Posztharveszt fungicidek kioldódásának vizsgálata italokban és levekben

Szerzők

  • Ivacs Vince Magyar Agrár - és Élettudományi Egyetem, Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet, e-mail: ivince9770@gmail.com
  • Sörös Csilla Magyar Agrár - és Élettudományi Egyetem, Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet, e-mail: marczika.andrasne.soros.csilla@uni-mate.hu (levelező szerző)

Kulcsszavak:

posztharveszt fungicidek, citrom, élelmiszerbiztonság

Absztrakt

A gyümölcsök eltarthatóságának növelése kihívásokat állít az élelmiszeripari szakemberek számára. Betakarítást követően a gombás fertőzések ellen posztharveszt fungicidekkel védik meg a gyümölcsök egészségét. Citrom esetében a két leggyakrabban használt hatóanyag az imazalil és a tiabendazol, amelyek a gyümölcs héjának viaszos rétegéhez jól kötődő készítmények hatóanyagai, emiatt nehezen eltávolíthatók. Sajnos a fogyasztók gyakran figyelmen kívül hagyják ezt az információt és megfeledkeznek arról, hogy ezek a káros vegyületek bekerülhetnek élelmiszereinkbe. Ebben a tanulmányban a citromok héjáról áztatás során italokba kioldódó hatóanyagok mennyiségét vizsgáltuk. A mérésekhez négy italt/levet használtunk és a kioldódás különbségéért felelős tényezőket is vizsgáltuk. Ennek érdekében a két hatóanyag fiziko-kémiai tulajdonságait és az italok összetételét vizsgáltuk meg. A hatóanyagok pontos koncentrációinak mérésére saját fejlesztésű szermaradék-elemző módszert alkalmaztunk.

Az eredmények azt mutatják, hogy az italok ízesítése során a citromok héjáról könnyen mérhető mennyiségű káros hatóanyag képes kioldódni, ezért élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatos a citromok ilyetén felhasználása.

Hivatkozások

Ismail, M. and Zhang, J. 2004. Post-harvest Citrus Diseases and their control. Outlooks on Pest Management 15(1). 29-35.

EU Pesticide Database. https://food.ec.europa.eu/plants/pesticides/eu-pesticides-database_en

Rejczak, T. and Tuzimski, T. 2015. A review of recent developments and trend sin the QuEChERS sample preparition approach. Open Chemistry 13(1). 980-1010.

Dias, J. V., Nunes, M. G. P., Pizzutti, I. R., Reichart, B., Jung, A. A. and Cardoso, C. D. 2019. Simultaneous determination of pesticides and mycotoxins in wine by direct injection and liquid chromatography-tandem mass spectrometry analysis. Food Chemistry 29(1). 83-91.

Kruve, A. and Leito, I. 2013. Comparison of different methods aiming to account for/overcome matrix effects in LC/ESI/MS on the example of pesticide analyses. Analytical Methods 5(12). 3035-3044.

Pelegrín, C. J., Flores, Y., Jiménez, A. and Garrígos, M. C. 2020. Recent trends in the analysis of chemical contaminants in beverages. MDPI 32(6). 1-29.

Cheng, Y., Lin, Y., Cao, H. and Li, Z. 2020. Citrus postharvest green mold: recent advances in fungal pathogenicity and fruit resistance. Microorganisms 8(3). 449.

/2011/EU rendelet: https://eurlex.europa.eu/legalcontent/HU/TXT/PDF/-?uri=CELEX:32011R1169

Letöltések

Megjelent

2023-11-30