Examination of the Effect of Complex Nutrient Supply on Yield and Quality of Winter Wheat
DOI:
https://doi.org/10.33038/jcegi.7332Keywords:
winter wheat, nutrient supply, yield, quality, crop yearAbstract
The climate of our country is suitable for wheat cultivation everywhere, but there is variation from one region to another. Nowadays, the greatest risk in wheat production is posed by extreme weather conditions, but next to them the other key issue of successful growth is the correct nutrient supply.
In the present work, the results of the nutrient supply experiment conducted in 2017 and 2022 at the Research Institute of Kompolt of the predecessor institution of MATE are presented. The experiment was set up on small plots, in 4 replications, with Latin square arrangement. In the experiment the effect of NPK doses were examined on the growth of the plants and on the yield in four treatments (three levels of nutrient supply plus control treatment). Each plot was divided into two parts, and one part of each treatment was supplemented with foliar fertilization. The main goal of our experiment is to determine the optimal amount and content of fertilizer, which can give the highest yield in different crop years among the given ecological conditions. We measured the plant height at full maturity, the amount of the yield and the different quality parameters. We found that the highest yield was given by treatment of “growing area specific” fertilizer supplemented with foliar fertilizer.
References
AMBRUS A. – BÉLTEKI I. – TÓTH SZ. (2020): Őszi búza tápanyag-visszapótlási rendszerek vizsgálata a termés mennyiségére és minőségére. In: Bujdosó Z.; Dinya L.; Csernák J. (szerk.) Környezeti, gazdasági és társadalmi kihívások 2020 után. XVII. Nemzetközi Tudományos Napok konferenciakötete. Szent István Egyetem Károly Róbert Campus, Gyöngyös. pp. 36–43.
ANWAR, S. (2016): Nitrogen and phosphorus fertilization of improved varieties for enhancing yield and yield components of wheat. Pure and Applied Biology. 5(4) pp. 727–737. https://doi.org/10.19045/bspab.2016.50091
ÁRENDÁS T. (2019): Tápanyagellátási rendszerek őszi búzánál. Agrofórum online. https://agroforum.hu/lapszam-cikk/tapanyagellatasi-rendszerek-oszi-buzanal/ Date of download: 2024.12.05.
BĂRDAŞ, M. – RUSU, T. – POPA, A. RUSSU, F. – ŞIMON, A. – CHEŢAN, F. – RACZ, I. – POPESCU, S. – TOPAN, C. (2024): Effect of Foliar Fertilization ont he Physiological Parameters, Yield and Quality Indices of the Winter Wheat. Agronomy. 14 (1), 73 pp. 2–15. https://doi.org/10.3390/agronomy14010073
BÉLTEKI I. – TÓTH SZ. ZS. – HOLLÓ S. – AMBRUS A. (2017): A csapadék mennyiségének és eloszlásának hatása a kukorica termésmennyiségére műtrágyázási tartamkísérletben. Journal of Central European Green Innovation. 5 (1) pp. 13–29. https://doi.org/10.22004/ag.econ.265398
HOLLÓ S. – PETHES J. – AMBRUS A. (2009): A tartós szerves és műtrágyázás hatása a talaj könnyen oldható foszfortartalmára Kompolton, csernozjom barna erdőtalajon/. Effects of permanent use of organic and mineral fertilizers on easily soluble P content of Chernozem brown forest soil in Kompolt. (In Hungarian) Tartamkísérletek jelentősége a növénytermesztés fejlesztésében. Jubileumi tudományos konferencia. Martonvásár, 2009. október 15. pp. 227–234.
JOLÁNKAI M. – SZABÓ M. (2005): Búza. pp. 183–204. In: ANTAL J. (szerk.): Növénytermesztéstan 1. A növénytermesztéstan alapjai, Gabonafélék. Mezőgazda Kiadó. Budapest. p. 391
KÁDÁR I. (2006): Az NP-trágyázás és fungiciddel történő kezelések közötti kölcsönhatások őszi búzában. Növénytermelés. 55 (5–6) pp. 323–333.
KAJDI F. (2011): A búza minősége és annak vizsgálata. Agronapló, 2011/05 pp. 27–28.
KISS T. – VEISZ O. – KARSAI I. (2016): A kenyérbúza kalászolási idejét meghatározó főbb genetikai komponensei. Növénytermelés, 65 (1) pp. 57–80.
KOVÁCS J. (1999): Az eltérő tápanyagellátottsági szint hatása a termés mennyiségére, minőségére – a termesztéstechnológia-választás hatásai. In: KOVÁCS J. (szerk.): A növényvédelem integrált, környezetbarát fejlesztési lehetőségei. Agroinform Kiadó, Budapest. pp. 21–25.
LÁSZTITY R. (1981): Gabonafehérjék. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest. p. 194
MAGDA S. – MARSELEK S. (2000): A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari technológia alapjai. Növénytermesztés. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest. pp. 162–166.
MEENA, P. – JIBAN, S. – SUBASH, S. – KABITA, K. S. (2020): Role of nutrients in wheat: a review. Tropical Agrobiodiversity (1) (2020) pp. 18–23. http://doi.org/10.26480/trab.01.2020.18.23
PEPÓ P. (2004): Az évjárat hatása az őszi búza sütőipari minőségére tartamkísérletben. Növénytermelés. 53 (3) pp. 241–252.
PEPÓ P. (2007): The role of fertilization and genotype in sustainable winter wheat (Triticum aestivum L.) production. Cereal Research Communications, 35 (2) pp. 917–920. https://doi.org/10.1556/CRC.35.2007.2.188
PETRÓCZI I. M. (2008): Termeljünk több búzát! – Hogyan? Agrofórum. 19 (7) M. sz. p. 2.
PEPÓ P. (2019a): Közönséges búza. In: PEPÓ P. (Szerk.): Integrált növénytermesztés 2. Alapnövények. Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó, Budapest, pp. 11–58.
PEPÓ P. (2019b): Interaktív hatások az őszi búza tápanyagellátásában. Agrofórum online. https://agroforum.hu/lapszam-cikk/interaktiv-hatasok-az-oszi-buza-tapanyagellatasaban/ Date of download: 2024.12.05.
PETRÓCZI I. (2015): Mennyiség, minőség és a technológiai intenzitása. GK Híradó. 29 (2) pp. 7–9.
RALPH, R.L. – RIDGMAN, W. J. (1981): A study of the effects of potassium fertilizer with special reference to wheat on boulder-clay soils. The Journal of Agricultural Science, 97 (2), pp. 261–296. https://doi.org/10.1017/S0021859600040697
SAEED, B. – GUL, H. – KHAN, A. Z. – BADSHAH, N. L. – PARVEEN, L. – KHAN, A. (2012): Rates and methods of nitrogen and sulfur application influence and cost benefit analysis of wheat. Journal of Agricultural & Biological Science, 7 (2) pp. 81–85.
SAJTOS L. – MITEV A. (2007): SPSS kutatási és adatelemzési kézikönyv. Alinea Kiadó, Budapest. 402 p.
SINGH, M. C. – SHARMA, P. K. – KISHOR, P. – MISHRA, P. K. – SINGH, A. P. – VERMA, R. – RAHA, P. (2011): Impact of Integrated Nutrient Management on Growth, Yield and Nutrient Uptake by Wheat (Triticum aestivum L.). Asian Journal of Agricultural Research 5 (1): pp. 76–82. https://doi.org/10.3923/ajar.2011.76.82
SINGH, W. – MOR, V. – SINGH, M. – KHYALIA, P. (2024): Optimization of integrated nutrient management for enhancing growth and yield of wheat (Triticum aestivum) in sandy loam soil. Journal of Applied and Natural Science 16 (3) pp. 976–986. https://doi.org/10.31018/jans.v16i3.5660
VARGA CS. – HOFFMANN R. (2024a): A lombtrágyázás, mint hatékony hozamnövelő tényező. Agrofórum Extra (104). pp. 142–143.
VARGA CS. – HOFFMANN R. (2024b): Az őszi búza fejtrágyázásának rejtélye a megfelelő hozam és az elvárt minőség tükrében. Agrofórum Extra (104). pp. 136–137.
YASIN, G. C. (2015): Effect of Integrated Nutrient Management on Wheat: A Review. Journal of Biology, Agricultue and Healthcare. 5 (13) pp. 68–76.
ZECEVIC, V. – KNEZEVIC, D. – BOSKOVIC, J. – MICANOVIC, D. – DOZET, G. (2010): Effect of nitrogen fertilization on winter wheat quality. Cereal Research Communications. 38 (2) pp. 243–249. https://doi.org/10.1556/CRC.38.2010.2.10
ZELENY, L. (1947): A simple sedimentation test for estimating the breadmaking quality and gluten qualities of wheat flour. Cereal Chemistry, 24. pp. 465–475.
http1: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/szn/szn17.pdf Date of download: 22.08.2025.
http2:https://www.ksh.hu/s/kiadvanyok/fobb-novenykulturak-termeseredmenyei-2022/index.html Date of download: 29.08.2025.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Journal of Central European Green Innovation

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.