Hat év GM-vita*
Irodalmi áttekintés
Abstract
Több mint hat évvel ezelőtt, 1998. augusztusában tette meg a Skóciában élő Pusztai Árpád a nagy vihart kavart bejelentését a londoni TV-ben (Granada channel), amely aztán az európai fogyasztók többségét a genetikailag módosított (GM) növényekből készült élelmiszerek ellen fordította, sőt egyeseket általánosságban a biotechnológia ellen is. Azóta a helyzet is sokat változott, a vélemények is kristályosodtak, az enyém is. Ebben a cikkben a visszapillantás mellett pro és kontra érveket szeretnék ütköztetni.
*Másodközlés
References
Baintner K. (1999). A genetikai módosítás és a félremódosított tájékoztatás. Biokémia, 23. 64–67.
Ewen, S.W.B., Pusztai, A. (1999). Effect of diets containing genetically modified potatoes expressing Galanthus nivalis lectin on rat small intestine. Lancet, 354(9187), 1353–1354. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(98)05860-7
Hall, L., Topinka, K., Huffman, J., Davis, L., Good, A. (2000). Pollen flow between herbicide-resistant Brassica napus is the cause of multiple-resistant B. napus volunteers. Weed Science, 48(6), 688–694. https://doi.org/10.1614/0043-1745(2000)048[0688:PFBHRB]2.0.CO;2
Hoffmann-Riem, H., Wynne, B. (2002). In risk assessment, one has to admit ignorance. Nature, 416. 123. https://doi.org/10.1038/416123a
Rowell, A. (2003). Don’t worry, it’s safe to eat. Earthscan Publications Ltd., London-Sterling.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2004 Baintner Károly

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

