Applied food safety requirements in the case of organic farmers’ food processing activity and their effects on the production
DOI:
https://doi.org/10.18531/Studia.Mundi.2018.05.04.116-122Keywords:
difference between local products, organic requirements, food safety aspectsAbstract
The improvement of the organic farming is a basic aim of the national agricultural policy for years. The new CAP 2014-2020 also strengthen the central role of organic agriculture in the fight against climate change, the protection of the environment and the preservation of biodiversity. The organic farms are usually small scale enterprises so their development also relating to the improvement of the Short Food Supply Chains which is supported in the frame of the Rural Development Programme. The health related characteristics of the food product gained on importance in the past decade among the European consumers. The organics has more favourable characteristics from this aspect as compared to the conventional food, which is due to the organic producing principles. However the food safety, hygienic characteristic of the food stemming from local small scale farmers are similar to the organics. The aim of the article is to reveal the judgement of the applied rules by the organic and small scale farmers and to find the main differences in food safety level in the two product categories in this field.
References
Benedek, Zs. – Fertő, I.- Baráth, L. – Tóth, J. (2014): Differences of small-scale farmers and the related short agri-food value chains. An empirical evidence from Hungary Műhelytanulmányok, MTA, 2014
Goda, P; Káposzta, J; Péli, L. (2013): Case study on spider-net enthrophy investigation in rural areas. REVIEW ON AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT 2: 1 pp. 296-302., 7 p. (2013) ISSN 2063-4803 296
Gódor, A. K. - Bakos, I. M. (2017): A magyar egészségi állapot és élelmiszerfogyasztás főbb összefüggései. A FALU 32: pp. 43-51. 2017.
Hansen, B. - Fjelsted Alrøe, H. - Steen Kristensen, E. – Wier, M. (2002): Assessment of food safety in organic farming. DARCOF Working Papers no. 52 January 2002
IFOAM(2001): Basic Standards for organic farming and processing, 2001.
Káposzta, J; Ritter, K; Nagy, H. (2016): Local Economic Development in Transition Economies: A Tool for Sustainable Development of Rural Areas. In: Vasily, Erokhin (szerk.) Global Perspectives on Trade Integration and Economies in Transition. Hershey (PA), Amerikai Egyesült Államok: IGI Global, (2016) pp. 281-298., 18 p. ISBN: 9781522504528
Kneafsey, M. – Venn, L. – Schmutz, U. – Balázs, B. – Trenchard, L. – Eyden – Wood, T. – Bos, E. – Sutton, G. – Blackett, M. (2013): Short Food Supply Chains and Local Food Systems in the EU. A State of Play of their Socio-Economic Characteristics. JRC, 2013 (https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/quality/local-farmingdirect-sales/pdf/com-report-12-2013_en.pdf).
Medián (2012) Attitudes towards the social effects of food purchasing. Report for ESSRG. Manuscript. quoted by Kneafsey et al, 2013.
Nagy, H; Káposzta, J. (2004): A new challenge to be faced: Regional inequalities. BULLETIN OF THE SZENT ISTVÁN UNIVERSITY (GÖDÖLLŐ) 2004: 1 pp. 163-173., 11 p. (2004) ISSN 1586-4502.
Nébih (2012): A helyi termelői piacokon történő árusítás élelmiszer-biztonsági feltételeiről szóló 51/2012. (VI. 8.) VM rendelet (Magyar Közlöny 2012/68.) a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Kormányrendelet (Magyar Közlöny 2009/30.) és a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet (Magyar
Közlöny 2010/66.) tükrében. AROP-2216-Jogalkalmazás javítás a mezőgazdasági szakigazgatásban 2., Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, 2012.
Ter Kuile, B. (2012): Food safety problems specific to the short chain selected case studies from the Netherlands. Food Safety of Short Food Supply Chain, Symposium SciCom 2012.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2018 Kinga Nagyné Pércsi
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
A folyóirat Open Access (Gold). Cikkeire a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).