Első laktációs Jersey tehenek vérmérsékletének összefüggése a napi tejtermelési mutatókkal és a tej szomatikus sejtszámával

Autor/innen

  • Martina Orbán Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Kar, 9200 Mosonmagyaróvár, Vár u. 2.
  • Szabina Németh Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Kar, 9200 Mosonmagyaróvár, Vár u. 2.
  • Ferenc Pajor Szent István Egyetem, Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Andrea Szentléleki Szent István Egyetem, Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • János Tőzsér Szent István Egyetem, Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • László Gulyás Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Kar, 9200 Mosonmagyaróvár, Vár u. 2.

Schlagwörter:

jersey, tejtermelési adatok, tej beltartalom, szomatikus sejtszám, vérmérséklet

Abstract

A szerzők egy Győr-Moson-Sopron megyei tehenészetben végeztek vérmérséklet vizsgálatokat jersey (n = 214) fajtával. A vizsgálat célkitűzése a tehenek vérmérsékletének összefüggésének elemzése a napi tejtermelési mutatókkal, valamint a szomatikus sejtszámmal. Kötetlen és mélyalmos tartási rendszerben a takarmányozása silókukorica-szilázsra alapozott monodiétás volt. A tehenek fejése 2 × 12 állásos SAC fejőházban, napi 2 alkalommal történt. A vérmérséklet értékelését, az un. mérleg–teszt segítségével végezték el (az állat viselkedésének értékelése 1–5 pontos skálán, a mérlegen töltött idő 30 másodperc alatt). Jersey első laktációjú tehenek esetében vérmérséklet pontszámra vonatkozó leíró statisztikai jellemzők az alábbiak voltak: átlag 1,56 pont, minimum 1 pont, maximum 3 pont, medián 1 pont. A tehenek szomatikus sejtszáma a vérmérséklet pontszám növekedésével nőtt, tehát kedvezőtlenebbé vált (medián érték: 1 pont: 112,05 ezer/ml, 2 pont: 302,15 ezer/ml, 3 pont: 506,60 ezer/ml) (Chi2: 91,66, df:2, P = 0,0001, α = 0,05). A többi vizsgált tulajdonság a vérmérséklet pontszám függvényeként érdemben nem változott. A szomatikus sejtszám és a vérmérséklet pontszámok között számított rangkorrelációs együttható értéke (n = 214, rrang = 0,65, P < 0,05) megerősíti vérmérsékletre történő szelekció fontosságát a tenyésztői munkában.

Autor/innen-Biografie

  • Martina Orbán, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Kar, 9200 Mosonmagyaróvár, Vár u. 2.

    levelezőszerző
    orbanmartina@freemail.hu

Literaturhinweise

Arave, C. W., Kilgour, R. (1982): Differences in grazing and milking behaviour in high and low breeding index cows. Proceeding of the New Zealand Society of Animal Production, 42. 65–67.

Burrow, H. M. (1997). Measurement of temperament and their relationship with performance traits of beef cattle. Animal Breeding Abstracts, 65. 478–495.

Burrow, H. M. (2002): Improving cattle performance and meat quality by measuring temperament. CSIRO Livestok Industries, 1–7.

Czakó, J. (1978): Gazdasági állatok viselkedése. Mezőgazda Kiadó, Budapest 218.

Fell, L. R., Colditz, I. G., Walker, K. H., Watson D. L. (1999). Associations between temperament, performance and immune function in cattle entering a commercial feedlot. Australian Journal of Experimental Agriculture, 39(7) 795–802. https://doi.org/10.1071/EA99027

Gere, T., Csányi, V. (2001): Gazdasági állatok viselkedése I. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest, 31–51.

Györkös, I., Szűcs, E., Völgyi, Csík, J. (1995): Holstein-fríz üszők növekedésének és fejlődésének vizsgálata. 1. közlemény: Borjak viselkedésének fejlődése, néhány környezethatás szerepe. Állattenyésztés és takarmányozás, 44(1) 1–15.

Hervé, J., Szentléleki, A., Tőzsér, J. (2007): Cattle’s behaviour – perceptions, relationships, studies and measurements of temperament. AWETH, 3(1) 27–47.

Ivanov, I. D., Djorbineva, M. (2003): Assessment of welfare, functional parameters of the udder, milk productive and reproductive traits in dairy ewes of different temperament. Bulgarian Journal of Agriculture Science, 9. 711–715.

Ivanov, I. D., Djorbineva, M., Sotirov, L., Tanchev, S. (2005): Influence of fearfulness on lysozyme and complement concentrations in dairy sheep. Revue Méd. Vét., 156(8–9) 445–448.

Marketon, J. I. W., Glaser, R. (2008): Stress hormones and immune function. Review. Cellular Immunology, 252(1–2) 16–26. https://doi.org/10.1016/j.cellimm.2007.09.006

Pajor, F., Szentléleki, A., Láczó, E., Tőzsér, J., Póti, P. (2008): The effect of temperament on weight gain of Hungarian Merino, German Merino and German Blackhead lambs. Arch. Tierz., 51(3) 247–254. https://doi.org/10.5194/aab-51-247-2008

Pajor, F., Szentléleki, A., Tőzsér, J., Póti, P. (2009): Magyar merinó kosbárányok vérmérsékletének és néhány vágási tulajdonságának alakulása. AWETH, 5(1) 39–48.

Pajor, F., Murányi, A., Szentléleki, A., Tőzsér, J., Póti, P. (2010): Effect of temperament of ewes on their maternal ability and their lambs’ postweaning traits in Tsigai breed. Arch. Tierz., 53(4) 465–474. https://doi.org/10.5194/aab-53-465-2010

Reverter, A., Johnston, D. J., Ferguson, D. M., Perry, D., Goddard, M. E., Burrow, H. M., Oddy, V. H., Thompson, J. M., Bindon, B. M. (2003): Genetic and phenotypic characterisation of animal, carcass and meat quality traits from temperate and tropically adapted beef breeds. 4. Correlations among animal, carcass and meat quality traits. Aust. J. Agric. Res., 54(2) 149–158. https://doi.org/10.1071/AR02088

Szentléleki, A., Hervé, J., Pajor, F., Falta, D., Tőzsér, J. (2008): Temperament of Holstein Friesian cows in milking parlour and its relation to milk production. Acta Univiversitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 56(1) 201–208. https://doi.org/10.11118/actaun200856010201

Tőzsér, J., Szentléleki, A., Zándoki, R., Maros, K., Domokos, Z., Sváb, L., Kovács, T. (2004): Charolais és magyar szürke tinók vérmérsékletének összehasonlító értékelése. Agrártudományi közlemények, 14. 14–19. https://doi.org/10.34101/actaagrar/14/3362

Trillat, G., Boissy, A. Boivin, X., Monin, G., Sapa, J., Mormende, P., Le Neindre, P. (2000): Relations entre le bien-entre des bovines et les caracteristiques de la viande (Rapport definitif-Juin). INRA, Theix, France, 1–33.

Voisinet, B. D., Grandin, T., Tatum, J. D., O’Connor, S. F., Struthers, J. J. (1997): Feedlot cattle with calm temperaments have higher daily gains than cattle excitable temperaments. Journal of Animal Science, 75(4) 892–896. https://doi.org/10.2527/1997.754892x

Veröffentlicht

2011-03-31

Ausgabe

Rubrik

Cikkek

Zitationsvorschlag

Orbán, M., Németh, S., Pajor, F., Szentléleki, A., Tőzsér, J., & Gulyás, L. (2011). Első laktációs Jersey tehenek vérmérsékletének összefüggése a napi tejtermelési mutatókkal és a tej szomatikus sejtszámával. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 7(1), 59-70. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aweth/article/view/6790

Am häufigsten gelesenen Artikel dieser/dieses Autor/in

1 2 3 4 5 6 7 8 > >>