Reconciling Observations of Global Temperature Change. Climate Research Committee, Board on Atmospheric Sciences and Climate, Commission on Geosciences, Environment, and Resources, National Research Council, National Academy Press, 104 pp.

Péczely, Gy. 1998. Éghajlattan. Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., Budapest. pp. 258–284.

Poldervaart, G. 2004. Climatical change affects cultivar choice. Fruitteelt Den Haag. 94(14). 16.

Racskó, J., Szabó, Z., Nyéki, J., 2005. Importance of supraoptimal radiance supply and sunburn effects on apple fruit quality. Acta Biologica Szegediensis. 49(2). 111–114.

Sandor, F. 2008. Apple Production. Perennial Crop Support Series Jalalabad, Afghanistan. Manual produced by Roots of Peace, USAID, Afghanistan, California. Alternative Livelihood Program-Eastern Region ALP/E. Publication No. 2008-004-AFG

Schrader, L., Zhang, J., Sun, J., 2003. Environmental stresses that cause sunburn of apple. Acta Horticulturae. 618. 397–405. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2003.618.47

Schrader, L. E., Zhang, J., Duplaga, W. K., 2001. Two types of sunburn in apple caused by high fruit surface (peel) temperature. Plant Health Progress Journal. 2(1). 3. https://doi.org/10.1094/PHP-2001-1004-01-RS

Slingo, M. 2009. Effect of climate change on apple production in New Zealand. Ter. Ecosys. Interact. Global. Changes. 2. 673–687.

Soltész, M., 1997. Integrált gyümölcstermesztés. Budapest: Mezőgazda Kiadó.

Steyn, W., Holcroft, D., Wand, S., Jacobs, G. 2005. Red colour development and loss in pears. Acta Horticulturae. 671. 79–85. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2005.671.9

Sugiura, T., Sumida, H., Yokoyama, S., Ono, H. 2012. Overview of recent effects of global warming on agricultural production in Japan. Japan Agricultural Research Quarterly. 46. 7–13. https://doi.org/10.6090/jarq.46.7

Tóth, M. 1982. Új almafajták termesztési-, áruértéke és adaptációs lehetőségei. Kandidátusi értekezés és tézisek, Budapest.

Tóth, M., 2013. Magyarország kultúrflórája - Az alma. Budapest: Agroinform Kiadó.

Tromp, J. 1997. Maturity of apple cv. Elstar as affected by temperature during a six-week period following bloom. Journal of Horticultural Science and Biotechnology. 72. 811–819. https://doi.org/10.1080/14620316.1997.11515575

Tukey, L. D. 1959. Some effects of night temperature on the growth of McIntosh apples. II. Proceedings of the American Society for Horticultural Science. 75. 39–46.

Wünsche, J. N., Bowen, J., Ferguson, I., Woolf, A., McGhie, T., 2004. Sunburn on apples causes and control mechanisms. Acta Horticulturae. 636. 631–636. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2004.636.78

Zatykó, I., 1986. Különböző időszakokban bekövetkezett fagyok terméscsökkentő hatása az almánál. Gyümölcs-Inform. 86(3). 108–112.

Letöltések

Megjelent

2021-06-30

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek