Káposztafélék xantomonászos feketeerűség betegségét okozó kórokozó elleni védekezési lehetőségek értékelése szabadföldön

Szerzők

  • Czina Miklós István Magyar Agrár - és Élettudományi Egyetem, Növényvédelmi Intézet, Növénykórtani Tanszék, e-mail: czinam5000@gmail.com
  • Fodor Attila Magyar Agrár - és Élettudományi Egyetem, Növényvédelmi Intézet, Növénykórtani Tanszék, e-mail: fodor.attila.2@phd.uni-mate.hu https://orcid.org/0000-0003-3399-4585
  • Végh Anita Magyar Agrár - és Élettudományi Egyetem, Növényvédelmi Intézet, Növénykórtani Tanszék, e-mail: karacs.vegh.anita@uni-mate.hu (levelező szerző) https://orcid.org/0000-0002-5942-038X

Kulcsszavak:

feketeerűség, káposztafélék, Xanthomonas campestris pv. campestris, környezetkímélő védekezés

Absztrakt

A káposztafélék termesztésének és fogyasztásának évszázadokra visszanyúló története van hazánkban. Az egyik legmeghatározóbb kórokozójuk a Xanthomonas campestris pv. campestris növénypatogén baktérium, ami a fekteerűség betegséget okozza. A kórokozó ellen a preventív védekezési mód a leghatékonyabb, így a piacon kapható toleráns fajták választása elengedhetetlen a sikeres termesztés szempontjából. Vizsgálatunk során 9 fajta ellenállóságát vizsgáltuk a kórokozóval szemben, valamint különböző természetes anyagok (citrom, fahéj, narancsolaj) hatását értékeltük szabadföldi kísérlet során. Három Xanthomonas campestris pv. campestris izolátum törzskeverékével fertőztük meg a növényeket, melyeket négy alkalommal kezeltünk. Az értékelés a leveleken kialakuló tünetek száma alapján történt. Az alkalmazott kezelések között jelentős eltérést nem tapasztaltunk, csak a fertőzött kontroll tér el szignifikánsan a citromleves és a fahéj 0,025 %-os koncentrációs kezelésektől. A vizsgált fajták közül a Bejo ’3415’-ös fajtajelölt emelhető ki, ami szignifikánsan különbözött a többi vizsgált fajtától.

Hivatkozások

Akhtar, A. M. 1989. Xanthomonas campestris pv. campestris causing black rot in cabbage. Pakistan Journal of Agricultural Research 10. 311-313.

Atit, M. and Ranjan, N. 2015. Pathogenecity test by using different inoculation methods on Xanthomonas campestris pv. campestris caused of black rot of cabbage. International Journal of Research in Applied 3. 53-58.

Ciavareli, G., Alves, L. E., Borges, R., Fabiano, P., Perinam, J. and Magela de Souza, R. 2012. Antibacterial activity of essential oils on Xanthomonas vesicatoria and control of bacterial spot in tomato. SciELO - Scientific Electronic Library Online 1-10.

Dowson, W. J. 1939. On the systematic position and generic names of the Gram-negative bacterial plant pathogens. Zentralbl Bacterial Parasite Infektionskr. Hyg. Abt. II. 100. 177-193.

Forgács M. 2022. A fejes káposzta jelentősebb kórokozói elleni készítmények in vitro vizsgálata. Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Budai Campus, Növényvédelmi Intézet, Növénykórtani Tanszék, Diplomamunka

Frassinetti, S., Caltavuturo, L., Cini, M., Della, C., Croce, M. and Maserti, B. E. 2011. Antibacterial and antioxidant activity of essential oils from Citrus spp. Journal of Essential Oil Research 23(1). 27-31.

László Gy. 2011. Narancsolaj - egy sokoldalú eszköz az ökológiai növénytermesztésben. Biokultúra 22(3). 8-9.

Papaianni, M., Paris, D., Woo, S. L., Fulgione, A., Rigano, M. M., Parrilli, E., M. Tutino, L., Marra, R., Manganiello, G., Casillo, A., Limone, A., Zoina, A., Motta, A., Lorito, M. and Capparelli, R. 2020. Plant dynamic metabolic response to bacteriophage treatment after Xanthomonas campestris pv. campestris infection. Frontiers in Microbiology 11. 732.

Pammel, L. H. 1895. Bacteriosis of rutabaga (Bacillus campestris n. sp.). Bulletin of the Iowa State College Agricultural Experiment Station 27. 130-134.

Popović, T., Milićević, Z., Oro, V., Kosti, I., Radović, V., Jelušić, A. and Krnjajić, S. 2018. A Preliminary study of antibacterial activity of thirty essential oils against several important plant pathogenic bacteria. Journal Pesticides and Phytomedicine 33(3-4). 185-195.

Letöltések

Megjelent

2023-04-15