Ecological fruit growing in changing of growing regions and districts

Authors

  • Dezső Surányi Fruit Reaserch Institute, H-2700 Cegléd, POB 33.

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.3915

Keywords:

wild and introduced fruit species, history of fruit regions and districts, landscape growing of fruits

Abstract

The pools favourable natural and ecological factors form the varied pomology in Carpathian Basin. The natural vegetation wild fruit species and cultivated forms, together the introduced and escape fruit-forms than 30 species growing means. Since earliest time positive effects are determined as the growing effectualness by the favourable geographical conditions, human factors and the concentration of fruit species and cultivars in growing regions and districts. The ecological, economic motives and social does not factor the historical traditions on the basis nor they became static growers regions and districts. Everything fruit species and cultivars of newer ecological changes, economic influences and urbanization potencies, as well as the type - and technological changes shape. These growing regions and districts situation and just then the main fruit species cropping volume and its ratio also alterable in the geographical district.
The paper several cases indicated and proved these changes character, trend and for nature apple, pear, sweet cherry, peach, apricot, plum, walnut, almond, strawberry, raspberry, gooseberry and black current cultivars in the event of. Since the ecological and botanical picturesque not closed – the climatic changes because of nor – new fruit species and kinds try out (Japanese plum, kiwi, nashi pear, pomegranate, persimmon, kumquat, figs, paw-paw, arbutus etc.), the study to that also referred. The paper the Hungarian literature total had worked up the local growing assistance in order.

References

Bellon T. 2003: A Tisza néprajza. Ártéri gazdálékodás a tiszai Alföldön. Timp Kiadó, Budapest.

Borbás L. 1961: A nyárialma termesztése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Borhidi A. 2003: Magyarország növénytársulásai. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Borhidi A., Sánta A. 1999: Vörös könyv - Növénytársulások 1–2. köt. TermészetBúvár Alap. Kiadó, Budapest.

Brózik S. 1959: Termesztett gyümölcsfajtáink 2. Csonthéjastermésűek: Cseresznye – Meggy. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Brózik S. 1960: Termesztett gyümölcsfajtáink 2. Csonthéjastermésűek: Szilva – Kajszi. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Brózik S. 1962: Termesztett gyümölcsfajtáink 2. Csonthéjastermésűek: Őszibarack. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Brózik S., Kállay T.-Né Apostol J. 2003: Mandula. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Brózik S., Regius J. 1957a: Termesztett gyümölcsfajtáink 1. Almástermésűek: Általános ismeretek – Alma. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Brózik S., Regius J. 1957b: Termesztett gyümölcsfajtáink 1. Almástermésűek: Körte – Birs. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Bulla B., Mendöl T. 1947: A Kárpát-medence földrajza. Egyetemi Nyomda, Budapest.

Claus J. 1959: Az őszibarack és termesztése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Claus J. 1968: Az őszibarack és termesztése. 2. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Csőre P. 1980: A magyar erdőgazdálkodás története. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Csőre P. 1994: A vadászat története. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Csőre P. 1997: Vadaskertek a régi Magyarországon. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Czanik S. 1957: Feketeribiszke. Hungarofruct, Budapest.

Czanik S. 1958: A feketeribiszke termesztése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Dobos L. 1960: A köszméte és termesztése debreceni módra. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Elek L. 1965: A gyümölcstermelés területi elhelyezésének egyes kérdései. KE, Budapest. (kézirat)

Elek L. 1966a: A gyümölcstermelés alakulása Magyarországon 1895–1959. Agrártört. Szemle 8: 272–302.

Elek L. 1966b: A gyümölcstermő tájak és tájoptimumok kutatása. Földr. Ért., 5: 299–324.

Erdei F. 1937: Futóhomok. A Duna-Tiszaköz földje és népe. Athenaeum, Budapest.

Erdei F. 1971: Város és vidéke. Magyarország felfedezése. Szépirodalmi Kiadó, Budapest.

Fazekas B. 1967: Mezőgazdaságunk a felszabadulás után. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Für L. 1983: Kertes tanyák a futóhomokon (Tájtörténeti tanulmány). Akadémiai, Budapest.

Garics J. 2009: Gyümölcstermelő körzetek. Agrofórum 20(1, extra 28): 5–6.

Géczy J. 2000: A köszméte, a ribiszke és a josta termesztése. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest.

Göndör J.-né (szerk.) 2000: Körte. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Görög L. 1954: Magyarország mezőgazdasági földrajza. Tervgazd. Kiadó, Budapest.

G. Tóth M. 1997: Gyümölcsészet. Primom Alapítvány, Nyíregyháza.

Gyoe 1939: Gyümölcstermesztési tájak. A Magyar Gyümölcs 6: 229–232.

Györffy Gy. 1975: A magyarok elődeiről és a honfoglalásról (benne: Anonymus gestája). Gondolat Kiadó, Budapest.

Gyúró F. (szerk.) 1974a: A gyümölcstermesztés alapjai. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Gyúró F. (szerk.) 1974b: A gyümölcstermesztés technológiája. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Gyúró F. (szerk.) 1976: Körte. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Gyúró F. (szerk.) 1990: Gyümölcstermesztés. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Harmat L., Kollányi L., Porpáczy A., Szilágyi K. 1969, 1973: Bogyósgyümölcsűek (szamóca, málna, ribiszke, köszméte) termesztése. 1–2. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Harmat L. (szerk.) 1987: Köszméte. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Hegedűs Á., Kozma P., Németh M. 1966: A szőlő (Vitis vinifera L.) (Magyarország kultúrflórája). Akadémiai Kiadó, Budapest.

Hrotkó K. (szerk.) 2003: Cseresznye és meggy. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Jávorka S. 1948: Viruló természet. Új Idők Irod. Int., Budapest.

Jávorka S., Maliga P. (szerk.) 1969: A gesztenye (Castanea sativa Mill.) (Magyarország kultúrflórája).

Akadémiai Kiadó, Budapest.

Jeszenszky Á. (szerk.) 1972: Az eperfa (Morus alba L.) (Magyarország kultúrflórája). Akadémiai Kiadó, Budapest.

Jeszenszky Á., Kárpáti I. (szerk.) 1963: A füge (Ficus carica L.) (Magyarország kultúrflórája). Akadémiai Kiadó, Budapest.

Kállay T.-né., Szenczi Gy. 1985: Üzemi gyümölcsültetvényeink ma és 1990-ben. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Kárpáti Z. (szerk.) 1969: A növények világa II. köt. Gondolat Kiadó, Budapest.

Kárpáti Z., Terpó A. 1971: Alkalmazott növényföldrajz. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Kring M. 1938: Magyarország határai Szent István korában. Emlékkönyv.

KSH 1937: Magyarország állatállománya, gazdasági gépfelszerelése és gyümölcsfaállománya az 1935. évben. Törvényhatóságok és községek (városok) szerint. Magyar Stat. Közlem. 100. (Stephaneum Nyomda), Budapest.

KSH 1961: Az 1959. évi gyümölcsfa-összeírás községi adatai. KSH, Budapest.

KSH 2002. Gyümölcsültetvények Magyarországon, 2001. (Összefoglaló adatok). KSH, Budapest.

Kollányi L. (szerk.) 1996: Málna. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Kósa L., Filep A. 1975: A magyar nép táj-történeti tagoldása. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Kovács S. (szerk.) 1977: Nyári gyümölcsök termesztése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Láng I., Csete L., Harnos Zs. 1983: A magyar mezőgazdaság agroökológiai potenciálja az ezredforduló. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

László Gy. 1944: A honfoglaló magyar nép élete. Magyar Élet, Budapest.

Lippay J. 1667: Gyümölcsös kert. Cosmerovius Máté, Bécs.

Markos Gy. 1962: Magyarország gazdasági földrajza. Közgazd. és Jogi Kiadó, Budapest.

Mahács M. 1928: Bogyósgyümölcsűek termesztése. Pátria Nyomda, Budapest.

Mohácsy M. 1946: A gyümölcstermesztés kézikönyve. Pátria, Budapest.

Mohácsy M. 1951: Őszibarack- (Barack-)termesztés. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M. 1956 és 1960: A szilva termesztése és házi feldolgozása. 1–2. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Magyar Gy. 1936: Dió-, mandula-, mogyoró- és gesztenyetermesztés. Pária Nyomda, Budapest.

Mohácsy M., Maliga P. 1956: Cseresznye- és meggytermesztés. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Maliga P., Ifj. Mohácsy M. 1959: Az őszibarack. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Maliga P., Ifj. Mohácsy M. 1963 és 1967: Az őszibarack. 2–3. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1951: Dió, mandula, mogyoró, gesztenye. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1952: Bogyósgyümölcsűek. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1955: A körte termesztése és nemesítése. Birs. 2. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy M. 1956: Diótermesztés. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1957a és 1960b: Ribiszke és köszméte termesztése. 1–2. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1957b: Ribiszke- és köszmétetermesztés. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1957c: A szamóca, a málna és a szeder termesztése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1958: A körte termesztése és nemesítése. Birs. 3. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1959: A szamóca, a málna és a szeder termesztése. 2. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A. 1960b: A ribiszke és a köszméte termesztése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A., Maliga P. 1957: Gesztenye, mandula, mogyoró. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Mohácsy M., Porpáczy A., Kollányi L., Szilágyi J. 1965: Szamóca, málna, szeder. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Moór P. 1911: A gyümölcstermelés földrajzi elterjedése hazánkban. Pannónia Nyomda, Budapest.

Nagy-Tóth F. 1998: Régi erdélyi almák. Erdélyi Múz.-Egyl., Kolozsvár.

Nagy-Tóth F. 2006: Régi erdélyi körték és egyéb gyümölcsök. Erdélyi Múz.-Egyl., Kolozsvár.

Nyujtó F. 1958: A meggy termesztése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Nyujtó F., Surányi D. 1981: Kajszibarack. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Nyujtó F., Tomcsányi P. 1959: Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Okályi I. 1954-1956: Gyümölcstermelés I–II. köt. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

OMKSH 1897: A magyar korona országainak mezőgazdasági statisztikája. I. Az 1895. évi összeírás főbb eredményei községenként. OMKSH (Pesti Könyvkiadó), Budapest.

Orosz T. 1958: A kajszi termesztése. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Papp J. 1984: Bogyósgyümölcsűek. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Papp J. (szerk.) 2004: A gyümölcsök termesztése 2. köt. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Papp J., Porpáczy A. 1999a: I. Bogyósgyümölcsűek. Szamóca, málna. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Papp J., Porpáczy A. 1999b: II. Bogyósgyümölcsűek. Szeder, ribiszke, köszméte, különleges gyümölcsök. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Pénzes B., Szalay L. (szerk.) 2003: Kajszi. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Pethő F. (szerk.) 1969: Almatermesztés. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Pethő F. (szerk.) 1984: Alma. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Pór J., Faluba Z. 1982: Cseresznye és meggy. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Porpáczy A. 1937: Jövedelmező körtetermesztés. Pátria Nyomda, Budapest.

Porpáczy A. 1972: Ribiszke. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Porpáczy A. (szerk.) 1987: Ribiszke, áfonya, bodza, fekete berkenye. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Porpáczy A., Szentiványi P., Brózik S. 1955: A dió (Juglans regia L.) (Magyarország kultúrflórája). Akadémiai Kiadó, Budapest.

Priszter Sz. (szerk.) 1990: A húsos som (Cornus mas L.) (Magyarország kultúrflórája). Akadémiai Kiadó, Budapest.

Rapaics R. 1932: A magyarság virágai. Kir. Magy. Term.tud. Társ., Budapest.

Rapaics R. 1940: A magyar gyümölcs. Kir. Magy. Term.tud. Társ., Budapest.

Simon T. 1992: A magyarországi edényes flóra határozója. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Soltész M. (szerk.) 1998: Gyümölcsfajta-ismeret és –használat. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Somogyi S. 1984: A magyar nép kialakulásának és vándorlásának földrajzi környezete. in: Bartha A. (szerk.): Magyarország története I/1. köt. Előzmények és magyar történet 1242-ig. Akadémiai, Budapest. pp. 26–47.

Surányi D. 1982: A szenvedelmes kertész rácsudálkozásai. Magvető Kiadó, Budapest.

Surányi D. 1985: Kerti növények regénye. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Surányi D. 1992: Magyar gyümölcs – múltban és jelenben. KÉE, Budapest. (egyetemi jegyzet)

Surányi D. 1994: Az ugyeri eperfák – Egy elfelejtett gyümölcstermő faj termesztési hagyományai. Studia Comitatensia 23: 567–593.

Surányi D. 1999: Csonthéjas alanyfajták botanikai leírása. CGyKFI, Cegléd.

Surányi D. 2002: Gyümölcsöző sokféleség. Akcident Nyomdaipari Kft., Cegléd.

Surányi D. 2005: A pomológiai értékek (hungarikumok) jövője a kárpótlások utáni helyzetben. Utóparaszti hagyományok és modernizációs törekvések a magyar vidéken. MTA Néprajztud. Int. – MTA Társad. kut. Központ. p. 395–407.

Surányi D. (szerk.) 2006a: Szilva. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Surányi D. 2006b: Magyarország gyümölcs-flórájának biológiai-ökológiai jellemzése (Hazai vadontermő, meghonosodott, elvadult és potenciális gyümölcsfajok, valamint termesztett gyümölcsfajták értékelése). Kanitzia 2006. 14: 137–206.

Surányi D. 2008: 140 éves génbank (A kunágotai Bereczki Máté fajtagyűjteményei). Agrártört. Szemle 44: 229–276.

Surányi D. 2010: Az „elfelejtett” naspolya a magyar kertészeti művelődéstörténetben Kertgazdaság 42: (in press)

Surányi D. (szerk.) 2011: A sárgabarack – Armeniaca vulgaris Mill. (Magyarország kultúrflórája). Szent István Egyetem Kiadó, Budapest. (in press)

Szabó Z. (szerk.) 1941: A növény és élete II. köt. Kir. Magy. Term.tud. Társ., Budapest.

Szakátsy Gy. 1940: Jövedelmező télialma termesztés. Magyar Gyümölcs, Budapest.

Szakátsy Gy. 1943: Az almafák rendszeres termésének biztosítása. A Magyar Gyümölcs 10: 99–102.

Szakátsy Gy., Fenyves P. 1951 és 1952: A téli alma nagyüzemi termelése. 1–2. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Szakátsy Gy., Fenyves P. 1959: A télialma nagyüzemi termesztése. 3. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Szántó K. 1983: A katolikus egyház története I. köt. Ecclesia Kiadó, Budapest.

Szántó K. 1984: A katolikus egyház története II. köt. Ecclesia Kiadó, Budapest.

Szent Benedek Regulája 1995: ford. Söveges D. Bencés Kiadó, Pannonhalma.

Szentiványi P., Horn E., Pejovics B. 1976: Dió, gesztenye, mandula, mogyoró. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Szentiványi P., Kállay T.-né 2006: Dió. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Szilágyi K. 1975, 1976: Szamóca. 1-2. kiad. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Szőts S. 1941: Kajszibarack-termesztés. Magyar Gyümölcs, Budapest.

Timon B. 1974, 1976: Őszibarack. 1–2. kiad. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Timon B. 2000: Őszibarack. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Timon B. (szerk.) 1992: Őszibarack. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Tomcsányi P. 1960: Gyümölcsfajták irodalmi vonatkozásai (témadokumentáció). OMgK, Budapest.

Tomcsányi P. (szerk.) 1979: Gyümölcsfajtáink. Gyakorlati pomológia. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Tóth E., Surányi D. 1980: Szilva. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Zolnay L. 1977: Kincses Magyarország. Középkori művelődésünk történetéből. Magvető Kiadó, Budapest.

Zolnay L. 1982: Az elátkozott Buda – Buda aranykora. Magvető Kiadó, Budapest.

Published

2011-12-17

Issue

Section

Articles

How to Cite

Ecological fruit growing in changing of growing regions and districts. (2011). JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY | TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK , 9(2), 321-343. https://doi.org/10.56617/tl.3915

Similar Articles

1-10 of 490

You may also start an advanced similarity search for this article.