A térinformatika lehetőségei a minőségi élelmiszer termelésben
Kulcsszavak:
állati eredetű termék, térinformatika, minőségbiztosításAbsztrakt
A termelésben és fogyasztásban egyre inkább meghatározóvá válik a minőség. Hazánk nyitott gazdasága nagymértékben függ a világpiactól, ezen belül is a legjelentősebb kereskedelmi partner, az Európai Unió piacától. Elmondható, hogy a mezőgazdasági üzemek minőségmenedzsmentje még a fejlett országokban sem mindenütt terjedt el. A rendkívül sokrétű, az élőlényekre jellemzően számtalan hatástól befolyásolt folyamatok elemzésének kiindulópontja a végtermék. A végterméknek kell teljesítenie azokat az elvárásokat, melyeket a felhasználók, a kereskedelem és a minőségi szabványok határoznak meg. Mivel a termesztés, elsődleges feldolgozás és tárolás dinamikus folyamat, egy minőségi probléma okozója több tényező is lehet. A minőségbiztosítás kettős folyamat, hiszen a minőségi termék előállításakor nem csak arról kell gondoskodnunk, hogy a termék az előírt követelményeknek megfeleljen, hanem folyamatos dokumentálással célszerű elérni azt, hogy megfelelő bizonyítvánnyal is rendelkezzen a piacra kerüléskor.
Hivatkozások
Csukás B. (2000). Megmaradás, információ, evolúció – a folyamatmérnöki tudomány alapjai. Környezettudomány’ 2000 (szerk: Somogyi Ferenc). Veszprémi Egyetemi Kiadó. Veszprém. 55–86.
Csukás, B., Balogh, S., Kováts, S., Aranyi, A., Kocsis, Z., Bartha, L. (1999). Process Design by Controlled Simulation of the Executable Structural Models. Comput. Chem. Engng., 23(Suppl.), 569–572. https://doi.org/10.1016/S0098-1354(99)80140-9
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2002 Honfi Vid, Barna Róbert

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
