Improving the profitability of small-scale dairy cattle farms by increasing the added value

Szerzők

  • Szabina Szilágyi Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Doctoral School of Economic and Regional Sciences, 2100 Gödöllő, Páter Károly 1.
  • József Horváth University of Szeged, Faculty of Agriculture, 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy 15.

DOI:

https://doi.org/10.17205/aweth.7330

Kulcsszavak:

added value, small farm, milk producer, profitability

Absztrakt

Based on the distribution of the cattle herd according to the specialization, the largest share is made up of dairy cows, their share is 77%. The economic difficulties of the dairy cattle sector and their solutions are not the same at the large-scale and small-scale farm levels. In this case, a small family farm dealing with dairy cattle is planned. During the calculation, the characteristics of small farms are considered, as well as the entire economic plan of the farm is set up, considering all expenses and income. From our calculations, it is shown how the various economic indicators develop in a three-person family farm. Increasing the added value clearly increases the profitability of the sector.

Információk a szerzőről

  • Szabina Szilágyi, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Doctoral School of Economic and Regional Sciences, 2100 Gödöllő, Páter Károly 1.

    corresponding author, email:szilagyi.szabina13@gmail.com

Hivatkozások

Alvarez, A., García-Cornejo, B., Pérez-Méndez, J. A., Roibás. D. (2018): The Profitability of Val-ue-added Products in Dairy Farm Diversification Initiatives. Spanish Journal of Agricultural Research, 16(2), e0104. https://doi.org/10.5424/sjar/2018162-11813

Britt, J. H., Cushman, R. A., Dechow, C. D., Dobson, H., Humblot, P., Hutjens, M. F., Jones, G. A., Ruegg, P. S., Sheldon I. M., Stevenson, J. S. (2018): Learning from the Future – A Vision for Dairy Farms and Cows in 2067. Journal of Dairy Science, 101(5), 3722–3741. https://doi.org/10.3168/jds.2017-14025

Coltrain, D., Barton, D., Boland, M. (2000): Value Added: Opportunities and Strategies. Arthur Capper Cooperative Center, Department of Agricultural Economics, Cooperative Extension Service, Kansas State University. 18. p.

Engle, N. H. (1941): Measurement of Economic and Marketing Efficiency. Journal of Marketing, 5, 335–349. https://doi.org/10.1177/002224294100500402

Fogarasi J., Zubor-Nemes A. (2017): A tőkeszerkezet hatása az agrárgazdasági teljesítményre, Statisztikai Szemle 95(4), 407. https://doi.org/10.20311/stat2017.04.hu0406

Jeločnik, M., Nastić, L., Ilić, B. (2024): Investment in Creating the Value Added in Livestock Production. In: IV International Scientific Conference "Sustainable agriculture and rural de-velopment". Institute of Agricultural Economics, Belgrade, pp. 181–194. ISBN 978-86-6269-134-7

Kapronczai I. (2011): A magyar agrárgazdaság napjainkban. Gazdálkodás, 55(7), 615–628.

Kőműves Zs., Lukács B. (2015): „Kisüzemi tej és tejtermékek előállítását befolyásoló tényezők vizsgálata.” Acta Scientiarum Socialium, 44, 67–79.

Macdonald, J. M., O’donoghue, E. J., Mcbride, W. D., Nehring, R. F., Sandretto, C. L., Mosheim, R. (2007): Profits, Costs, and the Changing Structure of Dairy Farming. Economic Research Report Number 47, United States Department of Agriculture, Economic Research Service, 35 p. https://doi.org/10.2139/ssrn.1084458

Nimbalkar, V., Verma, H. K., Singh, J. (2022): Dairy Farming Innovations for Productivity En-hancement. In.: Qureshi, M.S. (eds.): New Advances in the Dairy Industry. ISBN: 978-1-83962-746-0. IntechOpen Publishing. 172 p. https://doi.org/10.5772/intechopen.101373

Siklósi Á. (2009): Hatékonysági, jövedelmezőségi vizsgálatok és azok számviteli összefüggései az élelmiszeriparban. Debrecen. PhD értekezés. p. 10.

Subic, J., Jovanovic, M., Jelocnik, M. (2014): Investment Activities in Agriculture and Processing Industry on the Territory of the Vrbas Municipality – State and Possibilities. In: CAFEE 2014, FEAM-ASE, Bucharest, Romania, pp. 161–169.

Subić, J., Nastić, L., Roljević N.S. (2020): Economic Effects of Investment in Dairy Farming. Western Balkan Journal of Agricultural Economics and Rural Development, 2(2), 135–146. https://doi.org/10.5937/WBJAE2002135S

Szilágyi Sz., Mikó J. (2018): Évszakok hatása a szomatikus sejtszám alakulására. In: XXXVII. Óvári Tudományos Nap: “Fenntartható agrárium és környezet – az Óvár Akadémia 200 éve – múlt, jelen, jövő” 2018.11.9–10., Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar, Mosonmagyaróvár

Szűcs I., Kovács K., Vántus A. (2007): A tejtermelés szervezése és ökonómiája. In: Nábrádi A., Pupos T., Takácsné György K.: Üzemtan II. ISBN 978-963-9732-72-8, Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar, Debrecen, pp. 212–240.

Vandehaar, M. J. (1998): Efficiency of Nutrient Use and Relationship to Profitability on Dairy Farms. Journal of Dairy Science, 81(1), 272–282. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(98)75576-6

Letöltések

Megjelent

2025-12-16

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Szilágyi, S., & Horváth, J. (2025). Improving the profitability of small-scale dairy cattle farms by increasing the added value. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 21(2), 167-177. https://doi.org/10.17205/aweth.7330

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei