A génmódosított élelmiszerek fogyasztói magatartásának vizsgálata klaszter-analízissel
Absztrakt
A világ élelmiszerellátását szolgáló technológiák a múlt században jelentősen megváltoztak. Ma már nem csak a hagyományos biotechnológiai eljárások állnak rendelkezésünkre az élelmiszeripari termékek előállítására, a géntechnológia módszereinek segítségével új célok érhetők el és jobb termékek állíthatók elő. Mindezzel kapcsolatban azonban egy sor kétely merül(het) fel, tehetjük hozzá jogosan, szinte minden országban. Jó-e, ha beavatkozunk a természet rendjébe? Mennyire veszélyesek az új módszerek az emberi szervezetre? Valóban megoldhatók-e vele a világméretű problémák? Kinek származik ebből haszna? Mi lesz a jövőben? A génsebészet eddig elért eredményei megosztották a világot. Az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Kína lakossága elfogadta az új élelmiszereket, míg Európa ellenérzéssel fogadta őket. A génsebészet ügyének rendeződése a jövő kérdése. Nem tudjuk előre, csak jósolható, hogy melyik irányzat kerül előtérbe: a világ lakossága fejet hajt a génmódosított termékek előtt, vagy a hosszantartó tiltakozások meggátolják ezen termékek elterjedését. El kell tehát döntenünk, hogy a géntechnológiát milyen céllal kívánjuk alkalmazni. Ez meghatározza, hogy a társadalom mely rétegeit fogja érinteni, befolyásolva így az értékteremtés láncában résztvevőkkel és a fogyasztókkal folytatott kommunikációt is. Ebben a tanulmányban az volt a célunk, hogy feltárjuk csoportosítsuk és elemezzük azokat a vásárlói attitűdöket, amelyek a génmódosított élelmiszerekkel kapcsolatban jelentkeznek.