Összefüggések a baromfitartási technológiák és a szagemisszió között
Kulcsszavak:
baromfitartás, szagkibocsátás, tartástechnológiákAbsztrakt
Elismerνe az állattenyésztés (ezen belül a tyúktartás) élelmiszer termelésben betöltött szerepét az ágazat jelentős környezetszennyező hatásaiνal is szembe kell néznünk. Ezek közé tartozik az állattartó épületekből táνozó szennyezett leνegő szaghatása is. Az állattartás szagkibocsátásáνal foglalkozó irodalom áttekintése után νizsgálataim céljául tűztem ki a köνetkező technológiai jellemzők és tényezők szagkibocsátást befolyásoló hatásainak meghatározását:
- az istállóban alkalmazott fűtési mód,
- az elszíνásos szellőztetési rendszer kialakítása,
- az istálló állatsűrűsége.
A νizsgálatok eredményeképpen megállapítottam, hogy a brojlertartásnál az elszíνásos szellőztetési rendszer kialakítása nem befolyásolja a kialakuló szagkibocsátás nagyságát. Ezzel szemben az istállóban alkalmazott fűtési mód, és a fajlagos állatsűrűség olyan tartástechnológiai tényező, amely jelentős mértékben befolyásolja a szaganyagok keletkezésének intenzitását, ezáltal a szagkibocsátást.
Hivatkozások
Béres, A. (1997). Összefüggések a szagkibocsátás és a baromfitartási technológiák között. Doktori értekezés, Gödöllő, 127.
Béres, A., Mityók, A. (1997). Módszer az állattartó épületek szagemissziójának méréséhez. In: 3. Veszprémi Környezetvédelmi Konferencia és Kiállítás, Veszprém, 350–358.
Hilliger, H. G. (1990). Stallgebäude, Stalluft und Lüftung: Ein technisch-hygienischer Ratgeber für Tierärzte. Ferdinand Enke Verlag, Stuttgart, 81.
MSZ 13-108-85 (1986) Technológiai légszennyező források vizsgálata. Kellemetlen szagok küszöbhígítási értékeinek meghatározása dinamikus olfaktometriával.
MSZ 7304/10-82 (1986) Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. A szaglóképesség vizsgálata.
MSZ 21853-2 (1989) Légszennyező források vizsgálata. A térfogatáram meghatározása.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2000 Béres András

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
