Complex proteomic analysis of furmint grapes infected with Botrytis cinerea
Kulcsszavak:
Botrytis cinerea, Furmint, szőlő, Tokaj, aszúsodásAbsztrakt
A Botrytis cinerea optimális mikroklimatikus és időjárási feltételek, valamint megfelelő talajadottságok mellett a Tokaj-Hegyalja borvidéken egyedülálló hasznot hoz a Furmint szőlőből való aszúbor készítése során. Kutatásunk célja az aszúsodás különböző fázisaiban lévő szőlőbogyók komplex proteomikai vizsgálata volt. Olyan, a természetből gyűjtött bogyómintákat vizsgáltunk, melyekben jelen voltak a Furmint fehérjéi, valamint a bogyókat kolonizáló B. cinerea fonalas gomba intra- és extracelluláris fehérjéi. Szignifikáns különbségeket tártunk fel a botritizáció különböző fázisaiban lévő minták között mind a szőlőfehérjék intenzitásait vizsgálva, mind a gombafehérjék intenzitásait vizsgálva. A gombafehérjék esetében szignifikáns különbség mutatkozott a minták intenzitásadatai között, amennyiben szőlőbogyókon nevelt gombákat hasonlítottunk össze agartartalmú táptalajon nevelt gombákkal. A táptalaj jellege (mesterséges agar táptalaj vagy szőlőbogyók) minden esetben szignifikáns hatással volt a gombafehérjék kifejeződésére, ami a szőlőfehérjék többségéről is elmondható. Az egyes fehérjék esetében a botritizáció mértékének és a táptalaj jellegének kimutatható hatása volt. A szőlőfehérjék döntő részét az aszúsodás előrehaladtával csökkenő mennyiségben termelte a szőlő, míg a gombafehérjék többségének termelődése ugyanezen idő alatt növekedett.
Hivatkozások
Boddy, L. 2015. Pathogens of autotrophs. Pages 245–292 in: The fungi. 3rd ed. Watkinson, S.C., Boddy, L., and Money, N.P. (eds) Elsevier, Waltham, MA.
Fillinger, S., and Elad, Y. 2016. Botrytis - the Fungus, the Pathogen and its Management in Agricultural Systems. Springer International Publishing
Hegyi-Kaló, J., Hegyi, I. Á., Gem, J., Zsófi, Zs., Pálfi, X., and Váczy, Z. K. 2020. Physico-Chemical Characteristics and Culturable Microbial Communities of Grape Berries Change Strongly during Noble Rot Development. Plants 9(12). 1809.
Naár, Z. and Szarvas, J. 2012. Oenological Microbiology. Eszterházy Károly College, Printing House, Eger 196.
Szám, D., Pogány, M. and Takács, A. P. 2022a. Analysis of the extracellular protein network of Botrytis cinerea by mass spectrometry, statistical and network theory methods. Georgikon for Agriculture 26(1). 138-146.
Szám, D., Pogány, M. and Takács, A. P. 2022b. Proteomic analysis of extracellular proteins of Botrytis cinerea grown on Furmint grapes. In: Pepó, P. (ed) (2022) Innovative scientific workshops in Hungarian agricultural higher education EFOP-3.6.3.-VEKOP-16- 2017-00008: Collection of student scientific publications. University of Debrecen 252–261.
Vincent, D., Wheatley, M. D. and Cramer, G. R. 2006. Optimization of protein extraction and solubilization for mature grape berry clusters. Electrophoresis 27. 1853-1865.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2023 Szám Dorottya, Pogány Miklós, Hetesi Zsolt, Takács András
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.