Stresszfaktorok a kecsketartásban, különös tekintettel a hőstresszre

Autor/innen

  • Flóra Adél Hoffmann Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

DOI:

https://doi.org/10.17205/aweth.7329

Schlagwörter:

kecsketenyésztés, stresszfaktorok, hőstressz, THI-index

Abstract

A hőstressz világszerte egyre komolyabb problémát jelent az állattenyésztésben, különösen a globális felmelegedés és az extrém időjárási viszonyok terjedésével. Biológiai értelemben hőstresszről akkor beszélünk, amikor az állat hőleadó képessége nem tudja kompenzálni a hőtermelést, így a testhőmérséklet kórosan megemelkedik. A kecskék, bár általában jól alkalmazkodnak a száraz, meleg éghajlathoz, a magas páratartalom és a tartós hőhullámok kombinációja számukra is stresszt jelenthet. A hőstressz kedvezőtlen hatásai a takarmányfelvétel csökkenésében, a tej- és hústermelés visszaesésében, a szaporodási mutatók romlásában, valamint az immunválaszok gyengülésében nyilvánulnak meg. A hatékony mérés és monitoring – például a testhőmérséklet, a légzésszám vagy a viselkedés megfigyelése – elengedhetetlen a probléma korai felismeréséhez. A megelőzés és menedzsment szempontjából kiemelten fontos a megfelelő árnyékolás, friss víz biztosítása, valamint a célzott takarmányozási és genetikai stratégiák alkalmazása. Magyarországon a kecskék hőstresszének vizsgálata jelenleg még kevésbé kutatott terület, azonban a klímaváltozás előrehaladtával a probléma hazai jelentősége is fokozódhat. Ennek megfelelően indokolt a témában való felkészülés, hogy a kecsketartók időben és hatékonyan tudjanak alkalmazkodni a változó környezeti feltételekhez.

Autor/innen-Biografie

  • Flóra Adél Hoffmann, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    levelezőszerző, email:hflora.uni@gmail.com

Literaturhinweise

Acharya, R. M., Gupta, U. D., Sehgal, J. P., Singh, M. (1995): Coat Characteristics of Goats in Relation to Heat Tolerance in the Hot Tropics. Small Ruminant Research, 18(3), 245–248. https://doi.org/10.1016/0921-4488(95)00703-6

Al-Dawood, A. (2017): Towards Heat Stress Management in Small Ruminants – a Review. Annals of Animal Science, 17(1), 59–88. https://doi.org/10.1515/aoas-2016-0068

Ayoola, M. O., Akinmoladun, O. F., Esan, V.I., Ogunbode, T. O., Afolabi, C. O., Lawal, T. E. (2025): Managing Heat Stress in Goats for Sustainable climate-resilient Production. Journal of Animal Science and Veterinary Medicine, 10(2), 142–157. https://doi.org/10.31248/jasvm2025.536

Brown, D., Morrison, S., Bradford, G. (1988): Effects of Ambient Temperature on Milk Production of Nubian and Alpine Goats. Journal of Dairy Science, 71(9), 2486–2490. https://doi.org/doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(88)79835-5

Danso, F., Iddrisu, L., Lungu, S. E., Zhou, G., Ju, X. (2024): Effects of Heat Stress on Goat Production and Mitigating Strategies: a Review. Animals, 14(1793). https://doi.org/10.3390/ani14121793

Finch, V. A., Dmi’el, R., Boxman, R., Shkolnik, A., Taylor, C. R. (1980): Why Black Goats in Hot Deserts? Effects of Coat Color on Heat Exchanges of Wild and Domestic Goats. Physiological Zoology, 53(1), 19–25. https://doi.org/10.1086/physzool.53.1.30155771

Gupta, M., Mondal, T. (2019): Heat Stress and Thermoregulatory Responses of goats: a Review. Biological Rhythm Research, 52(3), 407–433. https://doi.org/10.1080/09291016.2019.1603692

Hamzaoui, S., Salama, A. A. K., Albanell, E., Such, X., Caja, G. (2013): Physiological Responses and Lactational Performances of Late-lactation Dairy Goats under Heat Stress Conditions. Journal of Dairy Science, 96(10), 6355–6365. https://doi.org/10.3168/jds.2013-6665

Hashem, M., Hossain, M., Rana, M., Hossain, M., Islam, M., Saha, N. (2013): Effect of Heat Stress on Blood parameter, Carcass and Meat Quality of Black Bengal Goat. Bangladesh Journal of Animal Science, 42(1), 57–61. https://doi.org/10.3329/bjas.v42i1.15783

Hooper, H. B., dos Santos Silva, P., de Oliveira, S. A., Merighe, G. K. F., Titto, C. G., Negrão, J. A. (2021): Long-term Heat Stress at Final gestation: Physiological and Heat Shock Responses of Saanen Goats. International Journal of Biometeorology, 65(12), 2123–2135. https://doi.org/10.1007/s00484-021-02175-0

IPCC (2014 a): Intergovernmental Panel on Climate Change. Climate change: Synthesis report summary for policymakers. (https://www.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar5/syr/AR5_SYR_FINAL_SPM.pdf.). (Utolsó letöltés: 2025. 05. 04.)

IPCC, (2014 b): Climate Change 2014: Mitigation of Climate Change. Contribution of Working Group III to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change (Edenhofer, O., R. Pichs-Madruga, Y. Sokona, E. Farahani, S. Kadner, K. Seyboth, A. Adler, I. Baum, S. Brunner, P. Eickemeier, B. Kriemann, J. Savolainen, S. Schlömer, C. von Stechow, T. Z., Minx, J.C. (eds.)). Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA.

Kovács, L., Kézér, L., Pajor, F., Tőzsér, J., Póti, P. (2013): A mesterséges gidanevelés tartási és takarmányozási gyakorlata és kutatási eredményei. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia, 9(1), 18–27.

Kruger, L. P., Nedambale, T. L., Scholtz, M. M., Webb, E. C. (2016): The Effect of Environmental Factors and Husbandry Practices on Stress in Goats. Small Ruminant Research, 141, 1–4. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2016.06.004

Lu, C. D. (1989): Effects of Heat Stress on Goat Production. Small Ruminant Research, 2(2), 151–162. https://doi.org/10.1016/0921-4488(89)90040-0

Salama, A. A. K., Caja, G., Hamzaoui, S., Badaoui, B., Castro-Costa, A., Façanha, D. A. E., Guilhermino, M. M., Bozzi, R. (2014): Different Levels of Response to Heat Stress in Dairy Goats. Small Ruminant Research, 121(1), 73–79. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2013.11.021

Sejian, V., Silpa, M. V., Reshma Nair, M. R., Devaraj, C., Krishnan, G., Bagath, M., Chauhan, S. S., Suganthi, R. U., Fonseca, V. F. C., König, S., Gaughan, J. B., Dunshea, F. R., Bhatta, R. (2021): Heat Stress and Goat Welfare: Adaptation and Production Considerations. Animals, 11(4), 1021. https://doi.org/10.3390/ani11041021

Sivakumar, A. V. N., Singh, G., Varshney, V. P. (2010): Antioxidants Supplementation on Acid Base Balance during Heat Stress in Goats. The Asian–Australasian Association of Animal Production Societies, 23(11), 1462–1468. https://doi.org/10.5713/ajas.2010.90471

Sophia, I., Sejian, V., Bagath, M., Bhatta, R. (2016): Quantitative Expression of Hepatic toll-like Receptors 1–10 mRNA in Osmanabadi Goats during Different Climatic Stresses. Small Ruminant Research, 141, 11–16. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2016.06.005

Szalai, S., Varga, B., Pajor, F., Bodnár, Á., Kovács, L. (2022): A hőstressz kihívásai tejelő szarvasmarhák élettani, termelési és szaporodásbiológiai mutatóiban. Acta Agronomica Óváriensis, 63(2), 100–124.

Veröffentlicht

2025-12-16

Ausgabe

Rubrik

Cikkek

Zitationsvorschlag

Hoffmann, F. A. (2025). Stresszfaktorok a kecsketartásban, különös tekintettel a hőstresszre. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 21(2), 155-166. https://doi.org/10.17205/aweth.7329

Am häufigsten gelesenen Artikel dieser/dieses Autor/in