Effect of hatchery, genotype, month of hatching and number of eggs in one hatching unit on hatchability of hen, goose and duck eggs

Szerzők

  • Bene Szabolcs University of Pannonia, Georgikon Faculty, Department of Animal Sciences and Animal Breeding, Ferenc Deák street 16, H-8360 Keszthely, Hungary https://orcid.org/0000-0002-5113-4565 (unauthenticated)
  • Benedek Zsuzsanna University of Pannonia, Georgikon Faculty, Department of Animal Sciences and Animal Breeding, Ferenc Deák street 16, H-8360 Keszthely, Hungary
  • Polgár J. Péter University of Pannonia, Georgikon Faculty, Department of Animal Sciences and Animal Breeding, Ferenc Deák street 16, H-8360 Keszthely, Hungary https://orcid.org/0000-0003-3214-1484 (unauthenticated)
  • Kovács Gellért University of Pannonia, Georgikon Faculty, Department of Animal Sciences and Animal Breeding, Ferenc Deák street 16, H-8360 Keszthely, Hungary

Kulcsszavak:

genotípus, keltethetőség, kelési idő, keltetési tétel

Absztrakt

A Szerzők a NÉBiH Állattenyésztési Igazgatóság, Tenyésztés Szervezési és Teljesítményvizsgálati Osztálya által rendelkezésre bocsátott országos baromfikeltetési adatbázist dolgozták fel. Jelen munkát - a korábbi eredményeket összegezve - a 2010-es évre, három fajra (tyúk, lúd és kacsa), ezen belül 17 fajtára és 27 hibridre terjesztették ki. A munka során így összesen 16146 keltetési tételhez (kb. 274,3 millió tojáshoz) tartozó kelési idő és ugyanennyi keltethetőségi adat állt a rendelkezésükre. A keltethetőséget befolyásoló számos tényező közül a keltető üzemnek, a genotípusnak, a keltetési hónapnak és az egy tételben keltetett tojások számának hatását vizsgálták. A tényezők befolyását a tulajdonságokra többtényezős variancia-analízissel értékelték. A kelési idő, a keltethetőség, valamint az egy tételben keltetett tojások száma között fenotípusos korrelációs együtthatókat határoztak meg. A tojások keltethetőségének korrigált főátlaga a következő volt: tyúk 82,96%, lúd 61,56%, kacsa 64,59%. A genotípusok közti különbségek minden esetben szignifikánsak voltak. A hús- és májtípusú hibridek rosszabb keltethetőséget mutattak, mint a vegyes hasznosítású genotípusok. A lúdtojások keltethetősége a nyári hónapokban mintegy 10%-kal rosszabb volt az éves átlagnál. A nagy tételben keltetetett tojások keltethetősége 8–10%-kal jobb volt annál, mint amit a kisebb tojásszámú tételek esetén tapasztaltak. A vizsgált paraméterek között jellemzően laza kapcsolatokat találtak (r = -0,17–0,27;). Az eredmények alapján úgy tűnik, a keltetési idő hosszabbodásával a különböző baromfi fajok tojásainak a keltethetősége romlik. 

Információk a szerzőről

  • Bene Szabolcs, University of Pannonia, Georgikon Faculty, Department of Animal Sciences and Animal Breeding, Ferenc Deák street 16, H-8360 Keszthely, Hungary

    levelezőszerző
    bene-sz@georgikon.hu 

Hivatkozások

Bednarczyk, M., Rosinski, A. 1999. Comparison of egg hatchability and in vitro survival of goose embryos of various origins. Poultry Science. 78. 579–585. https://doi.org/10.1093/ps/78.4.579

Bene, Sz., Kovács, G., Polgár, J. P., Szabó, F. 2013. Some effects on hatching time and hatchability of eggs of different genotype chickens. Hungarian Veterinary Journal. 135. 666–674. [in Hungarian]

Bene, Sz., Kovács, G., Polgár, J. P., Szabó, F. 2014. Some effects on hatching time and hatchability of eggs of different genotype goose. Hungarian Veterinary Journal. 136. 32–40. [in Hungarian]

Bogenfürst, F. 2004. The handbook of hatching. Gazda Publisher, Budapest, Hungary. 23–35. [in Hungarian]

Butler, D. E. 1991. Egg handling and storage at the farm and hatchery. In. Tullett, S. G. (edit): Avian incubation. Butterworth - Heinemann, London, England. 193–205.

Chowdhury, M. M. I., Ashraf, A., Mondal, S. P., Mondol, N. M. A. A. M., Hasan, M. M. 2004. Effect of season on the hatchability of duck eggs. International Journal of Poultry Science. 3. 419–421. https://doi.org/10.3923/ijps.2004.419.421

Dale Gillette, D. 1977. Sex-ratio, hatchability, fertility and egg production in geese. Poultry Science. 56. 1814–1818. https://doi.org/10.3382/ps.0561814

El-Hanoun, A. M., Rizk, R. E., Shahein, E. H. A., Hassan, N. S., Brake, J. 2012. Effect of incubation humidity and flock age on hatchability traits and posthatch growth in Pekin ducks. Poultry Science. 91 2390–2397. https://doi.org/10.3382/ps.2011-02075

Elibol, O., Brake, J. 2008. Effect of egg weight and position relative to incubator fan on broiler hatchability and chick quality. Poultry Science. 87. 1913–1918. https://doi.org/10.3382/ps.2008-00014

Heier, B. T., Høgasen, J. J. 2001. Factors associated with mortality in Norwegian broiler flocks. Preventive Veterinary Medicine. 53. 147–158. https://doi.org/10.1016/S0167-5877(01)00266-5

Horn, P. 2000. The hatchability. In: Horn, P. (edit): Animal Breeding 2. Poultry and pigeon. Mezőgazda Publisher, Budapest, Hungary. 34–35. [in Hungarian]

Ichione, K. 1972. The relationship between hatching time and sex-ratio in chicks. Poultry Science. 52. 1584–1592. https://doi.org/10.3382/ps.0521584

Kamar, G. A. R. 1961. Seasonal variation in fertility and hatchability of duck eggs. Poultry Science. 41. 1029–1035. https://doi.org/10.3382/ps.0411029

O'Dea, E. E., Fasenko, G. M., Allison, G. E., Korver, D. R., Tannock, G. W., Guan, L. L. 2006. Investigating the effects of commercial probiotics on broiler chick quality and production efficiency. Poultry Science. 85. 1855–1863. https://doi.org/10.1093/ps/85.10.1855

Oloffs, K., Cossa, J., Jeroch, H. 1997. Phosphorus utilization from different vegetable feedstuffs by laying hens. Archiv für Geflügelkunde. 64. 24–28.

Onbaşılar, E. E., Erdem, E., Poyraz, Ö., Yalçın, S. 2011. Effects of hen production cycle and egg weight on egg quality and composition, hatchability, duckling quality, and first-week body weight in Pekin ducks. Poultry Science. 90. 2642–2647. https://doi.org/10.3382/ps.2011-01359

Peruzzi, N. J., Scala, N. L., Macari, M., Furlan, R. L., Meyer, A. D., Fernandez-Alarcon, M. F., Kroetz Neto, F. L., Souza, F. A. 2012. Fuzzy modelling to predict chicken egg hatchability in commercial hatchery. Poultry Science. 91. 2710–2717. https://doi.org/10.3382/ps.2011-01878

Péczely, P., Czifra, Gy., Seprődi, A., Teplán, I. 1984. Effect of low intensity light on testicular function in photorefractory ganders. Acta Physiologica Hungarica. 63. 268.

Péczely, P., El Halawani, M. E., Hargitai, Cs., Mézes, M., Forgó, V., Jánosi, Sz. 1993. The photorefractoriness in domestic goose: Effect of gonads and thyroid on the development of postbreeding prolactinemia. Acta Biologica Hungarica. 44. 329–352.

Reijrink, I. A. M., Meijerhof, R., Kemp, B., Graat, E. A. M., van den Brand, H. 2009. Influence of prestorage incubation on embryonic development, hatchability, and chick quality. Poultry Science 88 2649–2660. https://doi.org/10.3382/ps.2008-00523

Sarpong, S., Reinhart, B. S. 1985. Effect of spraying White Pekin Duck eggs on hatchability. Poultry Science 64 221–225. https://doi.org/10.3382/ps.0640221

Sauveur, B., de Carville, H. 1986. Recent studies on the management of Muscovy breeding ducks in France. In: Farrell, D. J., Stapleton P. (edit): Duck production science and world practice. University of New England, Armidale, Australia. 293–305.

Ulmer-Franco, A. M., Fasenko, G. M., O'Dea Christopher, E. E. 2010. Hatching egg characteristics, chick quality, and broiler performance at 2 breeder flock ages and from 3 egg weights. Poultry Science 89 2735–2742. https://doi.org/10.3382/ps.2009-00403

Yuan, J., Wang, B., Huang, Z., Fan, Y., Huang, C., Hou, Z. 2013. Comparisons of egg quality traits, egg weight loss and hatchability between striped and normal duck eggs. British Poultry Science 54 265–269. https://doi.org/10.1080/00071668.2013.770449

Van de Ven, L. J. F., Van Wagenberg, A. V., Groot Koerkamp, P. W. G., Kemp, B., Van den Brand, H. 2009) Effects of a combined hatching and brooding system on hatchability, chick weight, and mortality in broilers. Poultry Science 88 2273–2279. https://doi.org/10.3382/ps.2009-00112

Wang, S. D., Jan, D. F., Yeh, L. T., Wu, G. C., Chena, L. R. 2002. Effect of exposure to long photoperiod during the rearing period on the age at first egg and the subsequent reproductive performance in geese. Animal Reproduction Science 73 227–234. https://doi.org/10.1016/S0378-4320(02)00115-X

Letöltések

Megjelent

2016-12-07

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Bene, S., Benedek, Z., Polgár, J. P., & Kovács, G. (2016). Effect of hatchery, genotype, month of hatching and number of eggs in one hatching unit on hatchability of hen, goose and duck eggs. GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 20(2), 24-37. https://journal.uni-mate.hu/index.php/gfa/article/view/6674

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei