Eltérő genotípusú juhok kolosztrumának és tejének összetétele

Szerzők

  • Csapó János Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Keszthelyi Tibor University of Agriculture, H-2013 Gödöllő, Páter K. u. 1. , Agrártudományi Egyetem, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Csapó Kiss Zsuzsanna Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Lengyel Attila Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Andrássyné Baka Gabriella Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Vargáné Visi Éva Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. https://orcid.org/0000-0001-8613-0620 (unauthenticated)

Kulcsszavak:

ewe, colostrum, milk composition, protein fractions

Absztrakt

Vizsgáltuk 104 magyar fésűs merinó (MFM), 20 awassi, 14 langhe, 22 szarda, 16 cigája, 11 cikta, 12 fekete racka, 8 fehér racka, 4 karakill, 3 kent és 1 vadjuh kolosztrumának, átmeneti tejének és tejének szárazanyag-, összesfehérje-, valódi fehérje-, savófehérje, valódi savófehérje-, immunglobulin-G, kazein és NPN tartalmát, hamu- és mikro-, ill. makroelem tartalmát, aminosavtartalmát valamint a fehérje aminosav-összetételét valamint biológiai értékét a laktáció 40. napjáig. A fajták között különbségeket és azonosságokat állapítottunk meg, valamint hasonlítottuk a juhtej összetételét a kecskééhez és a tehénéhez. Azt találtuk, hogy az ikreket ellett juhok elsőfejésű kolosztruma szignifikánsan több szárazanyagot, összesfehérjét, savófehérjét, valódi fehérjét, valódi savófehérjét és IgG-t tartalmaz mint az egyet elletteké. Az ikreket ellett anyák kolosztrumának biológiai értéke is nagyobb az egyet ellettekénél. A kazein- és az NPN, valamint a makro- és mikroelem tartalomban nem találtunk szignifikáns különbséget. A felsorolt eltérések csak az elsőfejésű kolosztrumban mutathatók ki, ugyanis az ikreket és egyet ellett juhok kolosztrumának összetétele 24, illetve 48 órával az ellés után -minden általunk vizsgált tulajdonság tekintetében- azonos volt. Vizsgálataink szerint a magyar fésűsmerinó, az awassi, a langhe, a fekete- és a fehér racka tejfehérjéjét nagyobb arányban alkotja a kazein és kisebb arányban a savófehérje, mint a szardáét, a cigájáét és a ciktáét. Ennek megfelelően ezen előbbi fajták teje alkalmasabb a sajtkészítésre, az utóbbiaké pedig -a nagyobb biológiai értékű savófehérje arány miatt- folyékony tejtermékként történő feldolgozásra. Méréseink szerint a juhtej fehérje biológiai értéke gyakorlatilag megegyezik a tehéntejével és mindkettő kisebb a kecsketejénél.

Információk a szerzőről

  • Csapó János, Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40., Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

    levelezőszerző
    csapo@atk.kaposvar.pate.hu

Hivatkozások

Ashton, W. M., Williams, M., Ingleton, J. (1977). Studies on ewes milk. VI. The content of some trace elements. J. of Agric. Sci. U. K., 88. 529–531. https://doi.org/10.1017/S0021859600037205

Balatoni, M., Ketting F. (1981). Tejipari kézikönyv, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest Balatoni, M. (1960). A juhtej összetétele és egyes tulajdonságai az újabb vizsgálatok alapján. MTKI. Mosonmagyaróvár

Balatoni, M. (1964). Studies of the composition on properties of ewes milk. Thesis. Gödöllő. Hungary. (1964) (Ref.: Dairy Sci. Abstr., 26. 3039.

Bicanin, M., Sokarevs, K. I., Petrov, K. (1978). Manganese content of ewes milk in relation to its availability in the feed. Archiv za Poljoprivredne Nauke. 29. 143–147. (1976) (Ref.: Dairy Sci. Abstr., 40. 6843.)

Block, R. J., Weiss, K. W. (1956). Amino acid handbook. Methods and results of protein analysis. C. C. Thomas, Springfield III. USA.

Csapó, J., Csapó, J-né, Lengyel, A. (1986a). A juh kolosztrumának és tejének összetétele. Tejipar, 1. 11–24.

Csapó, J., Csapó, J-né, Tóth, L-né. (1986b). Optimization of hydrolysis at determination of amino acid content in food and feed products. Acta Alimentaria, 1. 3–21.

Csapó, J., Martin, T. G., Csapó-Kiss, Zs., Házas, Z. (1996). Protein, fats, vitamin and minaral concentrations in porcine colostrum and milk from parturition to 60 days. International Dairy Journal, 6. 881–902. https://doi.org/10.1016/0958-6946(95)00072-0

Csernev, P., Velev, S., Panova, V., Peeva, Ju. (1971). Primary composition and properties of ewes milk depending of season and period of lactation. Hranitelna Promislenoszt, 20. 9–12.

Dilanjan, Z. H. (1969). Properties of cows, ewes and buffaloes milk in the Socialist Sovietic Republic of Armenia. Ann. Bull. FIL-IDF., Part 6.

Dozet, N., Stanisíc, M., Sumenic, S., Parijez, S. (1974). Quality of ewes and goats milk from highland farms. Poljoprivredna Anansvena Smotra, 31. 65–72.

Hirs, C. H. W. (1956). The oxidation of ribonuklease with performic acid. J. Biol. Chem., 219. 611–621. https://doi.org/10.1016/S0021-9258(18)65721-7

Jennes, R., Sloan, R. E. (1970). The composition of milks of various species: A review. Dairy Sci. Abstr., 32. 599–612.

Kiss, Gy. (1984). A hazai juhtejek összetételének vizsgálata. Tejipar, 33. 8–13.

Konar, A., Thomas, P. C., Rook, J. A. F. (1971). The concentrations of some watersoluble constituents in the milks of cows, sows, ewes and goats. J. Dairy Res., 38. 333–341. https://doi.org/10.1017/S0022029900019464

Kubis, J. (1976). Study of the composition of ewes milk during lactation. Prumysl. Potravin., 14. 438–440.

Mahieu, H., Le Jaouen, J. C. (1976). Étude comparative de la composition et de la contamination des laits des espéces laitiéres bovines, caprines, ovines. Institut Technique de l'Élevage Bovin. Paris

Mahieu, H., Le Jaouen, J. C., Luquet, F. M., Moullet, L. (1977). Étude comparative de la composition et la contamination des laits des espéces laitieres bovines, ovines et caprines. Le Lait, 57. 287–300. https://doi.org/10.1051/lait:1977565-56612

Mancini, G. Carbonara, A., Heremans, J. F. (1965). Immunochemical quantitation of antigens by single radial immunodiffusion. Immunochemistry, 2. 235. https://doi.org/10.1016/0019-2791(65)90004-2

Mikus, M. (1966). Relationships between stage of lactation and content of individual constituents of milk from Merino sheep. Ved. Pr. Vysk. Vst. Ovciar., 3. 139–152.

Mikus, M. (1982). Juhtenyésztők kézikönyve. A tej hozama és összetétele. Szerk. Veress L., Jankowski, S., Schwark, H. J. Mezőgazd. Kiadó, Budapest, 173–176.

Misic, D., Petrovic, D. (1976). Main compositional characteristics of ewes milk in the Rtanj pasture area with particular regard to minerals. Mljekarstvo, 26. 175–182.

Morup, K., Olesen, E. S. (1976). New method for prediction of protein value from essential amino acid pattern. Nutriton Reports International, 13. 355–365.

Obradovic, B., Duricic, M., Rasic, J., Radulovic, J. (1971). Contents of copper, manganese and zinc in cows and ewes milk. Archiv za Poljoprivredne Nauke, 24. 91–95.

O'Connor, P., Fox, P. F. (1977). The proteins and salts of some nonbovine milks. J. Dairy Res., 44. 607–609. https://doi.org/10.1017/S0022029900020574

Richardson, B. C., Creaner, L. K., Pearce, K. W. (1974). Comparative micelle structure. II. Structure and composition of casein micelles in ovine and caprine milk as compared with those in bovine milk. J. Dairy Res., 41. 239–247. https://doi.org/10.1017/S0022029900019658

Saliscsev, Y., Tanev, G. (1966). Milk production and properties of milk from high and middle mountains ewes. Animal Science, 3. 581–587.

Sváb, J. (1973). Biometriai módszerek a kutatásban. Mezőgazd. Kiadó, Budapest

Uzonyi, Gy. (1970). A fehérjetartalom összehasonlító vizsgálata. Tejipar, 19. 31–33.

Williams, A. P., Bishop, R. D., Cockburn, J. E., Scott, K. J. (1976). Compositíon of ewes milk. J. Dairy Res., 43. 325–329. https://doi.org/10.1017/S0022029900015892

World Health Organization (1973). Energy and Protein Requirements. Tech. Rep. Ser. 522.

Wünsche, J., Herrman, U., Bock, H. D. (1967). Über die Aminosäurenzusammensetzung der Milch verschiedener Tierarten. Nahrung, 11. 331–336. https://doi.org/10.1002/food.19670110406

Letöltések

Megjelent

1998-02-15

Hogyan kell idézni

Csapó, J., Keszthelyi, T., Csapó Kiss, Z., Lengyel, A., Andrássyné Baka, G., & Vargáné Visi, Éva. (1998). Eltérő genotípusú juhok kolosztrumának és tejének összetétele. Acta Agraria Kaposváriensis, 2(1), 1-21. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1090

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 2 3 4 5 6 7