A hosszú hátizom területének mérése real-time ultrahangkészülékkel a charolais fajtában

Előzetes közlemény

Szerzők

  • Tőzsér János Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Department of Cattle and Sheep Breeding, Department of Applied Ethology, Gödöllő, H-2103 Páter Károly u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. https://orcid.org/0000-0002-5632-1765 (unauthenticated)
  • Domokos Zoltán Association of Hungarian Charolais Breeders, Miskolc, H-3525 Vologda út 1. , Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete, 3525 Miskolc, Vologda út 3.
  • Bujdosó Márton Charolais Ltd. Lajosmizse, H-6050 Dózsa György u.106. , Charolais Kft. 6050 Lajosmizse, Dózsa György u. 106. https://orcid.org/0000-0002-5428-1528 (unauthenticated)
  • Szentléleki Andrea Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Department of Cattle and Sheep Breeding, Department of Applied Ethology, Gödöllő, H-2103 Páter Károly u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. https://orcid.org/0009-0005-1319-5315 (unauthenticated)
  • Bakus Gabriella Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Department of Cattle and Sheep Breeding, Department of Applied Ethology, Gödöllő, H-2103 Páter Károly u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Zándoki Rita Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Department of Cattle and Sheep Breeding, Department of Applied Ethology, Gödöllő, H-2103 Páter Károly u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. https://orcid.org/0009-0007-8097-4196 (unauthenticated)
  • Minorics Richárd Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Department of Cattle and Sheep Breeding, Department of Applied Ethology, Gödöllő, H-2103 Páter Károly u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

Kulcsszavak:

Real-time ultrahangkészülék, hosszú hátizom területének mérése, charolais fajta

Absztrakt

Célunk a Falco 100 (Pie Medical, 3,5 MHz-es mérőfejjel) ultrahangkészülék kipróbálása volt, a hosszú hátizom területének mérésére. Vizsgálatainkat 2003-ban végeztük, charolais bikákkal (B, n = 17, életkor: 545 nap, élőtömeg: 400,7 kg) és üszőkkel
(Ü, n = 6, életkor: 540 nap, élőtömeg: 358,1 kg). Az állatokat középső etetőutas, karámmal ellátott istállóban, kiscsoportban tartottuk, ad libitum tömegtakarmányra (silókukorica-szilázs és széna), továbbá korlátozott mennyiségű abrakra alapozott takarmányozással. A Falco 100 ultrahangos készülékkel mértük a bőr, a bőr alatti faggyú, és a hosszú hátizom vastagságát a 12–13. borda között, melyből, az élősúllyal is kalkulálva, a gép szoftvere regressziós egyenletek segítségével automatikusan kiszámítja a hosszú hátizom területét. Az ultrahangos mérések eredményei a két ivarban nem különböztek egymástól szignifikánsan (P > 0,05): bőr vastagsága, cm B = 0,39;
Ü = 0,43; bőr alatti faggyú vastagsága, cm B = 0,48; Ü = 0,54; hosszú hátizom vastagsága, cm B = 6,94; Ü = 6,47; hosszú hátizom területe, cm: B = 86,42; Ü = 80,24. Az összefüggések az élősúllyal minden relációban pozitív irányúak voltak
(r = 0,23–0,60), de szorosságuk a faggyú- (B: r = 0,34, Ü: r = 0,73), és az izomvastagságban (B: r = 0,40, Ü: r = 0,23), továbbá a rostélyos területében (B: r = 0,41,
Ü: r = 0,23) különbözött egymástól a két ivarban. Eredményeink szerint, a Falco 100 készülék, 3,7 MHz-es mérőfejjel, alkalmas a hosszú hátizom mérésére, de az ivarok közti különbségek felderítéséhez további mérések szükségesek.

Információk a szerzőről

  • Tőzsér János, Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Department of Cattle and Sheep Breeding, Department of Applied Ethology, Gödöllő, H-2103 Páter Károly u. 1., Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    levelezőszerző
    tozser@fau.gau.hu

Hivatkozások

Anderson, D. C., Kress, D. D., Boss, D. C., Davis, K. C., Bailey, D. W. (1999). Comparison of carcass traits from calves by Angus, Charolais, Salres, Piedmontese, Tarantaise and Hereford sires. J. Anim. Sci. 77. (suppl), 134.

Augustini, C., Branscheid, W., Schwarz, F. J., Kirchgessner, M. (1993). Growth specific alterations of carcass quality of fattening cattle of German Simmentals: IV. Influence of feeding intensity and slaugther weight on the coarse tissue composition of steer carcass. Fleischwirtsch, 73. 1058–1065.

Balázs F. (2003). Szóbeli közlés.

Charland, Y. (1989). Szóbeli közlés.

Claus A. (1957). Die Messung natürlicher Grenzflachen in Schweinerkörper mit Ultraschall. Fleischwitsch, 9. 552–554.

Dobrowolski, A., Höreth, R., Branscheid, W. (1993). Apparative Klassifizierung von Schweinehalften. Kulmbacher Reiche, 12. 1–26.

Gresham, J. D. (2004). International study guide. Pie Medical, 1–24.

Field, C. M., Williams, A. R., Mckinley, W. B., Jefcoat, L. R., Smith, R. G. (2000). Use of live animal carcass ultrasound in stocker grazing in Mississippi. J. of Anim. Sci. 78. (suppl) 11.

Herring, W. O., Miller, D. C., Bertrand, J. K., Benyshek, L. L. (1994). Evaluation of machine, techician, and interpreter effects on ultrasonic measures of backfat and longissimus muscle area in beef cattle. J. Anim. Sci., 72(9), 2216–2226. https://doi.org/10.2527/1994.7292216x

Journaux, L., Renand, G., Longy, G., Baribault, P. (1999). Appréciatin de la composition corporelle dans les schémas francais de sélection des bovins allaitants en utilisant les mesures par ultrasons avec le metériel VOS. Renc. Rech. Ruminant, 6. 239–242.

Klawuhn, D., Staufenbiel, R. (1997). Aussagekraft der Ruckenfettdicke zum Körperfettgehalt beim. Rind. Tierarztliche-Praxis, 2. 133–138.

Kövér Gy., Csörnyei Z., Nagy I., Novozánszky G., Kovách G. (2002). A testösszetétel különböző módszerekkel történő becsülhetőségének összehasonlítása sertéseken. Állattenyésztés és takarmányozás. 6. 587–596.

Moser, D. W., Bertrand, J. K., Miszral, I., Kriese, L. A., Benyshek, L. L. (1997). Genetic parameters estimates for carcass and yearling ultrasound measurements in Brangus cattle. J. Anim. Sci., 76(10), 2542–2548. https://doi.org/10.2527/1998.76102542x

Pászthy Gy. (2000). In vivo testanalízis felhasználása a juhtenyésztésben. Doktori (Ph.D.) értekezés, Kaposvár.

Reverter, A., Johston, D. J., Ferguson, D. M., Perry, D., Goddard, M. E., Burrow, H. M., Oddy, V. H., Thompson, J. M., Bidon, B. M. (2003). Genetic and phenotypic characterisation of animal, carcass, and meat quality traits from temperate and tropically adapted beef breeds. 4. Correlations among animal, carcass, and meat quality traits. Australian J. of Agricultural Research, 54(2), 149–158. https://doi.org/10.1071/AR02088

Robinson, D. L., Mcdonald, C. A., Hammond, K., Turner, J. W. (1992). Live animal measurement of carcass traits by ultrasound: assessment and accuracy of sonographers. J. of Anim. Sci., 70(6), 1667–1676. https://doi.org/10.2527/1992.7061667x

Song, Y. H., Kim, S. J., Lee, S. K. (2002). Evaluation of ultrasound for prediction of carcass meat yield and meat quality in Korean-native cattle (Honwoo). Asian-Australasian J. of Anim. Sci., 15(4), 591–595. https://doi.org/10.5713/ajas.2002.591

Temple R. S., Stnaker, H. H., Howry, D., Posakony, G., Hazaleus, H. H. (1956). Ultrasonic and conductivity methodes for estimating fat thikness in live cattle. Am. Soc. Anim. Prod. West Section. Proc., 7. 477.

Tőzsér J., Holló G., Domonkos Z. (2001). Az ultrahang sebességen (VOS) alapuló technika legújabb franciaországi eredményei a szarvasmarha vágott felek összetételének becsléséhez. Állattenyésztés és Takarmányozás. 3. 197–204.

Tőzsér J., Balázs F., Márton I., Zándoki R. (2003). Red és aberdeen angus tenyészbika- jelöltek teljesítményei egy tenyészetben. Állattenyésztés és Takarmányozás. 1. 39–50.

Wilson, D. E., Rouse, G. H., Haya, C. L., Hassen, A. (2000). Carcass expected progeny differences using real-time ultrasound measures from developing Angus heifers. Ann. Meeting of ADSA-ASAS, July 24–28, Baltimore, Maryland, J, of Anim. Sci., (suppl) 58.

William, R. J. (2002). The product: Quality and yield grades of beef carcasses. Alabama Beef Cattle Producers Guide, Alabama A and M and Auburn Universities, 135–142.

Walter, B. H. (2002). Cattleman’s Ultrasound Glossary. Charolais Journal, January, 18–19.

Wilson, D. E. (1992). Application of ultrasound for genetic improvement. J. of Anim. Sci., 70(3), 973–983. https://doi.org/10.2527/1992.703973x

Wittmann M., Király A. (1989). Transponder feeding in field est. 40 th Ann. Meeting of the EAAP, 27–31 August Dublin, 1–8.

Young, M. J., Nsoso, S. J., Longer, C. M., Beatson, P. R. (1996) Prediction of carcass tissue weight in vivo using live weight, ultrasound or X-ray CT measurements. Proceedings of the New Zealand Society of Animal Production, 56. 205–211.

Letöltések

Megjelent

2004-07-15

Hogyan kell idézni

Tőzsér, J., Domokos, Z., Bujdosó, M., Szentléleki, A., Bakus, G., Zándoki, R., & Minorics, R. (2004). A hosszú hátizom területének mérése real-time ultrahangkészülékkel a charolais fajtában: Előzetes közlemény. Acta Agraria Kaposváriensis, 8(2), 11-21. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1682

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 1 2