Poszt-harveszt peszticidek alkalmazástechnológiája az élelmiszerbiztonság fényében
Kulcsszavak:
peszticidek, élelmiszerbiztonság, Penicillium digitatum, Penicillium italicum, poszt-harveszt növényvédelemAbsztrakt
Globalizált társadalmunk egy fontos megoldandó élelmiszer-biztonsági problémája a termesztett zöldségek, gyümölcsök tárolása és szállítás során kialakuló penészgomba-fertőzés, amit különböző gombafajok, például Aspergillusok vagy Penicillium törzsek okoznak. A Penicillium digitatum (zöldpenész) és a Penicillium italicum (kékpenész) a citrusfélék esetén a betakarítás utáni veszteségek közel 90%-áért felelős, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy természetes védekező reakció nem alakul ki vagy nem elég hatékony a gyümölcsben a P. digitatum fertőzés után. A P. digitatum fertőzött citrusban csökkent a védekezéssel összefüggő hidrogén peroxid termelés.
Hivatkozások
Macarisin, D., Cohen, L., Eick, A., Rafael, G., Belausov, E., Wisniewski, M. and Droby, S. 2007. Penicillium digitatum Suppresses Production of Hydrogen Peroxide in Host Tissue During Infection of Citrus Fruit. Phytopathology. 97(11). 1491-1500.
Droby, S., Cohen, L., Daus, A., Weiss, B., Horev, B., Chalutz, E., Katz, H., Keren-Tzur, M., and Shachnai, A. 1998. Commercial testing of aspire: A yeast preparation for the biological control of postharvest decay of citrus. Biol. Control. 12. 97-101.
El-Ghaouth, A., Smilanick, J., and Wilson, C. 2000. Enhancement of the performance of Candida saitoana by the addition of glycolchitosan for the control of postharvest decay of apple and citrus fruit. Postharvest Biol. Technol. 19. 103-110.
Mohammadi, P., Tozlu, E., Kotan, R. and Kotan, Senol M. 2017. Potential of some bacteria for biological control of postharvest citrus green mould caused by Penicillium digitatum. Plant Protect. Sci. 53.
Michael E. Wisniewski and Charles L. Wilson 1992. Biological control of postharvest diseases of fruits and vegetables: recent advances. Hortscience. 27(2). 94-98.
E. Feliziani and G. Romanazzi 2016. Postharvest decay of strawberry fruit: Etiology, epidemiology, and disease. Journal of Berry Research. 6. 47-63.
Smilanick, J. L., Mansour, M. and Sorenson, D. 2006. Pre- and postharvest treatments to control green mold of citrus fruit during ethylene degreening, Plant Dis. 90. 89-96.
MacKenzie, S. J., and Peres, N. A. 2012. Use of leaf wetness and temperature to time fungicide applications to control Botrytis fruit rot of strawberry in Florida. Plant Dis. 96. 529-536.
McKay, A. H., Förster, H., and Adaskaveg, J. E. 2012. Efficacy and application strategies for propiconazole as a new postharvest fungicide for managing sour rot and green mold of citrus fruit. Plant Dis. 96. 235-242.
Kanetis, L., Förster, H., and Adaskaveg, J. E. 2007. Comparative efficacy of the new postharvest fungicides azoxistrobin, fludioxonil, and pyrimethanil for managing citrus green mold. Plant Dis. 91. 1502-1511.
Bernabò, I., Guardia, A., Macirella, R. et al. 2017. Chronic exposures to fungicide pyrimethanil: multi-organ effects on Italian tree frog (Hyla intermedia). Sci Rep. 7. 6869.
Parveen, Z., Riazuddin, A., Iqbal, S., Bhutto, M.A. and Khuhro, M.I. 2011. Monitoring of multiple pesticide residues in some fruits in Karachi, Pakistan. Pakistan Journal of Botany. 43(4). 1915-1918.
Ortelli, Didier, Edder, Patrick and Corvi, Claude 2005. Pesticide residues survey in citrus fruits, Food Additives & Contaminants 22(5). 423-428.
Paolo Cabras, Paolo Diana, Marco Meloni, and Filippo M. Pirisi 1982. Residue determination of some insecticides and fungicides on grapes by reversed-phase high-performance liquid chromatography Journal of Agricultural and Food Chemistry. 30(3). 569-572
Buzás A. és Lányi K. 2019. A citrusfélék gomba elleni védelmének élelmiszer-egészségügyi vonatkozásai HuVetA. URL: http://www.huveta.hu/handle/10832/2320
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2022 Buzás Anna, Lányi Katalin
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.