The future and the reasons behind the success of the hungarian beef cattle production
DOI:
https://doi.org/10.18531/Studia.Mundi.2017.04.02.62-71Keywords:
Történelem, Fajtaválasztás, Tartástechnológia, Támogatások, TapasztalatokAbstract
The primary aim of the article is to determine the cost demand of a starting enterprise and to analyse the hypothesis if the most profitable and successful animal keeping form in Hungary is the classical pasture based form. The reasons behind the domestic success of the sector are mainly the favourable environmental conditions, which are optimal for open-air cattle raising and for the appropriate feed production. For the sake of the sustainable success, farmers have to pay attention to the creation of an integration that will help them to gain competitive advantage. The task of young farmers is to find the sort of beef cattle and the technology of production which suits their farms and the environment of their farms the best.
References
Chikán, A.:(2008): Vállalatgazdaságtan. Budapest, Aula Kiadó, pp. 477-479., ISBN 978 963 9698 60 4
Ghauri, P. – Grønhaug, K. (2011): Kutatásmódszertan az üzleti tanulmányokban. Akadémiai Kiadó, Budapest, ISBN 978 963 05 8978 9
Malhotra, N. K. (2001): Marketingkutatás. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, ISBN 963 16 3084 6
Márton, I.: (2003): A húsmarha tenyésztésének és tartásának gyakorlata, Budapest, Szaktudás Kiadó Ház, p. 132. ISBN:9789639553057
Márton, I.: (2013): Versenyképes húsmarhatartás. Budapest, Szaktudás Kiadó Ház, p. 186. ISBN: 9786155224324
Motika, D.: (2004): A húsmarha tenyésztésének gyakorlata, Budapest, Gazda Kiadó, p. 150.
Stefler, J.: (2014): A magyartarka tenyésztése, Budapest, Magyartarka Tenyésztők Egyesülete, pp. 26–67.+167–194.+248.
Szabó, F.: (2005): Húsmarhatenyésztés. Budapest, Mezőgazda Kiadó, pp. 15-112.+375., ISBN 963-286-169-8
Tőzsér, J.: (2003): A charolais fajta hazai tenyésztése, Budapest, Mezőgazda Kiadó, p. 266.
Agrárgazdasági Kutató Intézet
https://www.aki.gov.hu/publikaciok/publikacio/a:579/A+főbb+mezőgazdasági+ágazatok+költség-+és+jövedelemhelyzete http://www.charolais.hu/ujweb/index.php/hu/charolais-fajta/bemutatasa
Mészáros K. (2014): A magyar húshasznú szarvasmarhát tartó vállalkozások vagyoni és jövedelmi helyzetének, Gödöllő, pp 146-155
http://epa.oszk.hu/02000/02067/00030/pdf/EPA02067_animal_welfare_2014_2_146- 156.pdf
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2017 Tengely Péter, Nagyné Pércsi Kinga
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
A folyóirat Open Access (Gold). Cikkeire a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).