Influence of the number of piglets born on the composition of sow's colostrum milked immediately after parturition

Authors

  • János Csapó University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40. , Kaposvári Egyetem, Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40.
  • Péter Horn University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40. , Kaposvári Egyetem, Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40.
  • Zsuzsanna Csapóné Kiss University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40. , Kaposvári Egyetem, Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40.
  • T. Németh Kajtorvölgye Agricultural Cooperative, 8127 Aba , Kajtorvölgye Mezőgazdasági Szövetkezet, 8127 Aba
  • Zoltán Házas University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40. , Kaposvári Egyetem, Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40.

Keywords:

piglets, composition of sow’s colostrum, parturition

Abstract

On determination of the content of the first colostrum of 37 Hungarian Large White xDutch Landrace sows with respect to dry matter, total protein, whey protein, casein, non-protein nitrogen, ash and macro- and microelements (potassium, sodium, calcium, phosphorus, magnesium, zinc, iron, copper and manganese) it was established that most of the components examined were present in the highest concentrations where litter size was around 10 to 12, and that a decrease or an increase in litter size is accompanied by a decrease in the concentrations of the components studied. The changes, following a maximum curve dependent on litter size, observed in the concentration of these components are attributed partly to the effect of placental lactogen (in the section of the curve indicating increase), and partly to physiological overburden on the mother (in that indicating decrease).

Author Biography

  • János Csapó, University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40., Kaposvári Egyetem, Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40.

    corresponding author
    csapo@mail.atk.u-kaposvar.hu

References

Berezvai F., Rákóczi I. (1966). Újabb adatok a kocatej összetételének változásához a laktáció folyamán. Magyar Állatorvosok Lapja, 212. 484–491.

Bowland, J. P. (1966). In: Bustad, L. K., McClean, R. O., Burns, M. P. (Ed.) Swine in Biochemical Research, Frayn Printing Co., Seattle, WA. USA.

Butler, J. E. (1971). Review of the bovine immunglobulins. J. Dairy Sci., 54. 1315–1316.

Csapó J., Wolf Gy., Csapó Jné. (1988). Ikreket ellett kecskék és juhok kolosztrumának összetétele. Előzetes közlemény. Állattenyésztés és Takarmányozás, 1. 49–54.

Csapó, J., Wolf, Gy., Csapó, Jné. (1989). Composition of colostrum from goats and ewes dropping twins. Acta Agronomica Hungarica, 3–4. 395–402.

Csapó J., Wolf Gy., Csapó-Kiss Zs., Szentpéteri J., Kiss J. (1991a). Ikreket ellett szarvasmarhák kolosztrumának összetétele. Állattenyésztés és Takarmányozás, 3. 231–238.

Csapó J. (1991b). Ikreket ellett szarvasmarhák, kecskék és juhok kolosztrumának összetétele. Tejipar, 1–2. 12–20.

Csapó J., Wolf Gy., Csapó-Kiss Zs., Szentpéteri J., Kiss J. (1991c). Composition of colostrum from twinning cattle. Acta Agronomica Hungarica, 1–2. 152–157.

Csapó J., Csapó-Kiss Zs. (1992). A kocatej összetétele és táplálkozásbiológiai értéke. I. Szakirodalmi előzmények. Szaktanácsok, 1–2. 22–28.

Csapó J., Csapóné Kiss Zs. (1993). A kocatej összetétele és táplálkozásbiológiai értéke. II. A koca kolosztrumának és tejének szárazanyag- és zsirtartalma, fehérjefrakciói, aminosav-összetétele és biológiai értéke. Szaktanácsok, 1–2. 15–26.

Csapó J., Csapóné Kiss Zs., Kovách G., Kováts D. (1994a). A koca kolosztrumának és tejének összetétele. 1. Zsírtartalom, zsírsavösszetétel, vitamin-, makro- és mikroelem tartalom. Állattenyésztés és Takarmányozás, 5. 415–430.

Csapó J., Csapóné Kiss Zs., Kovách G., Kováts D. (1994b). A koca kolosztrumának és tejének összetétele. 2. Fehérjetartalom, aminosav összetétel és biológiai érték. Állattenyésztés és Takarmányozás, 6. 541–552.

Csapó, J., Csapó-Kiss, Zs. (1994c). Composition of colostrum from goats, ewes and cows producing twins. International Dairy Journal, 4(5), 445–458. https://doi.org/10.1016/0958-6946(94)90058-2

Csapó, J., Csapó-Kiss, Zs. (1995). Composition of sow's milk and its alimentary value. Acta Alimentaria, 24. 128.

Csapó, J., Csapó-Kiss, Zs., Martin, T. G., Házas, Z. (1995a). Composition of sow's colostrum and milk. II. Fatty acid composition, and contents of fat, vitamins and macro- and microelements. Acta Alimentaria, 24. 147–161.

Csapó, J., Csapó-Kiss, Zs., Martin, T. G., Házas, Z. (1995b). Composition of sow's colostrum and milk. I. Protein content, amino acid composition and biological value. Acta Alimentaria, 24. 135–146.

Csapó, J., Martin, T. G., Csapó-Kiss, Zs., Házas, Z. (1996). Protein, fats, vitamin and minaral concentrations in porcine colostrum and milk from parturition to 60 days. International Dairy Journal, 6(8–9), 881–902. https://doi.org/10.1016/0958-6946(95)00072-0

Elliott, R. F., Vander Noot, G. W., Gilbreath, R. L., Fisher, H. (1971). Effect of dietary protein level on composition changes in sow colostrum and milk. J. Anim. Sci., 32(6), 1128–1137. https://doi.org/10.2527/jas1971.3261128x

Erlich, P. (1892). Ober Immunität durch Vererbung und Säugung. Z. Hyg. Infektionskr., 12. 183–185. https://doi.org/10.1007/BF02284236

Frenyó V. L., Pethes Gy., Antal T., Szabó I. (1981). A sertés kolosztrum- és vérsavó- IgG koncentrációjának változása az idő függvényében. Magyar Állatorvosok Lapja, 36. 315–317.

Gurr, M. I. (1981). Review of the progress of Dairy Science: Human and artificial milks for infant feeding. J. Dairy Res., 48(3), 519–554. https://doi.org/10.1017/S0022029900022020

Hardy, R. N. (1965). The breakdown of 131I gamma-globulin in the digestive tract of the newborn pig intestine. J. Physiology, 205(2), 435–451. https://doi.org/10.1113/jphysiol.1969.sp008976

Hennig, A., Anke, M. (1966). Die Zusammenzetzung der Sauenmilch verschiedener Laktationsstadien. (Rohnährstoffe, Mengenelemente, Spurenelemente). Archiv für Tierzucht, 9. 312–329.

Inoue, T. (1981). Possible factors influencing the immunoglobulin M concentration in swine colostrum. Am. J. Vet. Res., 42. 1429–1432. https://doi.org/10.2460/ajvr.1981.42.08.1429

Jensen, P. T. (1978). Trypsin inhibitor and immunoglobulins in porcine colostrum. Acta Vet. Scand., 19. 475–477. https://doi.org/10.1186/BF03547620

Jensen, P. T., Pedersen, K. B. (1979). Studies on immunoglobulins and trypsin inhibitor in colostrum and milk from sows and in serum of their piglets. Acta Vet. Scand., 20. 60–72. https://doi.org/10.1186/BF03546630

Klaver, J., Van Kempen, G. J. M., De Lange, P. G. B., Verstegen, M. W. A., Boer, H. J. (1981). Milk composition and daily yield of different milk components as affected by sow condition and lactation/feeding regimen. J. Anim. Sci., 52(5), 1091–1097. https://doi.org/10.2527/jas1981.5251091x

Klobasa, F., Werhahn, E., Butler, J. E. (1981). Regulation of humoral immunity in the piglet by immunoglobulins of maternal origin. Res. Vet. Sci., 31(2), 195–206. https://doi.org/10.1016/S0034-5288(18)32494-9

Klobasa, F., Butler, J. E., Werhahn, E., Habe, F. (1986) Maternal-neonatal immunoregulation in swine. II. Influence of multiparity on de novo synthesis by piglets. Vet Immunol. Immunopath., 11(2), 149–156. https://doi.org/10.1016/0165-2427(86)90094-2

Klobasa, F., Werhahn, E., Butler, J. E. (1987). Composition of sow milk during lactation. J. Anim. Sci., 64(5), 1458–1466. https://doi.org/10.2527/jas1987.6451458x

Kovács J. (1961). Fehérhússertés szoptatókocák takarmányhasznosítása. Mezőgazd. Kiad., Budapest, 1–21.

Kovács F., Kalich, J., Sallai, J. (1967). Egyes környezeti tényez k hatása a sertés termelésére és egészségére. III. A colostrum mint környezeti faktor, különös tekintettel a malackori betegségek megelőzésére. Magyar Állatorvosok Lapja, 22. 557–560.

Lecce, J. G., Matrone, G., Morgan, D. O. (1962). Porcine neonatal nutrition, absorption of unaltered nonporcine proteins, and polyvinylpyrrolidine from gut of piglets and subsequent effects on maturation of serum profile. J. Nutr., 73(2), 159–171. https://doi.org/10.1093/jn/73.2.158

Lucas, I. A. M., Lodge, G. A. (1961). The nutrition of the young pig: A review. Technical Communication No. 22. Commonwealth Bureau of Animal Nutrition.

Neuhaus, U. (1961). Die Milchleistung der Sau und die Zusammensetzung und Eigenschaften der Sauenmilch. Z. Tierz. Züchtungsbiol., 75(1–4), 160–167. https://doi.org/10.1111/j.1439-0388.1961.tb01302.x

Noblet, J., Etienne, M. (1986) Effect of energy level in lactating sows on yield and composition of milk and nutrient balance of piglets. J. Anim. Sci., 63(6), 1888–1896. https://doi.org/10.2527/jas1986.6361888x

Onderscheka, K. (1969). Untersuchungen über Menge und Zusammensetzung der Schweinemilch und den Einfluss dieser Faktoren auf das Wachstum Ferkel. Wien. Tieraerztl. Monatsschr., 56. 1–14.

Payne, L. C., Marsh, C. L. (1962). Absorption of gamma-globulin by the small intestine. Federation Proceedings, 103. 751–756.

Rerat, A., Dnee, P. H. (1975). Ernährung und Reproduction der Sau. Obersichten Tierernaehr., 3. 249–258.

Speer, V. C., Brown, H., Quinn, L., Catron, D. V. (1959). The cessation of antibody absorption in the young pig. J. Immunol., 83(6), 632–634. https://doi.org/10.4049/jimmunol.83.6.632

Werhahn, E., Klobasa, F., Butler, J. E. (1981). Investigation of some factors which influence the absorption of IgG by neonatal piglet. Vet. Immunol. Immunopath., 2(1), 35–51. https://doi.org/10.1016/0165-2427(81)90037-4

White, C. E., Head, H. H., Bachman, K. C., Bazer, F. W. (1984). Yield and composition of milk and weight gain of nursing pigs from sows fed diets containing fructose or dextrose. J. Anim. Sci., 59(1), 141–150. https://doi.org/10.2527/jas1984.591141x

Published

2001-10-15

How to Cite

Csapó, J., Horn, P., Csapóné Kiss, Z., Németh, T., & Házas, Z. (2001). Influence of the number of piglets born on the composition of sow’s colostrum milked immediately after parturition. Acta Agraria Kaposváriensis, 5(3), 1-11. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1585

Most read articles by the same author(s)

<< < 3 4 5 6 7 8