Gyógyszermentes nyúlhízlalás lehetőségének vizsgálata Selacid® tartalmú takarmány etetésével
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.103Schlagwörter:
szerves sav, növekedés, elhullásAbstract
A szerves savak takarmányiparban történő alkalmazása messzi időkre nyúlik vissza, ám míg régebben a takarmányok tartósításához használták, addig napjainkban már hozamfokozóként is alkalmazzák. Kísérleteinkben 10% és 20% Selacid® tartalmú takarmányt fogyasztottak a nyulak az 5-11 hetes nevelés alatt. Az élősúly tekintetében megállapítható, hogy a Selacid® tartalmú takarmány kedvezően befolyásolta a tömeggyarapodást. Az elhullás minden csoportban igen alacsony szinten maradt, de a Selacid®-ot fogyasztó nyulak között még így is alacsonyabb maradt az elhullás mértéke a kontroll csoportban tapasztalthoz képest.
Literaturhinweise
Cardinali, R., Rebollar, P. G., Dal Bosco, A., Cagiola, M., Moscati, L., Forti, K., Mazzone, P., Scicutella, N., Rutili, D., Mugnai, C., Castellini, C. (2008): Effect of dietary supplementation of organic acids and essential oils on immune function and intestinal characteristics of experimentally infected rabbits. In: Proceedings of the 9th World Rabbit Congress – June 10–13., 2008, Verona – Italy, pp. 573–578.
Commission on Antimicrobial Feed Additives (1997): Antimicrobial Feed Additives. Government Official Reports 1997: 132, Ministry of Agriculture Stockholm.
Falcão-e-Cunha, L., Castro-Solla, L., Maertens, L., Marounek, M., Pinheiro, V., Freire, J., Mourão, J. L. (2007): Alternatives to antibiotic growth promoters in rabbit feeding: A Review. World Rabbit Sci., 15(3) 127–140. https://doi.org/10.4995/wrs.2007.597
Gallois, M., Gidenne, T., Forthun-Lamothe, L., Le Huerou-Luron, I., Lallès, J. P. (2005): An early stimulation of solid feed intake slightly influences the morphological gut maturation in the rabbit. Reprod. Nutr. Dev., 45(1) 109–122. https://doi.org/10.1051/rnd:2005008
Hollister, A. G., Cheeke, P. R., Robinson, K. L., Patton, N. M. (1990): Effects of dietary probiotics and acidifers on performance of weanling rabbits. J. Appl. Rabbit Res., 13(1) 6–9.
Maertens, L., Falcão-e-Cunha, L, Marounek, M. (2006): Feed additives to reduce the use of antibiotics. In: Maertens, L., Coudert, P. (Eds.) Recent Advances in Rabbit Science. ILVO, Melle, Belgium, 259–265.
Michelan, A. C., Scapinello, C., Natali, M. R. M., Furlan, A. C., Sakaguti, E. S., Faria, H. G., Santolin, M. L. R., Hernandes, A. B. (2002): Utilização de probiotico, ácido orgânico e antibiótico em dietas para coelhos em crescimento: ensaio de digestibilidade, avaliação da morfometria intestinal e desempenho. Rev. Bras. Zootec., 31(6) 2227–2237. https://doi.org/10.1590/S1516-35982002000900011
Partanen, K. H., Mroz, Z. (1999): Organic aids for performance enhancement in pig diets. Nutr. Res. Rev., 12(1) 117–145. https://doi.org/10.1079/095442299108728884
Scapinello, C., Garcia de Faria, H., Furlan, A. C., Michelan, A. C. (2001): Efeito da utilização de oligossacarídeo manose e acidificantes sobre o desempenho de coelhos em crescimento. Rev. Bras. Zootec., 30(4) 1272–1277. https://doi.org/10.1590/S1516-35982001000500021
Skřivanová, V., Marounek, M. (2002): Effect of caprylic acid on performance and mortality of growing rabbits. Acta Vet. Brno, 71(4) 435–439. https://doi.org/10.2754/avb200271040435
Skřivanová, V., Marounek, M. (2007): Influence of pH on antimicrobial activity of organic acids against rabbit enteropathogenic strain of E. coli. Folia Microbiol., 52. 70–72. https://doi.org/10.1007/BF02932141
Downloads
Veröffentlicht
Ausgabe
Rubrik
Lizenz
Copyright (c) 2016 Heincinger Mónika, Abayné Hamar Enikő, Balláné Erdélyi Márta, Fazekas Natasa, Kovács-Weber Mária, Kustos Károly, Zimborán Ágnes, Nyíri András, Szabó Rubina Tünde, Gerber Zsuzsanna, Gerber Johann, Somodi Brigitta

Dieses Werk steht unter der Lizenz Creative Commons Namensnennung - Nicht-kommerziell - Keine Bearbeitungen 4.0 International.
A folyóirat a nyílt hozzáférés elvei szerint működik, cikkeire ugyanakkor a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).