Szintetikus purin és pirimidin bázissal történő takarmánykiegészítés hatásának vizsgálata választott malacok bélflórájának alakulására

Szerzők

  • Zomborszkyné Kovács Melinda Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Department of Animal Physiology, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudmányi Egyetem, Állatenyésztési Kar, Élettani és Állathigiéniai Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. https://orcid.org/0000-0001-5988-3934 (unauthenticated)
  • Molnár Mónika Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Department of Animal Physiology, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudmányi Egyetem, Állatenyésztési Kar, Élettani és Állathigiéniai Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Benda Tibor Institute of Animal Healt and Hygiene, H-7400 Kaposvár, Cseri út 18. , Állategészségügyi Intézet, 7400 Kaposvár, Cseri út 18.
  • Tóth Ákos Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Department of Animal Physiology, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudmányi Egyetem, Állatenyésztési Kar, Élettani és Állathigiéniai Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

Kulcsszavak:

nucleotide bases, intestinal microflora, weaned piglets

Absztrakt

Szintetikus purin és pirimidin bázis kiegészítés hatását vizsgáltuk választott malacokban. Az állatok ileumának terminális szakaszába T-kanült építettünk be, melyen keresztül béltartalom mintát vettünk a kísérlet 1., 7., 14. és 21-ik napján. Megvizsgáltuk a chymus pH-értékét, a lactobacillusok, streptococcusok, coliformok és az E. coli számát. A pH- érték 5.9 és 7.0 között változott, sem a kezelés, sem az idő függvényében nem mutatott szignifikáns eltérést. A log10-ben kifejezett csíraszámok a következő értékeket mutatták: 5.7–6.9 a lactobacillusok, 5.5–6.5 a streptococcusok, 6.0–6.9 a coliformok és 5.6–6.5 az E. coli esetében. A tejsavtermelő baktériumok száma a kísérlet előrehaladtával mindkét csoportban emelkedett. A coliformok és az E. coli száma a kezelt csoportban enyhe csökkenő tendenciát mutatott, míg a kontroll állatokban gyakorlatilag nem változott.

Információk a szerzőről

  • Zomborszkyné Kovács Melinda, Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Department of Animal Physiology, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40., Pannon Agrártudmányi Egyetem, Állatenyésztési Kar, Élettani és Állathigiéniai Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

    levelezőszerző
    melinda@elettan.kaposvar.pate.hu

Hivatkozások

Braun, C. H. (1981). Effects of consumption of human milk and other formulas on intestinal bacterial flora in infants. In Textbook of Gastroeneterology and Nutrition in infancy (Lebenthal, E., ed.), 1, 247.Raven Press, New York, NY.

Faelli, A., Espósito, G. (1970). Effect of inosine and its metabolites on intestinal iron absorption in the rat. Biochem. Pharmacol. 19. 2551–2554. https://doi.org/10.1016/0006-2952(70)90003-1

Gedek, B. (1987). Probiotics in animal feeding: Effects on performance and animal health. Feed Mgmt 21 Nov.

Gil, A., Coval, E., Martinez, A., Molina, J. A. (1986). Effects of dietary nucleotides on the microbial pattern of faeces of at term newborn infants. J. Clin. Nutr. Gastroenterol., 1. 34.

Gil, A., Sanchez-Medina, F. (1981). Acid-soluble nucleotides of cow's, goat's and sheep's milks, at different stages of lactation. J. Dairy Res., 48. 35–44. https://doi.org/10.1017/S0022029900021427

Gil, A., Uauy, R. (1989). Dietary nucleotides and infant nutrition. J. Clin. Nutr. Gastroenetrol., 4. 145–153.

Hampson, D. J., Hinton, M., Kidder, D. E. (1985). Coliform numbers in the stomach and small intestine of healthy pigs following weaning at three weeks of age. J. Comp. Pathol., 95. 353. https://doi.org/10.1016/0021-9975(85)90039-8

Jonsson, E. (1985). Lactobacilli as probiotics to pigs and calves. Thesis. Uppsala.

Kovács, F., Nagy, B., Sinkovics, Gy. (1972). The gut bacterial flora of healthy early weaned piglets with special regard to factors influencing its composition. Acta Vet. Sci. Hung., 22. 327.

Mathew, A. G. (1991). The effect of nutritional factors in the colonization of Escherichia coli in the ileum of the weanling pig. Ph.D. dissertation. Purdue University, West Lafayette, IN.

Mathew, A. G., Jones, T., Franklin, M. A. (1994). Effect of creep feeding on selected microflora and short-chain fatty acids in the ileum of weanling pigs. J. Anim. Sci., 72. 3163–3168. https://doi.org/10.2527/1994.72123163x

SAS (1985). SAS User's Guide: Statistics (Version 5 Ed.). SAS Inst. Inc., Cary, NC. Symposium on Nucleotides and Nutrition, 1994. J. Nutr., 1S, 121S–164S.

Wittenbrink, M. M., Amtsberg, G., Kamphues, J. (1984). Darm- und Fäkalflora von Absatzferkeln mit ernahrungsbedingter Diarrhöe infolge forsierter Futteraufnahme. Dtsch. Tierärztl. Wschr., 91. 387–391.

Letöltések

Megjelent

1997-02-15

Hogyan kell idézni

Zomborszkyné Kovács, M., Molnár, M., Benda, T., & Tóth, Ákos. (1997). Szintetikus purin és pirimidin bázissal történő takarmánykiegészítés hatásának vizsgálata választott malacok bélflórájának alakulására. Acta Agraria Kaposváriensis, 1(1), 21-27. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1091

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei