Relationship between temperament of first lactation Jersey cows and daily milk production traits and somatic cell count

Authors

  • Martina Orbán Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Kar, 9200 Mosonmagyaróvár, Vár u. 2.
  • Szabina Németh Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Kar, 9200 Mosonmagyaróvár, Vár u. 2.
  • Ferenc Pajor Szent István Egyetem, Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Andrea Szentléleki Szent István Egyetem, Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • János Tőzsér Szent István Egyetem, Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • László Gulyás Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Kar, 9200 Mosonmagyaróvár, Vár u. 2.

Keywords:

jersey cows, temperament test, somatic cell count, milk production

Abstract

The authors evaluate the temperament of Jersey (n = 214) breeds in a dairy farm in Győr-Moson-Sopron County. The study aims to analyze the relationship between the temperament of cows and daily milk production indicators, as well as the somatic cell count. The animals were kept on loose housing stable with deep litter system and nutrition was silage-based monodiet. The cows milked in 2 × 12 SAC milking parlour, 2 times per day has occurred. The temperament of cows was scored by the temperament score test (behaviour of animals was assessed in a 5-score system (1: calm, 5: nervous) while spending 30 sec on the scale during weighing). Descriptive statistical characteristics of temperament score of the first lactation of Jersey cows were as follows: average 1.56 points, 1 point minimum and a maximum of 3 points, 1 point median. The somatic cell count of cows increased by increasing the temperament score, so it became less favorable (median value: 1 point: 112.05 thousand / ml, 2 points: 302.15 thousand / ml, 3 points: 506.60 thousand / ml) (Chi2: 91.66, df: 2, P = 0.0001, α = 0.05). The other trait was considered a function of temperament score did not change significantly. Between the somatic cell count and the temperament scores rank correlation coefficient (n = 214, rrank = 0.65, P <0.05) was confirms the importance of selection of temperament in breeding work.

Author Biography

  • Martina Orbán, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Kar, 9200 Mosonmagyaróvár, Vár u. 2.

    corresponding author
    orbanmartina@freemail.hu

References

Arave, C. W., Kilgour, R. (1982): Differences in grazing and milking behaviour in high and low breeding index cows. Proceeding of the New Zealand Society of Animal Production, 42. 65–67.

Burrow, H. M. (1997). Measurement of temperament and their relationship with performance traits of beef cattle. Animal Breeding Abstracts, 65. 478–495.

Burrow, H. M. (2002): Improving cattle performance and meat quality by measuring temperament. CSIRO Livestok Industries, 1–7.

Czakó, J. (1978): Gazdasági állatok viselkedése. Mezőgazda Kiadó, Budapest 218.

Fell, L. R., Colditz, I. G., Walker, K. H., Watson D. L. (1999). Associations between temperament, performance and immune function in cattle entering a commercial feedlot. Australian Journal of Experimental Agriculture, 39(7) 795–802. https://doi.org/10.1071/EA99027

Gere, T., Csányi, V. (2001): Gazdasági állatok viselkedése I. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest, 31–51.

Györkös, I., Szűcs, E., Völgyi, Csík, J. (1995): Holstein-fríz üszők növekedésének és fejlődésének vizsgálata. 1. közlemény: Borjak viselkedésének fejlődése, néhány környezethatás szerepe. Állattenyésztés és takarmányozás, 44(1) 1–15.

Hervé, J., Szentléleki, A., Tőzsér, J. (2007): Cattle’s behaviour – perceptions, relationships, studies and measurements of temperament. AWETH, 3(1) 27–47.

Ivanov, I. D., Djorbineva, M. (2003): Assessment of welfare, functional parameters of the udder, milk productive and reproductive traits in dairy ewes of different temperament. Bulgarian Journal of Agriculture Science, 9. 711–715.

Ivanov, I. D., Djorbineva, M., Sotirov, L., Tanchev, S. (2005): Influence of fearfulness on lysozyme and complement concentrations in dairy sheep. Revue Méd. Vét., 156(8–9) 445–448.

Marketon, J. I. W., Glaser, R. (2008): Stress hormones and immune function. Review. Cellular Immunology, 252(1–2) 16–26. https://doi.org/10.1016/j.cellimm.2007.09.006

Pajor, F., Szentléleki, A., Láczó, E., Tőzsér, J., Póti, P. (2008): The effect of temperament on weight gain of Hungarian Merino, German Merino and German Blackhead lambs. Arch. Tierz., 51(3) 247–254. https://doi.org/10.5194/aab-51-247-2008

Pajor, F., Szentléleki, A., Tőzsér, J., Póti, P. (2009): Magyar merinó kosbárányok vérmérsékletének és néhány vágási tulajdonságának alakulása. AWETH, 5(1) 39–48.

Pajor, F., Murányi, A., Szentléleki, A., Tőzsér, J., Póti, P. (2010): Effect of temperament of ewes on their maternal ability and their lambs’ postweaning traits in Tsigai breed. Arch. Tierz., 53(4) 465–474. https://doi.org/10.5194/aab-53-465-2010

Reverter, A., Johnston, D. J., Ferguson, D. M., Perry, D., Goddard, M. E., Burrow, H. M., Oddy, V. H., Thompson, J. M., Bindon, B. M. (2003): Genetic and phenotypic characterisation of animal, carcass and meat quality traits from temperate and tropically adapted beef breeds. 4. Correlations among animal, carcass and meat quality traits. Aust. J. Agric. Res., 54(2) 149–158. https://doi.org/10.1071/AR02088

Szentléleki, A., Hervé, J., Pajor, F., Falta, D., Tőzsér, J. (2008): Temperament of Holstein Friesian cows in milking parlour and its relation to milk production. Acta Univiversitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 56(1) 201–208. https://doi.org/10.11118/actaun200856010201

Tőzsér, J., Szentléleki, A., Zándoki, R., Maros, K., Domokos, Z., Sváb, L., Kovács, T. (2004): Charolais és magyar szürke tinók vérmérsékletének összehasonlító értékelése. Agrártudományi közlemények, 14. 14–19. https://doi.org/10.34101/actaagrar/14/3362

Trillat, G., Boissy, A. Boivin, X., Monin, G., Sapa, J., Mormende, P., Le Neindre, P. (2000): Relations entre le bien-entre des bovines et les caracteristiques de la viande (Rapport definitif-Juin). INRA, Theix, France, 1–33.

Voisinet, B. D., Grandin, T., Tatum, J. D., O’Connor, S. F., Struthers, J. J. (1997): Feedlot cattle with calm temperaments have higher daily gains than cattle excitable temperaments. Journal of Animal Science, 75(4) 892–896. https://doi.org/10.2527/1997.754892x

Published

2011-03-31

Issue

Section

Articels

How to Cite

Orbán, M., Németh, S., Pajor, F., Szentléleki, A., Tőzsér, J., & Gulyás, L. (2011). Relationship between temperament of first lactation Jersey cows and daily milk production traits and somatic cell count. Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 7(1), 59-70. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aweth/article/view/6790

Most read articles by the same author(s)

<< < 3 4 5 6 7 8