Összefüggések a baromfitartási technológiák és a szagemisszió között

Szerzők

  • András Béres

Kulcsszavak:

baromfitartás, szagkibocsátás, tartástechnológiák

Absztrakt

Elismerve az állattenyésztés (ezen belül a tyúktartás) élelmiszer termelésben betöltött szerepét az igazat jelentős környezetszennyező hatásaival is szembe kell néznünk. Ezek közé tartozik az állattartó épületekből távozó szennyezett levegő szaghatása is. Az állattartás szagkibocsátásával foglalkozó irodalom áttekintése után vizsgálataim céljául tűztem ki a következő technológiai jellemzők és tényezők szagkibocsátást befolyásoló hatásainak meghatározását: az istállóban alkalmazott fűtési mód, az elszívásos szellőztetési rendszer kialakítása, - az istálló állatsűrűsége. A vizsgálatok eredményeképpen megállapítottam, hogy a brojlertartásnál az elszívásos szellőztetési rendszer kialakítása nem befolyásolja a kialakuló szagkibocsátás nagyságát. Ezzel szemben az istállóban alkalmazott fűtési mód, és a fajlagos állatsűrűség olyan tartástechnológiai tényező, amely jelentős mértékben befolyásolja a szaganyagok keletkezésének intenzitását, ezáltal a szagkibocsátást.

##submission.downloads##

Megjelent

2000-02-15

Hogyan kell idézni

Béres, A. (2000). Összefüggések a baromfitartási technológiák és a szagemisszió között. Acta Agraria Kaposváriensis, 4(1), 49–55. Elérés forrás https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1377