4% és 8% kakukkfű kiegészítés vizsgálata a növendék és a hízónyulak termelésére és egészségi állapotára

Autor/innen

  • Károly Kustos Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Enikő Abayné Hamar Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Márta Balláné Erdélyi Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattudományi Alapok Intézet, Takarmányozástani Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Natasa Fazekas Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Mónika Heincinger Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Mária Kovács-Weber Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • András Nyíri Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Rubina Szabó Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Ágnes Zimborán Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Zsuzsanna Gerber LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Johann Gerber LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Brigitta Somodi LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.080

Schlagwörter:

kakukkfű, növekedés, elhullás, évszak, gyógynövény

Abstract

A nyulak főleg az elválasztás után fogékonyak az emésztőszervi megbetegedésre, megnő az egészségi kockázat. A hozamfokozóként tiltott antibiotikumok helyettesítői lehetnek a különféle gyógy- és fűszernövények Kísérleteinkben 5 és 10% kakukkfű teljes növényt alkalmaztunk a takarmánykeverékben. Az eredményeink szerint a kakukkfüves takarmány-kiegészítésnek dózisfüggő hatása van a növendék és a hízónyulak termelésére. A nyulak egészségi állapota a vizsgált kiegészítéssel nem javítható, az elhullás nem csökkenthető. Az évszak a takarmányozástól is függően befolyásolta a termelést

Autor/innen-Biografie

  • Károly Kustos, Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    levelezőszerző
    kustos.karoly@mkk.szie.hu

Literaturhinweise

Baratta, M. T., Dorman, H. J. D., Deans, S. G., Biondi, D. M. and Ruberto, G. (1998): Chemical composition, antimicrobial and antioxidant activity of laurel, sage, rosemary, oregano and coriander essential oils. J. Essent. Oil Res. 10(6) 618–627. https://doi.org/10.1080/10412905.1998.9700989

Celia, C., Cullere, M., Gerencsér, Z. Matics, Z., Tasoniero, G., Dal Bosco, A., Giaccone, V., Szendrő, Z., Dalle Zotte, A. (2016): Effect of pre- and post-weaning dietary supplementation with Digestarom® herbal formulation on rabbit carcass traits and meat quality. Meat Sci. 118. 89–95. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2016.03.022

Dal Bosco, A., Gerencsér, Z., Szendrő, Z., Mugnai, C., Cullere, M., Kovàcs, M., Ruggeri, S., Mattioli, S., Castellini, C., Dalle Zotte, A. (2014): Effect of dietary supplementation of Spirulina (Arthrospira platensis) and Thyme (Thymus vulgaris) on rabbit meat appearance, oxidative stability and fatty acid profile during retail display. Meat Sci. 96(1) 114–119. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2013.06.021

Dalle Zotte, A., Cullere, M., Sartori, A., Szendrő, Z., Kovàcs, M., Giaccone, V., Dal Bosco, A. (2014): Dietary Spirulina (Arthrospira platensis) and Thyme (Thymus vulgaris) supplementation to growing rabbits: effects on raw and cooked meat quality, nutrient true retention and oxidative stability. Meat Sci., 98(2) 94–103. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2014.05.005

Dalle Zotte, A. (2014): Rabbit farming for meat purposes. A review. Animal Frontiers 4(4) 62–67. https://doi.org/10.2527/af.2014-0035

Fekete, S., Lebas, F. (1982): Einfluß eines Thymian-Extraktes (Thymus vulgaris) auf die Verdaulichkeit, Verwertung und Schmackhaftigkeit des Fertigfutters bei Kaninchen. 2. International Kolloquium, 15–17.9.

Placha, I., Chrastinova, L., Laukova, A., Cobanova, K., Takacova, J., Strompfova, V., Chrenkova, M., Formelova, Z., Faix, S. (2013): Effect of thyme oil on small intestine integrity and antioxidant status, phagocytic activity and gastrointestinal microbiota in rabbits. Acta Vet Hung., 61(2) 197–208. https://doi.org/10.1556/avet.2013.012

Veröffentlicht

2016-11-26

Ausgabe

Rubrik

Cikkek

Zitationsvorschlag

Kustos, K., Abayné Hamar, E., Balláné Erdélyi, M., Fazekas, N., Heincinger, M., Kovács-Weber, M., Nyíri, A., Szabó, R., Zimborán, Ágnes, Gerber, Z., Gerber, J., & Somodi, B. (2016). 4% és 8% kakukkfű kiegészítés vizsgálata a növendék és a hízónyulak termelésére és egészségi állapotára. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 12(2), 80-90. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.080

Am häufigsten gelesenen Artikel dieser/dieses Autor/in

<< < 1 2