„Testi fordulat” a neveléstörténetben: testnevelés, egészségnevelés Európában a 20. század első felében

Szerzők

  • Kéri Katalin Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar

DOI:

https://doi.org/10.17165/TP.2021.3-4.19

Absztrakt

Az emberi test az utóbbi három évtizedben kiemelten és folyamatosan a történeti-orvostörténeti, illetve a pszichológiai-antropológiai kutatások tárgya volt. A bemutatásra kerülő kötet szerkesztői bevezetőjükben Norbert Elias, Michel Foucault, Georges Vigarello munkásságát emelik ki korai historiográfiai előzményként, majd rámutatnak, hogy az 1980-as, 90-es években a szociológia és a nőkutatások miatt a ”testi fordulat” (corporeal turn) hogyan került a testtel foglalkozó kultúrtörténeti kutatások középpontjába. Az újabb kutatások (eltérően a korábbi, hagyományos antropológiai vizsgálódások szemléletmódjától) az emberi test történeti és kulturális meghatározottságát hangsúlyozzák. Mindennek kiindulópontja tulajdonképpen az a gondolat, hogy az emberek különböző történelmi korokban és földrajzi területeken eltérő módon viszonyultak és viszonyulnak a saját testükhöz, illetve a másik emberhez. Az emberi testtel kapcsolatosan kibontakozott kutatások az elmúlt évtizedekben új, más megközelítéseket hoztak a neveléstörténet feltárásában is. Itt a legelső kutatási eredmények a gyermekkortörténet és a nőtörténet feltárás során kerültek publikálásra: Ariès, Duby és Perrot, Becchi-Julia nagy hatású munkássága emelhető ki. Az utóbbi években világszerte tematikus konferenciák, monográfiák, tanulmánykötetek jelzik, hogy milyen széles körben keltettek érdeklődést, jelentettek inspirációt a testtel és testneveléssel kapcsolatosan a fent említett szerzők művei. A könyv szerkesztői neveléstörténeti szempontból meghatározó jelentőségűként emelik ki Foucault az emberi test és a hatalom viszonyával kapcsolatos munkáit, melyek új értelmezési keretet, a korábbitól eltérő szemléletmódot hoztak a kutatásokba.

Információk a szerzőről

  • Kéri Katalin, Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar

    egyetemi tanár
    keri.katalin@uni-sopron.hu

Hivatkozások

Simonetta Polenghi, András Németh, Tomáš Kasper (eds.): Education and the Body in Europe (1900-1950) Movements, public health, pedagogical rules and cultural ideas. Erziehung in Wissenschaft und Praxis. Herausgegeben von Johanna Hopfner und Claudia Stöckl Band 14. Peter Lang GmbH, Berlin, 2021.

Letöltések

Megjelent

2021-11-28

Folyóirat szám

Rovat

Recenziók

Hogyan kell idézni

„Testi fordulat” a neveléstörténetben: testnevelés, egészségnevelés Európában a 20. század első felében. (2021). Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 19(3-4), 212-217. https://doi.org/10.17165/TP.2021.3-4.19