Az iparszerű állattenyésztés hatásai, különös tekintettel társadalmi és foglalkoztatási szempontokra
Kulcsszavak:
iparszerűség, állattenyésztés, környezetvédelem, ellentmondások, szociális hatásokAbsztrakt
A szerző áttekintést ad az iparszerű állattenyésztés ellentmondásos hatásairól, elsősorban az USA-ban legújabban bekövetkezett folyamatok elemzésével. Kiemelten tárgyalja a korporatív csoportok növekvő befolyását, az egészségügyi és élelmiszerbiztonsági kérdéseket, környezetvédelmi, szociális és a foglalkoztatáspolitikai szempontokat. Részletesen foglalkozik a globalizáció és az iparszerű sertés valamint baromfitermelés új tendenciáinak hatásaival a koncentrációs, ill. regionalizálódási folyamatokba, a munkaerőpiacra továbbá a szaktudományok fejlődésére.
Hivatkozások
Beck, M. M. (1992). Status of Poultry Science Departments and poultry research within combined departments. Poult. Sci., 71(8), 1328–1331. https://doi.org/10.3382/ps.0711328
Burkholder, J. M., Glasgow Jr., H. B. (1997). Trophic controls on stage transformations of a toxic ambush-predator dinoflagellate. J. Eukaryotic Microbiol., 44(3), 200–205. https://doi.org/10.1111/j.1550-7408.1997.tb05700.x
Cheeke, P. R. (1999a). Contemporary Issues in Animal Agriculture, Second Edition. Interstate Publishers, Inc. Danville, Illinois.
Cheeke, P. R. (1999b). Shrinking membership in the American Society of Animal Science: Does the discipline of Poultry Science give us some clues? J. Anim. Sci., 77(8), 2031–2038. https://doi.org/10.2527/1999.7782031x
Cook, R. E. (1988). Poultry research programs in the future. Poult. Sci., 67(6), 890–896. https://doi.org/10.3382/ps.0670890
Gloyd, J. (1998). Agribusiness opportunities for veterinarians explored. J. Am. Vet. Med. Assoc., 213. 1679–1687.
Miller, G. Y. (1998). Earnings, feminization, and consequences for the future of the veterinary profession. J. Am. Vet. Med. Assoc., 213(3), 340–344. https://doi.org/10.2460/javma.1998.213.03.340
Noga, E. J., Khoo, L., Stevens, J. B., Fan, Z., Burkholder, J. M. (1996). Novel toxic dinoflagellate causes epidemic disease in estuarine fish. Marine Pollution Bull., 32(2), 219–224. https://doi.org/10.1016/0025-326X(95)00114-3
Pardue, S. L. (1997). Educational opportunities and challenges in Poultry Science: impact of resource allocation and industry needs. Poult. Sci., 76(7), 938–943. https://doi.org/10.1093/ps/76.7.938
Parodi, P. W. (1997). Cows’ milk fat components as potential anticarcinogenic agents. J. Nutr., 127(6), 1055–1060. https://doi.org/10.1093/jn/127.6.1055
Pingel, H. (2000). Welfare problems in EU intensive waterfowl production. World Poultry, 16. 34–38.
Rollin, B. E. (1995). Farm Animal Welfare. Social, Bioethical and Research Issues. Iowa State University Press, Ames.
Schillo, K. K. (1998). Toward a pluralistic animal science: postliberal feminist perspectives. J. Anim. Sci., 76(11), 2763–2770. https://doi.org/10.2527/1998.76112763x
Schrimper, R. A. (1997). U.S. Poultry processing employment and hourly earnings. J. Appl. Poult. Res., 6(1), 81–89. https://doi.org/10.1093/japr/6.1.81
Sunde, M. L., Hartung, T. E. Jensen, L. S. (1972). Problem of disappearing Poultry Science Departments. Poult. Sci., 51(4), 1079–1087. https://doi.org/10.3382/ps.0511079
Thu, K., Durrenberger, E. P. (1994). North Carolina's hog industry: The rest of the story. Culture and Agriculture, 14(49), 20–23. https://doi.org/10.1525/cuag.1994.14.49.20
Webster, A. J. F. (1994). Meat and right: the ethical dilemma. Proc. Nutr. Soc., 53(2), 263–270. https://doi.org/10.1079/PNS19940031
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2001 Peter R. Cheeke

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
