Herbart munkásságának jelentősége a pedagógia tudományos emancipációja érdekében

Szerzők

  • Bicsák Zsanett Debreceni Egyetem, Neveléstudományi Doktori Iskola

Absztrakt

„Herbart-kérdésben évtizedek óta megfigyelhető a hazai pedagógiai közvélekedésben és bizonyos értelemben a szakma egészében egy következetes egyoldalúság, holott Európában sok helyütt a vélemények, értékelések mára konvergens irányt vettek, és a stigmatizáló hangvételből szakmaira, elemzőre váltottak.” Herbart hazai viszonyokban az elfeledett pedagógusok közé tartozik, akiről bölcsebb hallgatni, kinek nevét említve jobb esetben ködképek jelennek meg, rosszabb esetben olyan képzettársítások, melyek rossz érzést váltanak ki a pedagógustársadalom jelentős részéből.
Az eszmetörténeti kutatások azonban Herbait rendszerét nem tárták fel a maga teljességében. A herbarti rendszer nem körüljárt, csupán töredékes ismeretekkel rendelkezünk róla, s a töredékes ismeretek is csupán a kor érdekeivel összekötve kerültek kiegészítésre. Ha alaposabban szemügyre vesszük a herbarti műveket, megmutatkozik Herbait kiváló munkássága, a pedagógia területén tett jelentős lépései.

Letöltések

Megjelent

2007-12-29

Folyóirat szám

Rovat

Közlemények

Hogyan kell idézni

Herbart munkásságának jelentősége a pedagógia tudományos emancipációja érdekében. (2007). Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 5(4), 91-97. https://journal.uni-mate.hu/index.php/trainingandpractice/article/view/5432