A növényi védekezőképesség fokozása egy természetes eredetű vegyülettel

Authors

  • Csilla Oláh Eötvös Loránd Tudományegyetem, Növényélettani és Molekuláris Növénybiológia Tanszék, 1117 Budapest, Pázmány Péter Sétány 1/C.
  • Ilona Rácz Eötvös Loránd Tudományegyetem, Növényélettani és Molekuláris Növénybiológia Tanszék, 1117 Budapest, Pázmány Péter Sétány 1/C.
  • Szabolcs Rudnóy Eötvös Loránd Tudományegyetem, Növényélettani és Molekuláris Növénybiológia Tanszék, 1117 Budapest, Pázmány Péter Sétány 1/C. https://orcid.org/0000-0002-2726-1687 (unauthenticated)

Keywords:

cold stress, maize, S-methylmethionine-salicylate, stress protection, tolerance

Abstract

Maize, due to its tropical origin, is sensitive to cold temperatures. Chilling stress can damage metabolic processes and limit the productivity. Naturally occurring compounds are able to increase the tolerance against cold and other stresses. Such important stress protective compounds are S-methylmethionine (SMM) and salicylic acid (SA). We combined the active agents in 1:1 ratio, hoping the new compound; the S-methylmethionine-salicylate (MMS) is even more effective. We examined the protective effect of MMS in cold-stressed maize. We detected the changes at multiple levels: at physiological level we monitored the PSII functionality and activity of antioxidant enzymes; at the level of gene expression we followed the changes in gene expression of the enzymes of phenylpropanoid pathway; at metabolic level we measured the amount of phenolic compounds and anthocyanins.

Author Biography

  • Csilla Oláh, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Növényélettani és Molekuláris Növénybiológia Tanszék, 1117 Budapest, Pázmány Péter Sétány 1/C.

    corresponding author
    olahcsilla5@gmail.com

References

D'Ambrosio, N., Guadagno, C. R. and Virzo de Santo, A. 2008. Is qE Always the Major Component of Non-photochemical Quenching? In: Allen F. J., Gantt E., Golbeck H. J., Osmond, B. (eds.) Photosynthesis. Energy from the Sun. Springer 1001-1004. ISBN: 978-1-4020-6707-5

Foyer, C. H., Vanacker, H., Gomez, D. L. and Harbinson, J. 2002. Regulation of photosynthesis and antioxidant metabolism in maize leaves at optimal and chilling temperatures: review. Plant Physiology Biochemistry. 40. 659–668. https://doi.org/10.1016/S0981-9428(02)01425-0

Horváth, E., Szalai, G. and Janda, T. 2007. Induction of Abiotic Stress Tolerance by Salicylic Acid Signaling. Journal Plant Growth Regulation. 26. 290–300. https://doi.org/10.1007/s00344-007-9017-4

Kósa, E, Szegő, D. and Horváth, E. 2009. Relationship between S-methylmethione treatment and activities of antioxidant enzymes in maize (Zea mays L.) leaves at chilling temperatures. Acta Agronomica Hungarica. 57 (4) 461–469. https://doi.org/10.1556/AAgr.57.2009.4.8

Ludmerszki, E., Rudnóy, Sz., Almási, A., Szigeti, Z. and Rácz, I. 2011. The beneficial effects of S-methyl-methionine in maize in the case of Maize dwarf mosaic virus infection. Acta Biologica Szegediensis. 55 (1) 109–112.

Páldi, K., Rácz, I., Szigeti, Z. and Rudnóy, S. 2014. S-methylmethionine alleviates the cold stress by protection of the photosynthetic apparatus and stimulation of the phenylpropanoid pathway. Biologia Plantanarum. 58 (1) 189–194. https://doi.org/10.1007/s10535-013-0356-7

Parvaiz, A. 2014. Oxidative Damage to Plant Antioxidant Networks and Signaling. Elsevier ISBN: 978-0-12-799963-0

Rácz, I., Páldi, E., Szalai, G., Janda T., Pál, M. and Lásztity, D. 2008. S-methylmethionine reduces cell membrane damage in higher plants exposed to low-temperature stress. Journal of Plant Physiology. 165. 1483–1490. https://doi.org/10.1016/j.jplph.2006.03.020

Szalai, G. 2009. A szalicilsav szerepe gazdasági növények stressztűrő képességében. Akadémia Doktori értekezés

Theocharis, A., Clement, C. and Barka, E. 2012. Physiological and molecular changes in plants grown at low temperatures. Planta. 235. 1091–1105. https://doi.org/10.1007/s00425-012-1641-y

Vogt, T. 2010. Phenylpropanoid Biosynthesis. Molecular Plant. 3. 2–20. https://doi.org/10.1093/mp/ssp106

Published

2025-06-12

Issue

Section

Articles

How to Cite

Oláh, C., Rácz , I., & Rudnóy, S. (2025). A növényi védekezőképesség fokozása egy természetes eredetű vegyülettel. GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 20(1), 8-14. https://journal.uni-mate.hu/index.php/gfa/article/view/7000