Előzetes adatok az azonos helyen tartott holstein-fríz és magyar tarka fajtájú szarvasmarhák csülökszaru- keménységére

Autor/innen

  • Márton Demény Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés- tudományi Intézet, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Andrea Szentléleki Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés- tudományi Intézet, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • István Holló Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar, Nagyállattenyésztési és Termeléstechnológiai Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • Gabriella Holló Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézet, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • János Tőzsér Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés- tudományi Intézet, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

Schlagwörter:

hosszú hasznos élettartam, sántaság, láb- és lábvégbetegség, csülökszaru keménység

Abstract

A láb- és lábvégszerkezet alakulása szoros összefüggésben áll a csülökszaru minőségi tulajdonságaival, kiemelten annak keménységével. Ezért a tanulmányban holstein-fríz és magyar tarka fajtájú szarvasmarhák (n = 14, életkor: x = 1034 nap, SE = 263,7 nap, élősúly: x = 565,5 kg, SE = 16,86 kg) csülökszaru keménységét vizsgáltuk, három mérési helyen (A, B, C), Shore D keménységmérő műszer segítségével. Az állatok átlagos csülökszaru-keménysége 66,61 Shore D érték volt, 0,76-os átlagérték hibával. Eredményeink elemzése során azt találtuk, hogy a fajtának (HF, D = 66,58, MT, D = 66,63, Wald Chi2: 0,001, P = 0,971) és az ivarnak (tehén, Shore D = 67,97, bika, Shore D = 65,24, Wald Chi2: 1,203, P = 0,273) nincs, viszont a mintavételi helynek (Wald Chi2: 12,11, df:2, P = 0,002, α < 0,05) és az életkornak (Wald Chi2: 10,16, df:1, P = 0,001, α < 0,05) statisztikailag bizonyított érdemi hatása van a csülökszaru-keménységre.

Autor/innen-Biografie

  • Márton Demény, Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés- tudományi Intézet, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    levelezőszerző
    demenymarton@freemail.hu

Literaturhinweise

Báder, E. (2001): Élettartam, hasznos élettartam. Agro Napló. 5–6. 45–46.

Bell, N. J., Bell, M. J., Knowles, T. G., Whay, H. R., Main, D. J., Webster, A. J. F. (2009): The development, implementation and testing of a lameness control programme based on HACCP principles and designed for heifers on dairy farms. The Veterinary Journal, 180(2) 178–188. https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2008.05.020

Berta, A., Béri, B. (2008): A hasznos élettartam és a küllem kapcsolatának elemzése tejhasznú teheneknél. AWETH 4(2) 78–88.

Clark, C., Petrie, L. (2006): Fracture toughness of bovine claw horn from cattle with and without vertical fissures. The Veterinary Journal, 173(3) 541–547. https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2006.02.002

Franck; A., Cocquyt; G., Simoens; P., De Belie, N. (2006): Biomechanical Properties of Bovine Claw Horn. Biosystems Engineering, 93(4) 459–467. https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2006.01.007

Gáspárdy, A. (1995): Néhány tényező hatása a tejhasznú tehén életteljesítményére. Doktori (Ph.D.) értekezés. Gödöllő

Grünhaupt, J. (1994): A jó küllem növeli az élettartamot. Holstein Magazin, 2(2) 37–39.

Györkös, I., Báder, E. (2002): Csülökápolás és a sántaság megelőzése szarvasmarha-állományokban. Szaktudás Kiadó Ház, Budapest. 2–57.

Györkös, I., Kovács, K. (2005): Állatjóléti fejlesztés – fenntartható szarvasmarhatartás- és tenyésztés. AWETH, 1(3) 173–183.

Leach, K. A., Offer, J. E., Svoboda, I., Logue, D. N. (2005): Effects of type of forage fed to dairy heifers: Associations between claw characteristics, clinical lameness, environment and behaviour. The Veterinary Journal, 169(3) 427–436. https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2004.03.023

Kertész, T., Báder, E., Báder, P., Kertészné, Gy. E. (2001): Analysing of the culling causes in hungarian spotted x holstein friesian dairy herds. 3rd International Conference of PhD students, Miskolc 167–172. p.

Kofler, J., Kübber, P., Henninger, W. (1999): Ultrasonographic Imaging and Thickness Measurement of the Sole Horn and the Underlying Soft Tissue Layer in Bovine Claws. The Veterinary Journal, 157(3) 322–331. https://doi.org/10.1053/tvjl.1998.0315

Pastell, M., Kujala, M., Aisla, A.M., Hautala, M., Poikalainen, V., Praks, J., Veerma, I., Ahokas, J. (2008): Detecting cow’s lameness using force sensors. Computers and Electronics in Agriculture, 64(1) 34–38. https://doi.org/10.1016/j.compag.2008.05.007

Püski, J., Bozó, S., Tran, A. T. (2000): A hosszabb élettartam, a nagyobb életteljesítmény, a tejtermelés hatékonysága és a típus összefüggései holstein-fríz teheneknél. Holstein Magazin 8(2) 73–75.

Radácsi, A., Szendrei, Z., Béri, B., Demény, M., Tőzsér, J., Bodó, I. (2009): A csülökszaru keménységének vizsgálata magyar szürke tehenek és tinók esetében. II. Gödöllői Állattenyésztési Tudományos Napok, Kérődző haszonállatok tenyésztése és tartása szekció. Gödöllő, Október 16–17.

Rajkondawar, P. G., Tasch, U., Lefcourt, A. M., Erez, B., Dyer, R. M., Varner, M. A. (2002): A system for identifying lameness in dairy cattle. Appl. Eng. Agric., 18(1) 87–96. https://doi.org/10.13031/2013.7707

Tasch, U., Rajkondawar, P. G. (2004): The development of a SoftSeparatorTM for a lameness diagnostic system. Computers and Electronics in Agriculture, 44(3) 239–245. https://doi.org/10.1016/j.compag.2004.04.001

Vermunt, J. J., Greenough, P. R. (1995): Structural characteristics of the bovine claw: horn growth and wear, horn hardness and claw conformation. British Veterinary Journal, 151(2) 157–180. https://doi.org/10.1016/S0007-1935(95)80007-7

Wells, S. J., Trent, A. M., Marsh, W. E., Williamson, N. B., Robinson, R. A. (1995): Some risk factors associated with clinical lameness in dairy heifers in Minnesota and Wisconsin. Veterinary Record, 136(21) 537–540. https://doi.org/10.1136/vr.136.21.537

Veröffentlicht

2011-06-30

Ausgabe

Rubrik

Cikkek

Zitationsvorschlag

Demény, M., Szentléleki, A., Holló, I., Holló, G., & Tőzsér, J. (2011). Előzetes adatok az azonos helyen tartott holstein-fríz és magyar tarka fajtájú szarvasmarhák csülökszaru- keménységére. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 7(2), 94-103. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aweth/article/view/6793

Am häufigsten gelesenen Artikel dieser/dieses Autor/in

1 2 3 4 5 6 > >>