The quantification of the economical losses caused by Staphylococcus aureus in a large-scale Holstein-Friesian dairy cattle farm

Authors

  • László Ózsvári Szent István University, Faculty of Veterinary Science, Department of State Veterinary Medicine and Agricultural Economics, H-1078 Budapest, István u 2. , Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Állat-egészségügyi Igazgatástani és Agrárgazdaságtani Tanszék, 1078 Budapest, István u 2.
  • Csaba B. Illés Szent István University, Faculty of Economics and Social Sciences, Department of Production Economics and Management, H-2100 Gödöllő, Páter K. u. 1. , Szent István Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Termelésökonómia és Menedzsment Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter K. u 1. https://orcid.org/0000-0001-9546-2897 (unauthenticated)
  • Attila Fux Szent István University, Faculty of Veterinary Science, Department of State Veterinary Medicine and Agricultural Economics, H-1078 Budapest, István u 2. , Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Állat-egészségügyi Igazgatástani és Agrárgazdaságtani Tanszék, 1078 Budapest, István u 2.
  • Oszkár Bíró Szent István University, Faculty of Veterinary Science, Department of State Veterinary Medicine and Agricultural Economics, H-1078 Budapest, István u 2. , Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Állat-egészségügyi Igazgatástani és Agrárgazdaságtani Tanszék, 1078 Budapest, István u 2.

Keywords:

Staphylococcus aureus, dairy cattle, mastitis, economical losses, model calculation

Abstract

According to surveys carried out in Hungary and in countries with advanced cattlekeeping, in the dairy cattle sector mastitis causes the largest economic losses on herd level. In the last decades such udder bacteria have been spreading which are resistant to a lot of antibiotics, and nowadays in most of dairy cattle farms the Staphylococcus aureus is responsible for most of mastitis cases. The direct consequence of Staphylococcus aureus infection is that both the quality and the quantity of milk produced by the infected animals considerably deteriorates and as a result it is impossible to produce quality milk in long term in dairy farms with infected cows. In the article a model calculation was shown to quantify the losses resulting from mastitis caused by Staphylococcus aureus. The surveys were performed at an average, Hungarian large-scale Holstein-Friesian dairy farm in 2001, and the production factors of Staphylococcus aureus positive cows were compared with those of healthy ones (control group). For calculations the natural and economical data of the dairy farm were used. According to the result of the calculations Staphylococcus aureus infected cows annually produce 583 kg less milk on average than the healthy cows and the average SCC of their milk is over twice as high (exceeds the 400 SCC/ml) as in the case of the healthy ones. The annual loss caused by the 53 Staphylococcus aureus-positive cows in the examined farm is more than 5 million HUF! The yearly loss per infected cow comes up to almost 100 000 HUF. For 59% of this loss the reduced milk income is responsible, in 39% premature disposal can be blamed, while the easily demonstrated cost of medical treatment amounts to only 2% of the losses.

Author Biography

  • Csaba B. Illés, Szent István University, Faculty of Economics and Social Sciences, Department of Production Economics and Management, H-2100 Gödöllő, Páter K. u. 1., Szent István Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Termelésökonómia és Menedzsment Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter K. u 1.

    corresponding author
    illes@gtk-f1.gau.hu

References

Antal L., Kerényi J., Katona F., Lejtényi Gy. (1998). Telepspecifikus tőgyegészségügyi és tejhigéniai komplex program az ellenőrzött tehenészetekben, módszerek és eredmények. Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft., Gödöllő, 5–6.

Assche, J. (2000). A tej mennyiségi növelése és minőségi javítása. (Increasing the quantity of milk and improving its quality) Holstein Magazin, 8. 22–23.

Dijkhuizen, A.A., Morris, R.S. (1997). Animal Health Economics. University of Sydney, Sydney, 35–39.

Kasche, S. (1995). Pathogenese und Therapie der Staphylokokkenmastitis des Rindes. Eine Literaturstudie Inagurual Dissertation zur Erlangung des Grades eines Doctor Mediciniae Veterinariae durch die Tierärztliche. Hochschule Hannover, Hannover, 40–48.

Markus G. (2001). Tőgyegészségügyi állományprogramok tervezése és kivitelezése tejelő tehenészetekben. Magyar Buiatrikus Kongresszus, Balatonfüred, 7–13.

Ózsvári L. (2000). Modellszámítás a tőgygyulladás által okozott veszteségek nagyságának számszerűsítésére. Vision-2000 III. Kongresszus, Gödöllő, 334–337.

Simon F., Szita G., Merényi I. (2000). Tőgyegészség és tehéntejminőség. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Soltész A. (2001). Tőgygyulladások az ellés utáni időszakban és ennek hatása az állomány tőgyegészségügyi helyzetére. Magyar Buiatrikus Kongresszus, Balatonfüred, 24–27.

Downloads

Published

2003-02-15

How to Cite

Ózsvári, L., Illés, C. B., Fux, A., & Bíró, O. (2003). The quantification of the economical losses caused by Staphylococcus aureus in a large-scale Holstein-Friesian dairy cattle farm. Acta Agraria Kaposváriensis, 7(1), 1-8. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1635

Most read articles by the same author(s)