Európai dimenzió – az unió előszobájából

Az idegen nyelv-tanítás negyedszázada a Kaposvári Egyetem Főiskolai karán

Szerzők

  • H. Szabó Sára

DOI:

https://doi.org/10.17165/tp.2003.2.23-29

Absztrakt

Ez a számvetés az elmúlt több mint 25 év idegen nyelvi képzését igyekszik áttekinteni a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán, mivel a sorok írója résztvevője volt az elmúlt több mint 25 év változásainak, amely a hároméves felsőfokú általános tanítóképzéstől a négyéves idegen nyelvi műveltségterületi tanítóképzés kialakulásához vezetett.
A négyéves tanítóképzés kialakulásához az első lépést a tanítóképzés felsőfokúvá emelése jelentette, amely 1975-ben a tanítóképző intézetek főiskolává válásával, a hároméves általános képzéssel valósult meg. A képzésen belüli újdonságként a hagyományos idegennyelv-tanítás került előtérbe, bár ez akkor az orosz nyelv tanítását jelentette kötelező jelleggel. A nyelvtanítás elérendő célját a pedagógiai szakirodalom eredeti orosz olvasásában és társalgási szintű nyelvtudás elérésében jelölte ki a miniszteri utasítás. 1980-tól hallgatóink az általános tanítói szak mellett egy-egy ún. szakkollégiumi tárgyat választhattak idegen nyelvből, ez az orosz nyelvet jelentette. Ez a képzési forma eléggé univerzális jellegű volt, mert az úgynevezett korai, az óvodai nyelvoktatásra is felkészítette hallgatóinkat, nem csak az alsó tagozatra. A képzés lehetőséget biztosított minden orosz szakkollégista hallgatónak arra, hogy a célnyelvi országban 6 hetes részképzésen vehessen részt. Főiskolánk hallgatói az odesszai Mecsnyikov Egyetem vendégei voltak.

Információk a szerzőről

  • H. Szabó Sára

    PhD, tanszékvezető, főiskolai tanár

Letöltések

Megjelent

2003-10-30

Folyóirat szám

Rovat

Műhely

Hogyan kell idézni

Európai dimenzió – az unió előszobájából: Az idegen nyelv-tanítás negyedszázada a Kaposvári Egyetem Főiskolai karán. (2003). Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 1(2), 23-29. https://doi.org/10.17165/tp.2003.2.23-29