Energy utilisation of poultry and pheasant

Authors

  • Gábor Szűts University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agriculture, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 8361 Keszthely, Deák F. u. 16.
  • Károly Dublecz University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agriculture, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 8361 Keszthely, Deák F. u. 16.
  • László Wágner University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agriculture, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 8361 Keszthely, Deák F. u. 16.
  • Ádám Bartos University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agriculture, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 8361 Keszthely, Deák F. u. 16.
  • G. Tóth University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agriculture, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 8361 Keszthely, Deák F. u. 16.

Keywords:

energy utilisation, poultry, pheasant

Abstract

The metabolisable energy (AMEn) and (TMEn) values corrected to zero nitrogen balance of three feeds measured with pheasants and poultry cockerels. The EU predicted equation was used also at the ME. Average endogenous energy loss in poultry was
0.251 kJ/g dry matter and 0.223 kJ/g dry matter in pheasant. This can be expressed with the following formula: y = -0.93 + 1.09x (r = 0,996), where y = TMEn measured by pheasants, x = TMEn measured by poultry. The correlation coefficient showed an improvement in goodness of fit in comparisons of AMEn. These equations indicate that data from poultry experiments can be usedfor improving the accuracy of evaluation of pheasant's feed.

Author Biography

  • Gábor Szűts, University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agriculture, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16., Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 8361 Keszthely, Deák F. u. 16.

    corresponding author
    szuts-g@georgikon.hu

References

Härtel, H. (1986). Influence of food input and procedure of determination on metabolizable energy and digestibility of a diet measured with young and adult birds. Br. Poultry Sci., 27(1), 11–39. https://doi.org/10.1080/00071668608416851

Sibbald, I. R. (1975). The effect of level of feed on metabolizable energy values masured with adult roosters. Poultry Sci., 55. 303–308.

Vincze L. (1985). Baromfitakarmányok energia meghatározására szolgáló gyors biológiai Módszerek. ATE Keszthely kiadványa. 27. 1–18.

Vincze L., Szűts G. (1986). Comparatív test for the AME and TME contents of hungarian poultry feeds. Madrid 4th World Congress of Animal Feeding Proc., 105-106.

Vincze L., Dublecz K., Szűts G., Wágner L. (1999). A baromfitakarmányok energia és fehérje értékelése. Keszthelyi Akadémia Alapítvány kiadványa.

Published

2001-12-15

How to Cite

Szűts, G., Dublecz, K., Wágner, L., Bartos, Ádám, & Tóth, G. (2001). Energy utilisation of poultry and pheasant. Acta Agraria Kaposváriensis, 5(4), 49-53. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1598

Most read articles by the same author(s)