The future and the reasons behind the success of the hungarian beef cattle production

Authors

  • Péter Tengely Szent István Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
  • Kinga Nagyné Pércsi Szent István Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

DOI:

https://doi.org/10.18531/Studia.Mundi.2017.04.02.62-71

Keywords:

Történelem, Fajtaválasztás, Tartástechnológia, Támogatások, Tapasztalatok

Abstract

The primary aim of the article is to determine the cost demand of a starting enterprise and to analyse the hypothesis if the most profitable and successful animal keeping form in Hungary is the classical pasture based form. The reasons behind the domestic success of the sector are mainly the favourable environmental conditions, which are optimal for open-air cattle raising and for the appropriate feed production. For the sake of the sustainable success, farmers have to pay attention to the creation of an integration that will help them to gain competitive advantage. The task of young farmers is to find the sort of beef cattle and the technology of production which suits their farms and the environment of their farms the best.

Author Biographies

  • Péter Tengely, Szent István Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

    BSc-hallgató
    E-mail: tengely.peter@gmail.com

  • Kinga Nagyné Pércsi, Szent István Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

    egyetemi docens
    E-mail: nagyne.percsi.kinga@gtk.szie.hu

References

Chikán, A.:(2008): Vállalatgazdaságtan. Budapest, Aula Kiadó, pp. 477-479., ISBN 978 963 9698 60 4

Ghauri, P. – Grønhaug, K. (2011): Kutatásmódszertan az üzleti tanulmányokban. Akadémiai Kiadó, Budapest, ISBN 978 963 05 8978 9

Malhotra, N. K. (2001): Marketingkutatás. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, ISBN 963 16 3084 6

Márton, I.: (2003): A húsmarha tenyésztésének és tartásának gyakorlata, Budapest, Szaktudás Kiadó Ház, p. 132. ISBN:9789639553057

Márton, I.: (2013): Versenyképes húsmarhatartás. Budapest, Szaktudás Kiadó Ház, p. 186. ISBN: 9786155224324

Motika, D.: (2004): A húsmarha tenyésztésének gyakorlata, Budapest, Gazda Kiadó, p. 150.

Stefler, J.: (2014): A magyartarka tenyésztése, Budapest, Magyartarka Tenyésztők Egyesülete, pp. 26–67.+167–194.+248.

Szabó, F.: (2005): Húsmarhatenyésztés. Budapest, Mezőgazda Kiadó, pp. 15-112.+375., ISBN 963-286-169-8

Tőzsér, J.: (2003): A charolais fajta hazai tenyésztése, Budapest, Mezőgazda Kiadó, p. 266.

Agrárgazdasági Kutató Intézet

https://www.aki.gov.hu/publikaciok/publikacio/a:579/A+főbb+mezőgazdasági+ágazatok+költség-+és+jövedelemhelyzete

https://www.aki.gov.hu/

https://www.aki.gov.hu/publikaciok/publikacio/a:579/A+főbb+mezőgazdasági+ágazatok+költség-+és+jövedelemhelyzete http://www.charolais.hu/ujweb/index.php/hu/charolais-fajta/bemutatasa

Mészáros K. (2014): A magyar húshasznú szarvasmarhát tartó vállalkozások vagyoni és jövedelmi helyzetének, Gödöllő, pp 146-155

http://epa.oszk.hu/02000/02067/00030/pdf/EPA02067_animal_welfare_2014_2_146- 156.pdf

http://genmegorzes.hu/magyar-tarka-szarvasmarha.html

Published

2017-06-01