Különböző érettségű és dózisú diólevél és vegyes gyümölcslomb komposzt hatása mustár (Sinapis alba) tesztnövény csírázására

Szerzők

  • Tirczka Imre Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Agrár-környezetgazdálkodási Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Matthew Hayes Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Agrár-környezetgazdálkodási Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.3810

Kulcsszavak:

diólevél, komposztálás, lombkomposzt

Absztrakt

A diólevél komposztálhatósága régóta vitatott téma. Kísérletünkben vizsgáltuk, hogy a diólevélből készült komposztnak, a komposztálás időtartamának és a felhasznált komposzt dózisának függvényében, van-e kimutatható kedvezőtlen hatása a mustár (Sinapis alba) tesztnövény fejlődésére. A vizsgált dió és vegyes lombkomposztokat egymással összehasonlítva, nem volt igazolható különbség egyik fajta komposztnak sem az előnyére, sem a hátrányára. A nem kellően komposztálódott lombnak azonban kimutatható kedvezőtlen hatása, mely elsősorban a növény növekedésében jelentkezett, és kevésbé a kelés mértékében. A növényi növekedést gátló hatás elsősorban a komposztálatlan lombnál és annak is magasabb dózisainál volt megfigyelhető. Ugyanakkor kedvezőtlen hatásként értékelhetjük, hogy négyhónapos komposztálás után sem tértek el a mért paraméterek szignifikánsan a kontrolltól, vagyis a növényi lombkomposzt jelenléte nem járt előnnyel azon kontrollal szemben, mely csak tápanyaghiányos kvarchomokból állt. Kilenc hónapos komposztálás után ugyanakkor sem a dió, sem a vegyes lombkomposztnak nem volt kedvezőtlen hatása a növényi tömegre, sőt az 1,6-3,8 szorosára növekedett a kontrollhoz képest az alkalmazott dózis függvényében. A diólevelet ne égessük le, nyugodtan komposztáljuk, és legalább 9 havi komposztálás után felhasználhatjuk.

Információk a szerzőről

  • Tirczka Imre, Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Agrár-környezetgazdálkodási Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.

    levelező szerző
    tirczka.imre@kti.szie.hu

Hivatkozások

Alexa L., Dér S. 1997: A komposztálás elméleti és gyakorlati alapjai. Bio Szaktanácsadó Bt.

Alexa L., Dér S. 2001: A szakszerű komposztálás. Elmélet és gyakorlat. Profikomp könyvek.

Dömsödi J. 1989: Talajjavítás, komposztálás a házikertben. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

http1: http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=23749

Kocsis I. 2005: Komposztálás. Szaktudás Kiadó Ház, Budapest.

Kovács D. 2000: Diófalevélből jó komposztot. Biokultúra 11(6): 20-21.

Krafft von H. 2006: Kerti komposztálás. CSER Kiadó, Budapest.

Ruszkai Gy. 2011: Komposztáljunk diólevelet. Biokultúra 22(5): 10-11.

Schmidt G., Tóth I. 2006: Kertészeti dendrológia. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Sluzberger R. 2006: Komposzt, föld, trágya. M-érték Kiadó Kft., Budapest.

Sváb J. 1981: Biometriai módszerek a kutatásban. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Letöltések

Megjelent

2012-12-10

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Különböző érettségű és dózisú diólevél és vegyes gyümölcslomb komposzt hatása mustár (Sinapis alba) tesztnövény csírázására. (2012). TÁJÖKÖLÓGIAI LAPOK | JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY , 10(2), 419-426. https://doi.org/10.56617/tl.3810