Connection between sheep carcasses’ S/EUROP qualification and several cutting parameters

Authors

  • Gyula Toldi Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Department of Sheep Breeding and Animal Improvement, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Juhtenyésztési és Állatnemesítési Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Dávid Mezőszentgyörgyi Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Department of Sheep Breeding and Animal Improvement, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Juhtenyésztési és Állatnemesítési Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. https://orcid.org/0000-0001-8479-3156 (unauthenticated)
  • Attila Lengyel Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Department of Sheep Breeding and Animal Improvement, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Juhtenyésztési és Állatnemesítési Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

Keywords:

sheep, S/EUROP, tallow, conformation, slaughter

Abstract

The editors in their examination compared the slaughtering characteristics of Hungarian merino and He de france sheep with their S/EUROP qualification results. They established that the presently used qualification system is well useable for judging the commercial value of a carcass, and at the same time they call the attention to mistakes. They suggest, a new more objective method of elaboration and introduction.

Author Biography

  • Gyula Toldi, Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Department of Sheep Breeding and Animal Improvement, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40., Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Juhtenyésztési és Állatnemesítési Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

    corresponding author
    toldi@atk.kaposvar.pate.hu

References

Boccard, R., Dumont, B. L. (1960). Étude de la production de la viande ches les ovins. II. Variation de l'importance relative des différences régions corporelles de l'agneau de boucherie. Ann. Zootechn., 9. 355–363. https://doi.org/10.1051/animres:19600405

Boccard, R., Dumont, B. L. (1962). Proposition d'un systeme de description des caracteristiques des carcasses bovins. Note.

Colomer-Rocher, F., Espejo Diaz, M. (1973). Influencia del peso al sacrificio y del sexo sobre las caracteristicas de las canales de cordero de raza Rasa Aragonese. Inst. Nac. Invest. Agr. Sér. Prod. Anim., 4. 133–150.

Dumont, B. L., Legras, P., Roy, G., (1972). Description et classement des carcasses de brebis. Patre, 197. 10–26. présenté O.N.I.B.E.V. 10.

Hirzel, R. (1939). Factors affecting quality in mutton and beef with special reference to the proportions of muscle, fat and bone. Onderstepoort J. Vet. Sci. Anim. Ind., 12. 379–550.

Jackson, T. H., Mansour, Y. A. (1974). Differences between groups of lamb carcasses chosen for good and poor conformation. Anim. Prod., 19(1), 93–105. https://doi.org/10.1017/S0003356100022613

Journal officiel des Communautés européennes, L 214, 35e année, Législation. 30 juillet 1992., Reglement (CEE) n° 2137/92 du Conseil, du 23 juillet 1992, relatif á la grille communautaire de classement des carcasses ovins et lá qualitétype communautaire des carcasses d'ovins fraîches ou réfrigérées et prorogeant le reglement (CEE) n° 338/91.

Kirton, A. H., Pickering, P. S. (1967). Factors associated with differences in carcass conformation in lamb. N.Z.J. Agric. Res., 10. 183–200. https://doi.org/10.1080/00288233.1967.10425126

Legras, P., Domont, B. L., Roy, G. (1971). Grading lamb carcasses for conformation. Porc. 17th eur. Meet. meat Workers, Bristol, 395–400.

Mucsi, I. (1997). Mi ösztönöz a minőségi termelésre? Magyar Juhászat. Magyar Mezőgazdság Melléklete. 4. 2–3.

Roy, G., Dumont, B. L., Legras, P. (1971). Systemes de jugement normalisé de la conformation et de l'état d'engraissement. Patre, 183. 26–37.

Starke, J. S., Joubert, D. M. (1961). A score card for lamb and mutton carcasses. J. Agric. Sci., 57. 319–323. https://doi.org/10.1017/S0021859600049273

Toldi, Gy. (1994). Vágójuhok E-U-R-O-P minősítése. SzentMihály-napi Országos Juhtenyésztési Napok. Kaposvár.

Downloads

Published

1999-12-15

How to Cite

Toldi, G., Mezőszentgyörgyi, D., & Lengyel, A. (1999). Connection between sheep carcasses’ S/EUROP qualification and several cutting parameters. Acta Agraria Kaposváriensis, 3(3), 25-34. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1361

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2