Posztharveszt fungicidek kioldódásának vizsgálata italokban és levekben
Kulcsszavak:
posztharveszt fungicidek, citrom, élelmiszerbiztonságAbsztrakt
A gyümölcsök eltarthatóságának növelése kihívásokat állít az élelmiszeripari szakemberek számára. Betakarítást követően a gombás fertőzések ellen posztharveszt fungicidekkel védik meg a gyümölcsök egészségét. Citrom esetében a két leggyakrabban használt hatóanyag az imazalil és a tiabendazol, amelyek a gyümölcs héjának viaszos rétegéhez jól kötődő készítmények hatóanyagai, emiatt nehezen eltávolíthatók. Sajnos a fogyasztók gyakran figyelmen kívül hagyják ezt az információt és megfeledkeznek arról, hogy ezek a káros vegyületek bekerülhetnek élelmiszereinkbe. Ebben a tanulmányban a citromok héjáról áztatás során italokba kioldódó hatóanyagok mennyiségét vizsgáltuk. A mérésekhez négy italt/levet használtunk és a kioldódás különbségéért felelős tényezőket is vizsgáltuk. Ennek érdekében a két hatóanyag fiziko-kémiai tulajdonságait és az italok összetételét vizsgáltuk meg. A hatóanyagok pontos koncentrációinak mérésére saját fejlesztésű szermaradék-elemző módszert alkalmaztunk.
Az eredmények azt mutatják, hogy az italok ízesítése során a citromok héjáról könnyen mérhető mennyiségű káros hatóanyag képes kioldódni, ezért élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatos a citromok ilyetén felhasználása.
Hivatkozások
Ismail, M. and Zhang, J. 2004. Post-harvest Citrus Diseases and their control. Outlooks on Pest Management 15(1). 29-35.
EU Pesticide Database. https://food.ec.europa.eu/plants/pesticides/eu-pesticides-database_en
Rejczak, T. and Tuzimski, T. 2015. A review of recent developments and trend sin the QuEChERS sample preparition approach. Open Chemistry 13(1). 980-1010.
Dias, J. V., Nunes, M. G. P., Pizzutti, I. R., Reichart, B., Jung, A. A. and Cardoso, C. D. 2019. Simultaneous determination of pesticides and mycotoxins in wine by direct injection and liquid chromatography-tandem mass spectrometry analysis. Food Chemistry 29(1). 83-91.
Kruve, A. and Leito, I. 2013. Comparison of different methods aiming to account for/overcome matrix effects in LC/ESI/MS on the example of pesticide analyses. Analytical Methods 5(12). 3035-3044.
Pelegrín, C. J., Flores, Y., Jiménez, A. and Garrígos, M. C. 2020. Recent trends in the analysis of chemical contaminants in beverages. MDPI 32(6). 1-29.
Cheng, Y., Lin, Y., Cao, H. and Li, Z. 2020. Citrus postharvest green mold: recent advances in fungal pathogenicity and fruit resistance. Microorganisms 8(3). 449.
/2011/EU rendelet: https://eurlex.europa.eu/legalcontent/HU/TXT/PDF/-?uri=CELEX:32011R1169
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2023 Ivacs Vince, Sörös Csilla
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.