A térinformatika lehetőségei a minőségi élelmiszer termelésben

Szerzők

  • Honfi Vid University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Department of Information Technologie, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Informatika Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. https://orcid.org/0000-0003-0047-3767 (unauthenticated)
  • Barna Róbert University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Department of Information Technologie, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Informatika Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. https://orcid.org/0000-0003-3578-2180 (unauthenticated)

Kulcsszavak:

állati eredetű termék, térinformatika, minőségbiztosítás

Absztrakt

A termelésben és fogyasztásban egyre inkább meghatározóvá válik a minőség. Hazánk nyitott gazdasága nagymértékben függ a világpiactól, ezen belül is a legjelentősebb kereskedelmi partner, az Európai Unió piacától. Elmondható, hogy a mezőgazdasági üzemek minőségmenedzsmentje még a fejlett országokban sem mindenütt terjedt el. A rendkívül sokrétű, az élőlényekre jellemzően számtalan hatástól befolyásolt folyamatok elemzésének kiindulópontja a végtermék. A végterméknek kell teljesítenie azokat az elvárásokat, melyeket a felhasználók, a kereskedelem és a minőségi szabványok határoznak meg. Mivel a termesztés, elsődleges feldolgozás és tárolás dinamikus folyamat, egy minőségi probléma okozója több tényező is lehet. A minőségbiztosítás kettős folyamat, hiszen a minőségi termék előállításakor nem csak arról kell gondoskodnunk, hogy a termék az előírt követelményeknek megfeleljen, hanem folyamatos dokumentálással célszerű elérni azt, hogy megfelelő bizonyítvánnyal is rendelkezzen a piacra kerüléskor.

Információk a szerzőről

  • Honfi Vid, University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Department of Information Technologie, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40., Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Informatika Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.

    levelezőszerző
    honfi@mail.atk.u-kaposvar.hu

Hivatkozások

Csukás B. (2000). Megmaradás, információ, evolúció – a folyamatmérnöki tudomány alapjai. Környezettudomány’ 2000 (szerk: Somogyi Ferenc). Veszprémi Egyetemi Kiadó. Veszprém. 55–86.

Csukás, B., Balogh, S., Kováts, S., Aranyi, A., Kocsis, Z., Bartha, L. (1999). Process Design by Controlled Simulation of the Executable Structural Models. Comput. Chem. Engng., 23(Suppl.), 569–572. https://doi.org/10.1016/S0098-1354(99)80140-9

Letöltések

Megjelent

2002-12-15

Hogyan kell idézni

Honfi, V., & Barna, R. (2002). A térinformatika lehetőségei a minőségi élelmiszer termelésben. Acta Agraria Kaposváriensis, 6(3), 177-184. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1629

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 1 2