Biostimulátorok hatása a szamóca (Fragaria × ananassa Duch.) levélfelületére

Szerzők

  • Simon-Gáspár Brigitta Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Agronomy
  • Simon Szabina Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Agronomy
  • Nemes Hajnalka Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem image/svg+xml
  • Szabó Péter Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Rural Development and Sustainable Economy

DOI:

https://doi.org/10.70809/7356

Kulcsszavak:

biostimulátor, szamóca, kertészet, levélfelület

Absztrakt

A biostimulátorokat már széles körben alkalmazzák a mezőgazdaságban, illetve a kertészetekben, de a szabályozott, jól beállított kísérletek, amelyek az egyes készítmények összehasonlíthatóságát biztosítanák, igen szűk körűek szamóca esetében. Kutatásunkban szeretnénk felhívni a figyelmet a biostimulátorok jótékony hatásaira, nemcsak a mezőgazdasági kultúrákban, hanem a szamócatermesztésben is. Továbbá a kísérletbe bevont biostimulátorok (FoliQ AscoVigor, RhizoMagic, Amalgerol, Tytanit) hatásának feltérképezésével és a tudományos adatok közzétételével, segítenénk a gyakorlati szakemberek munkáját, mivel a kísérlet eredményei alapján útmutatást nyújthatunk mind a szamócatermesztőknek és a házikertben szamócával foglalkozóknak, az alkalmazott biostimulátorok hatásairól. A kísérletet 3 népszerű szamóca fajta bevonásával végeztük (Senga Sengana, Korona, Sonata) 2023 tavaszi-nyári időszakában, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georigkon Campusán, Keszthelyen. Eredményeink azt mutatták, hogy a kezeletlen kontrollhoz képest (amely csak öntözővizet kapott) minden kezelésben nagyobb levélfelületet értékeket mértünk. A kezelt csoportoknál dinamikus levélfejlődést is megfigyeltünk. A biostimulátoros kezelések hatására a szamócák levélfelülete tovább nőtt, azonban a növekedés mértéke eltérő volt az különböző szerek kijuttatásától függően.

Információk a szerzőről

  • Simon-Gáspár Brigitta, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Agronomy

    levelezőszerző
    simon.gaspar.brigitta@uni-mate.hu

Hivatkozások

Cassel, J. L., Maldaner, L. V. C., Bortoluzzi, M. P., Colla, L. M., Reichert Junior, F. W., Palencia, P., and Chiomento, J. L. T. 2025. Biostimulants as a Tool for Mitigating Water Deficit Stress in Strawberry Cultivation. Agronomy, 15(11), 2643. https://doi.org/10.3390/agronomy15112643

Civille, G. V. and Oftedal, K. N. 2012. Sensory evaluation techniques—Make “good for you” taste “good”. Physiology & behavior, 107(4), 598–605. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2012.04.015

Czinege E. 2014. A biostimulálásról egyszerűen, érthetően. Kwizda Agro, p. 22.

du Jardin, P. (2015) Plant biostimulants: Definition, concept, main categories and regulation. Scientia Horticulturae, 196, 3–14. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2015.09.021

Ebrahimi, R., Souri, M. K., Ebrahimi, F., Ahmadizadeh, M. 2012. Growth and yield of strawberries under different potassium concentrations of hydroponic system in three substrates. World Applied Sciences Journal, 16(10), 1380–1386.

Guinto, D. F. 2016. Nitrogen fertilisation effects on the quality of selected crops: A review. Agronomy New Zealand, 46, 121–132.

Horinka T. 2010. Kertészeti növények komplett tápanyagellátása. Budapest: Kertészek kis/Nagy Áruháza Kft., pp. 511–516.

Ibrahim, M. H., Nulit, R. and Sakimin, S. Z. 2021. The interactive effects of fertilizer and water stress on plant growth, leaf gas exchange and nutrient uptake on strawberry (Fragaria × ananassa, Duch). AIMS Environ. Sci. 8, 597–618. https://doi.org/10.3934/environsci.2021038

Jiang, L., Sun, T., Wang, X., Zong, X. and Wu, C. 2022. Functional physiological phenotyping and transcriptome analysis provide new insight into strawberry growth and water consumption. Front. Plant Sci. 13, 1074132. https://doi.org/10.3389/fpls.2022.1074132

Kádár I. 2008. A levéltrágyázás jelentősége és szerepe a növénytáplálásban. Acta Agronomica Óváriensis, 50(1), p. 19.

Kaya C., Ak B. E. and Higgs D. 2003. Response of Salt-Stressed Strawberry Plants to Supplementary Calcium Nitrate and/or Potassium Nitrate. Journal of Plant Nutrition, 26(3), 543–560. https://doi.org/10.1081/PLN-120017664

Khayyat, M., Tafazoli, E., Rajaee, S., Vazifeshenas, M., Mahmoodabadi, M. R., Sajjadinia, A., 2009. Effects of NaCl and Supplementary Potassium on Gas Exchange, Ionic Content, and Growth of Salt-Stressed Strawberry Plants. Journal of Plant Nutrition, 32(6), 907–918. https://doi.org/10.1080/01904160902870689

Lieten, F., Misotten, C. (1992, September). Nutrient uptake of strawberry plants (cv. Elsanta) grown on substrate. In II International Strawberry Symposium 348 (pp. 299–306). https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1993.348.58

Mattner, S. W., Villalta, O. N., McFarlane, D. J., Islam, M. T., Arioli, T. and Cahill, D. M. 2023. The biostimulant effect of an extract from Durvillaea potatorum and Ascophyllum nodosum is associated with the priming of reactive oxygen species in strawberry in south-eastern Australia. J. Appl. Phycol. 35, 1789–1800. https://doi.org/10.1007/s10811-023-02979-0

Nagy P. T., Nyéki J., Szabó Z. and Sándor Zs. 2008. Floral analysis as an early plant analytical tool to diagnose nutritional status of fruit trees. Cereal Research Communications. 36. pp. 1335 1338. https://doi.org/10.1556/CRC.36.2008.Suppl.1

Papp J. 1997. Szamóca. In: Soltész M. (szerk.): Integrált gyümölcstermesztés. Budapest: Mezőgazda Kiadó, pp. 751, 753–756, 766–767.

Papp J. 1999. Szamócatermesztés. In: Papp J., Porpáczy A. (szerk.): Szamóca, málna Bogyósgyümölcsűek I. Budapest: Mezőgazda Kiadó, pp. 42–44, 78–79, 105–107.

Papp J. 2004. Szamóca. In: Papp J. (szerk.): A gyümölcsök termesztése 2. Budapest: Mezőgazda Kiadó, pp. 365, 368–369, 386–387.

Poling, E. B. 2016. An introductory guide to strawberry plasticulture. Department of horticultural science, NC State.

Rana, V. S., Lingwal, K., Sharma, S., Rana, N., Pawar, R., Kumar, V. and Sharma, U. 2023. Enhancement in growth, yield and nutritive characteristics of strawberry (Fragaria × ananassa Duch.) by the application of biostimulant: Seaweed extract. Acta Physiol. Plant. 45, 122.

Tagliavini, M., Baldi, E., Lucchi, P., Antonelli, M., Sorrenti, G., Baruzzi, G., Faedi, W. 2005. Dynamics of nutrients uptake by strawberry plants (Fragaria× Ananassa Dutch.) grown in soil and soilless culture. European Journal of Agronomy, 23(1), 15–25. https://doi.org/10.1016/j.eja.2004.09.002

Trejo-Téllez, L. I. and Gómez-Merino, F. C. 2014. Nutrient management in strawberry: Effects on yield, quality and plant health. Strawberries: Cultivation, antioxidant properties and health benefits, 239–267.

Wise, K. and Selby-Pham, J. 2024. Strawberry field trial in Australia demonstrates improvements to fruit yield and quality control conformity, from application of two biostimulant complexes. N. Z. J. Crop Hortic. Sci. 53, 3124–3139. https://doi.org/10.1080/01140671.2024.2370565

Letöltések

Megjelent

2025-12-17

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Simon-Gáspár, B., Simon, S., Nemes, H., & Szabó, P. (2025). Biostimulátorok hatása a szamóca (Fragaria × ananassa Duch.) levélfelületére. GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 29(1), 32-38. https://doi.org/10.70809/7356

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 1 2