Fizikai és fiziológiai paraméterek vizsgálata a jégsaláta (Lactuca sativa var. capitata) aeropónikus termesztése esetén

Szerzők

  • Gorliczay Edit Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet, Víztudományi és Környezetinformatikai Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.; Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium, Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet, Víztudományi és Környezetinformatikai Tanszék https://orcid.org/0000-0001-9691-6280
  • Montvai Kornélia Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet, Víztudományi és Környezetinformatikai Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.
  • Tamás János Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet, Víztudományi és Környezetinformatikai Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.; Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium, Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet, Víztudományi és Környezetinformatikai Tanszék https://orcid.org/0000-0002-9893-6725
  • Szabó András Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Növénytudományi Intézet, Növénytermesztéstani, Tájökológiai és Növénynemesítési Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.
  • Nagy Attila Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet, Víztudományi és Környezetinformatikai Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.; Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium, Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet, Víztudományi és Környezetinformatikai Tanszék https://orcid.org/0000-0003-1220-8231

Kulcsszavak:

aeropónia, talaj nélküli termesztés, jégsaláta

Absztrakt

A talaj nélküli növénytermesztési rendszerek, mint az aeropónia, egyre nagyobb figyelmet kapnak. Az aeropónia lehetővé teszi a növények termesztését talaj nélkül, és különösen előnyös a levélzöldségek, például a jégsaláta (Lactuca sativa var. capitata, ’Great lakes 118’) esetében, amelyek gyors növekedést és jó tápanyagellátást igényelnek. Kutatásunk célja a jégsaláta termesztéstechnológiai paramétereinek meghatározása volt aeropónikus termesztés során, különös tekintettel a tápoldatozási intenzitásra. A kísérletben 5 hétig neveltük a jégsalátát zárt klímaszobában, négy különböző tápoldatozási intenzitással: napi 10x15 perc, 8x8 perc, 4x15 perc és 2x30 perc. Hetente mértük a levélszámot, stressz-paramétereket (Fv/Fm, Fv/Fo), SPAD-értéket, valamint a kísérlet végén a fejtömeget, gyökérhosszt és gyökértömeget. Eredményeink szerint a tápoldatozási intenzitás nem befolyásolta jelentősen a levélszámot, de a fotoszintetikus hatékonyság és a relatív klorofilltartalom változott. A nagyobb napi tápoldatozás (napi 10x15 perc) nagyobb fejtömeget, gyökértömeget és gyökérhosszt eredményezett, így a jégsaláta aeropónikus termesztéséhez a nagyobb napi tápoldatozás ajánlott.

Információk a szerzőről

  • Gorliczay Edit, Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet, Víztudományi és Környezetinformatikai Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.; Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium, Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet, Víztudományi és Környezetinformatikai Tanszék

    levelezőszerző
    edit.gorliczay@agr.unideb.hu

Hivatkozások

Butler, J. D., Oebker, N. F. 1962. Hydroponics as a hobby: growing plants without soil. University of Illinois, College of Agriculture, Extension Service in Agriculture and Home Economics.

FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2023. The State of Food Security and Nutrition in the World 2023. Urbanization, agrifood systems transformation and healthy diets across the rural–urban continuum. Rome, FAO.

Feller, C., Bleiholder, H., Buhr, L., Hack, H., Hess, M., Klose, R., Meier, U., Stauss, R., van den Boom, T.,Weber, E. 1995: Phänologische Entwicklungsstadien von Gemüsepflanzen. I. Zwiebel-, Wurzel-, Knollen- und Blattgemüse. Nachrichtenbl. Deut. Pflanzenschutzd. 47 (9), 217–232.

Gopinath, P., Vethamoni, I., Gomathi, M. 2017: Aeroponics Soilless Cultivation System for Vegetable Crops. 838–849. Research Quarterly. 23 (2) 86–93.

Krishna N. 2022. History of Controlled Environment Horticulture: Greenhouses. HortScience. 57 (2) 239–246. https://doi.org/10.21273/HORTSCI16160-21

Tunio M. H., Gao J., Lakhiar I. A., Solangi K. A., Qureshi W. A., Shaikh S. A. 2021. Influence of atomization nozzles and spraying intervals on growth, biomass yield, and nutrient uptake of butter-head lettuce under aeroponics system. Agronomy. 11 (1) 97–113. https://doi.org/10.3390/agronomy11010097

Letöltések

Megjelent

2024-06-28