Talajtakarás és árnyékolás hatása lágyszárúak antioxidáns kapacitására egy agrárerdészeti rendszerben
Kulcsszavak:
agrárerdészet, antioxidáns, gyógynövény, talajtakarás, klímaváltozásAbsztrakt
Az agrárerdészeti rendszerekben a hagyományos termények (gabonák, zöldségek, kapás növények stb.) mellett egyéb lágyszárúak, pl. gyógynövények termesztésére is van lehetőség. A gyógynövényekben az extraktanyagok széles skálája megtalálható, amelyek közül számos kedvező élettani hatással (pl. antioxidáns tulajdonsággal) rendelkezik. A Bajti Nemesítő Telep agrárerdészeti rendszerében három lágyszárú növényfaj (mezei sóska (Rumex acetosa L.), lándzsás útifű (Plantago lancelota L.), kis télizöld (Vinca minor L.)) antioxidáns tartalmát térképeztük fel különböző talajtakarási módszerek (mulcs, geotextília, méhlegelő) és árnyékolás (euroamerikai nyár (Populus euramericana (Dode) Guiner cv. ’I-214’) mellett. Vizsgálataink célja az volt, hogy összehasonlítsuk, melyik termesztési módszer lehet a legelőnyösebb, melyik növényfaj hogyan reagál az eltérő talajtakarásokra. 2023-ban három alkalommal vettünk mintát (tavasz, nyár, ősz). Arra voltunk kíváncsiak, hogy a vegetációs időszak különböző szakaszaiban gyűjtött minták mutatnak-e különbséget az antioxidáns tartalomban. A minták antioxidáns kapacitását három különböző módszerrel (TPC, FRAP, DPPH) mértük. Megállapítottuk, hogy a legmagasabb antioxidáns kapacitást eredményező termesztési mód változik növényfajonként.
Hivatkozások
Balogh, E. 2010. Determination of antioxidant capacity and its contributing compounds in berry fruits. PhD thesis. PhD.
Bello, O. M., Fasinu, P. S., Bello, O. E., Ogbesejana, A. B., Adetunji, C. O., Dada, A. O., Ibitoye, O. S., Aloko, S., Oguntoye, O. S. 2019. Wild vegetable Rumex acetosa Linn.: Its ethnobotany, pharmacology and phytochemistry. South African Journal of Botany. 125 149–160. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2019.04.018
Benzie, I. F. F., Strain, J. J. 1996. The Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) as a Measure of ‘‘Antioxidant Power’’: The FRAP Assay. Analytical Biochemistry. 239 (1) 70–76. https://doi.org/10.1006/abio.1996.0292
Chu, W. L. 2011. Potential applications of antioxidant compounds derived from algae. Current Topics in Nutraceutical Research. 9 (3) 83–98.
den Herder, M., Moreno, G., Mosquera-Losada R. M., Palma, J. H. N., Sidiropoulou, A., Frejanes J. J. S., Crous-Duran, J., Paulo J. A., Tomé, M., Pantera A., Papanastasis V. P., Mantzanas, K., Pachana, P., Papadopoulos, A., Plieninger. T., Burgess, P. J. 2017. Current extent and stratification of agroforestry in the European Union. Agriculture, Ecosystems and Environment. 241 121–132. https://doi.org/10.1016/j.agee.2017.03.005
Guti, E. 2023. Összehasonlító mikroklíma vizsgálatok a bajti csemetekert köztestermesztéses agrárerdészeti rendszerében. Diplomamunka. Soproni Egyetem, Sopron.
Koel, M., Kuhitinskaja, M., Vaher, M. 2020. Extraction of bioactive compounds from Catharanthus roseus and Vinca minor. Separation and Purification Technology. 252. 117438. https://doi.org/10.1016/j.seppur.2020.117438
Ong, E. S. 2004. Extraction methods and chemical standardization of botanicals and herbal preparations. Journal of Chromatography B. 812 (1–2) 23–33. https://doi.org/10.1016/S1570-0232(04)00647-6
Rigueiro-Rodríguez, A., McAdam, J., Mosquera-Losada, M.R. (eds.) 2008. Agroforestry in Europe: Current Status and Future Prospects. Springer, Dordrecht. https://doi.org/10.1007/978-1-4020-8272-6
Sharma, O. P., Bhat, T. K. 2009. DPPH antioxidant assay revisited. Food Chem. 113 (4) 1202–1205. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.08.008
Thiviya, P., Gamage, A., Piumali, D., Merah, O., Madhujith, T. 2021. Apiaceae as an Important Source of Antioxidants and Their Applications. Cosmetics. 8 (4) 111. https://doi.org/10.3390/cosmetics8040111
World Health Organization, 1999. WHO monographs on selected medicinal plants. World Health Organization, Genova.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2024 Eszter Visiné Rajczi, Dénes Benke, Tamás Hofmann
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.