Effect of hatchery, genotype, month of hatching and number of eggs in one hatching unit on hatchability of hen, goose and duck eggs
Kulcsszavak:
genotípus, keltethetőség, kelési idő, keltetési tételAbsztrakt
A Szerzők a NÉBiH Állattenyésztési Igazgatóság, Tenyésztés Szervezési és Teljesítményvizsgálati Osztálya által rendelkezésre bocsátott országos baromfikeltetési adatbázist dolgozták fel. Jelen munkát - a korábbi eredményeket összegezve - a 2010-es évre, három fajra (tyúk, lúd és kacsa), ezen belül 17 fajtára és 27 hibridre terjesztették ki. A munka során így összesen 16146 keltetési tételhez (kb. 274,3 millió tojáshoz) tartozó kelési idő és ugyanennyi keltethetőségi adat állt a rendelkezésükre. A keltethetőséget befolyásoló számos tényező közül a keltető üzemnek, a genotípusnak, a keltetési hónapnak és az egy tételben keltetett tojások számának hatását vizsgálták. A tényezők befolyását a tulajdonságokra többtényezős variancia-analízissel értékelték. A kelési idő, a keltethetőség, valamint az egy tételben keltetett tojások száma között fenotípusos korrelációs együtthatókat határoztak meg. A tojások keltethetőségének korrigált főátlaga a következő volt: tyúk 82,96%, lúd 61,56%, kacsa 64,59%. A genotípusok közti különbségek minden esetben szignifikánsak voltak. A hús- és májtípusú hibridek rosszabb keltethetőséget mutattak, mint a vegyes hasznosítású genotípusok. A lúdtojások keltethetősége a nyári hónapokban mintegy 10%-kal rosszabb volt az éves átlagnál. A nagy tételben keltetetett tojások keltethetősége 8–10%-kal jobb volt annál, mint amit a kisebb tojásszámú tételek esetén tapasztaltak. A vizsgált paraméterek között jellemzően laza kapcsolatokat találtak (r = -0,17–0,27;). Az eredmények alapján úgy tűnik, a keltetési idő hosszabbodásával a különböző baromfi fajok tojásainak a keltethetősége romlik.
Hivatkozások
Bednarczyk, M., Rosinski, A. 1999. Comparison of egg hatchability and in vitro survival of goose embryos of various origins. Poultry Science. 78. 579–585. https://doi.org/10.1093/ps/78.4.579
Bene, Sz., Kovács, G., Polgár, J. P., Szabó, F. 2013. Some effects on hatching time and hatchability of eggs of different genotype chickens. Hungarian Veterinary Journal. 135. 666–674. [in Hungarian]
Bene, Sz., Kovács, G., Polgár, J. P., Szabó, F. 2014. Some effects on hatching time and hatchability of eggs of different genotype goose. Hungarian Veterinary Journal. 136. 32–40. [in Hungarian]
Bogenfürst, F. 2004. The handbook of hatching. Gazda Publisher, Budapest, Hungary. 23–35. [in Hungarian]
Butler, D. E. 1991. Egg handling and storage at the farm and hatchery. In. Tullett, S. G. (edit): Avian incubation. Butterworth - Heinemann, London, England. 193–205.
Chowdhury, M. M. I., Ashraf, A., Mondal, S. P., Mondol, N. M. A. A. M., Hasan, M. M. 2004. Effect of season on the hatchability of duck eggs. International Journal of Poultry Science. 3. 419–421. https://doi.org/10.3923/ijps.2004.419.421
Dale Gillette, D. 1977. Sex-ratio, hatchability, fertility and egg production in geese. Poultry Science. 56. 1814–1818. https://doi.org/10.3382/ps.0561814
El-Hanoun, A. M., Rizk, R. E., Shahein, E. H. A., Hassan, N. S., Brake, J. 2012. Effect of incubation humidity and flock age on hatchability traits and posthatch growth in Pekin ducks. Poultry Science. 91 2390–2397. https://doi.org/10.3382/ps.2011-02075
Elibol, O., Brake, J. 2008. Effect of egg weight and position relative to incubator fan on broiler hatchability and chick quality. Poultry Science. 87. 1913–1918. https://doi.org/10.3382/ps.2008-00014
Heier, B. T., Høgasen, J. J. 2001. Factors associated with mortality in Norwegian broiler flocks. Preventive Veterinary Medicine. 53. 147–158. https://doi.org/10.1016/S0167-5877(01)00266-5
Horn, P. 2000. The hatchability. In: Horn, P. (edit): Animal Breeding 2. Poultry and pigeon. Mezőgazda Publisher, Budapest, Hungary. 34–35. [in Hungarian]
Ichione, K. 1972. The relationship between hatching time and sex-ratio in chicks. Poultry Science. 52. 1584–1592. https://doi.org/10.3382/ps.0521584
Kamar, G. A. R. 1961. Seasonal variation in fertility and hatchability of duck eggs. Poultry Science. 41. 1029–1035. https://doi.org/10.3382/ps.0411029
O'Dea, E. E., Fasenko, G. M., Allison, G. E., Korver, D. R., Tannock, G. W., Guan, L. L. 2006. Investigating the effects of commercial probiotics on broiler chick quality and production efficiency. Poultry Science. 85. 1855–1863. https://doi.org/10.1093/ps/85.10.1855
Oloffs, K., Cossa, J., Jeroch, H. 1997. Phosphorus utilization from different vegetable feedstuffs by laying hens. Archiv für Geflügelkunde. 64. 24–28.
Onbaşılar, E. E., Erdem, E., Poyraz, Ö., Yalçın, S. 2011. Effects of hen production cycle and egg weight on egg quality and composition, hatchability, duckling quality, and first-week body weight in Pekin ducks. Poultry Science. 90. 2642–2647. https://doi.org/10.3382/ps.2011-01359
Peruzzi, N. J., Scala, N. L., Macari, M., Furlan, R. L., Meyer, A. D., Fernandez-Alarcon, M. F., Kroetz Neto, F. L., Souza, F. A. 2012. Fuzzy modelling to predict chicken egg hatchability in commercial hatchery. Poultry Science. 91. 2710–2717. https://doi.org/10.3382/ps.2011-01878
Péczely, P., Czifra, Gy., Seprődi, A., Teplán, I. 1984. Effect of low intensity light on testicular function in photorefractory ganders. Acta Physiologica Hungarica. 63. 268.
Péczely, P., El Halawani, M. E., Hargitai, Cs., Mézes, M., Forgó, V., Jánosi, Sz. 1993. The photorefractoriness in domestic goose: Effect of gonads and thyroid on the development of postbreeding prolactinemia. Acta Biologica Hungarica. 44. 329–352.
Reijrink, I. A. M., Meijerhof, R., Kemp, B., Graat, E. A. M., van den Brand, H. 2009. Influence of prestorage incubation on embryonic development, hatchability, and chick quality. Poultry Science 88 2649–2660. https://doi.org/10.3382/ps.2008-00523
Sarpong, S., Reinhart, B. S. 1985. Effect of spraying White Pekin Duck eggs on hatchability. Poultry Science 64 221–225. https://doi.org/10.3382/ps.0640221
Sauveur, B., de Carville, H. 1986. Recent studies on the management of Muscovy breeding ducks in France. In: Farrell, D. J., Stapleton P. (edit): Duck production science and world practice. University of New England, Armidale, Australia. 293–305.
Ulmer-Franco, A. M., Fasenko, G. M., O'Dea Christopher, E. E. 2010. Hatching egg characteristics, chick quality, and broiler performance at 2 breeder flock ages and from 3 egg weights. Poultry Science 89 2735–2742. https://doi.org/10.3382/ps.2009-00403
Yuan, J., Wang, B., Huang, Z., Fan, Y., Huang, C., Hou, Z. 2013. Comparisons of egg quality traits, egg weight loss and hatchability between striped and normal duck eggs. British Poultry Science 54 265–269. https://doi.org/10.1080/00071668.2013.770449
Van de Ven, L. J. F., Van Wagenberg, A. V., Groot Koerkamp, P. W. G., Kemp, B., Van den Brand, H. 2009) Effects of a combined hatching and brooding system on hatchability, chick weight, and mortality in broilers. Poultry Science 88 2273–2279. https://doi.org/10.3382/ps.2009-00112
Wang, S. D., Jan, D. F., Yeh, L. T., Wu, G. C., Chena, L. R. 2002. Effect of exposure to long photoperiod during the rearing period on the age at first egg and the subsequent reproductive performance in geese. Animal Reproduction Science 73 227–234. https://doi.org/10.1016/S0378-4320(02)00115-X
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2016 Bene Szabolcs, Benedek Zsuzsanna, Polgár J. Péter, Kovács Gellért

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.