Élelmiszer-gazdasági koordináció és a tranzakciós költségek kapcsolata

Szerzők

  • B. Horváth
  • C. Kósa
  • Gábor G. Szabó

Kulcsszavak:

élelmiszer-gazdaság, koordináció, tranzakciós költségek, szövetkezetek

Absztrakt

A tanulmány első részében a koordinációs mechanizmusokat elemezzük. Az élelmiszer- gazdaságban alapvetően kétféle koordináció ismert: a piaci és a bürokratikus. Ma egyaránt szükség van mindkettőre, hisz a piac nem mindig tudja ellátni a koordinátor szerepét. Speciális kettős koordináció valósul meg a fejlett piacgazdaságokban sikeres mezőgazdasági szövetkezetek esetében. A tanulmányban az élelmiszer-gazdaságban előforduló koordinációs mechanizmusok ismertetése után a vertikális integráció megvalósulásának okait vizsgáljuk, kiemelve a tranzakció-specifikus beruházások, a bizonytalanság, a gyakoriság és az extermáliák jelentőségét. A tranzakciós költségek csökkentésének lehetőségei között azok integrálásán belül elemezzük a szövetkezeteket, jellemzőiket és gazdasági jelentőségüket: kiemelt figyelmet szentelve az úgynevezett előmozdító típusú szövetkezeteknek.

Letöltések

Megjelent

2001-02-15

Hogyan kell idézni

Élelmiszer-gazdasági koordináció és a tranzakciós költségek kapcsolata. (2001). ACTA AGRARIA KAPOSVARIENSIS, 5(4), 65-76. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1603