Összefüggések a baromfitartási technológiák és a szagemisszió között

Szerzők

  • Béres András Tessedik Sámuel College, Faculty of Agricultural Sciences, H-5400 Mezőtúr, Petőfi tér 1. , Tessedik Sámuel Főiskola, Mezőgazdasági Kar, 5400 Mezőtúr, Petőfi tér 1.

Kulcsszavak:

baromfitartás, szagkibocsátás, tartástechnológiák

Absztrakt

Elismerνe az állattenyésztés (ezen belül a tyúktartás) élelmiszer termelésben betöltött szerepét az ágazat jelentős környezetszennyező hatásaiνal is szembe kell néznünk. Ezek közé tartozik az állattartó épületekből táνozó szennyezett leνegő szaghatása is. Az állattartás szagkibocsátásáνal foglalkozó irodalom áttekintése után νizsgálataim céljául tűztem ki a köνetkező technológiai jellemzők és tényezők szagkibocsátást befolyásoló hatásainak meghatározását:

  • az istállóban alkalmazott fűtési mód,
  • az elszíνásos szellőztetési rendszer kialakítása,
  • az istálló állatsűrűsége.

A νizsgálatok eredményeképpen megállapítottam, hogy a brojlertartásnál az elszíνásos szellőztetési rendszer kialakítása nem befolyásolja a kialakuló szagkibocsátás nagyságát. Ezzel szemben az istállóban alkalmazott fűtési mód, és a fajlagos állatsűrűség olyan tartástechnológiai tényező, amely jelentős mértékben befolyásolja a szaganyagok keletkezésének intenzitását, ezáltal a szagkibocsátást.

Információk a szerzőről

  • Béres András, Tessedik Sámuel College, Faculty of Agricultural Sciences, H-5400 Mezőtúr, Petőfi tér 1., Tessedik Sámuel Főiskola, Mezőgazdasági Kar, 5400 Mezőtúr, Petőfi tér 1.

    beres@mfk.hu

Hivatkozások

Béres, A. (1997). Összefüggések a szagkibocsátás és a baromfitartási technológiák között. Doktori értekezés, Gödöllő, 127.

Béres, A., Mityók, A. (1997). Módszer az állattartó épületek szagemissziójának méréséhez. In: 3. Veszprémi Környezetvédelmi Konferencia és Kiállítás, Veszprém, 350–358.

Hilliger, H. G. (1990). Stallgebäude, Stalluft und Lüftung: Ein technisch-hygienischer Ratgeber für Tierärzte. Ferdinand Enke Verlag, Stuttgart, 81.

MSZ 13-108-85 (1986) Technológiai légszennyező források vizsgálata. Kellemetlen szagok küszöbhígítási értékeinek meghatározása dinamikus olfaktometriával.

MSZ 7304/10-82 (1986) Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. A szaglóképesség vizsgálata.

MSZ 21853-2 (1989) Légszennyező források vizsgálata. A térfogatáram meghatározása.

Letöltések

Megjelent

2000-02-15

Hogyan kell idézni

Béres, A. (2000). Összefüggések a baromfitartási technológiák és a szagemisszió között. Acta Agraria Kaposváriensis, 4(1), 49-55. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1377