Komplex tápanyagutánpótlás hatásának vizsgálata az őszi búza termésére és minőségére

Szerzők

  • Bélteki Ildikó Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Növénytermesztési-tudományok Intézet, Agronómia Tanszék
  • Tóth Szilárd Zsolt Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Növénytermesztési-tudományok Intézet, Agronómia Tanszék
  • Tury Rita Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Környezettudományi Intézet, Talajtani Tanszék
  • Lehoczky Éva Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Környezettudományi Intézet, Környezeti Fenntarthatóság Tanszék
  • Láposi Réka Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Növénytermesztési-tudományok Intézet, Agronómia Tanszék

DOI:

https://doi.org/10.33038/jcegi.7332

Kulcsszavak:

őszi búza, tápanyagellátás, hozam, minőség, évjárat

Absztrakt

Hazánk éghajlata mindenütt megfelel a búza termesztésére, azonban tájankénti változatosság figyelhető meg. A búza termesztése során napjainkban a legnagyobb kockázatot az extrém időjárási körülmények jelentik, emellett a sikeres termelés másik meghatározó tényezője a helyes tápanyagellátás.

Jelen munkánkban a MATE jogelőd intézményének Kompolti Kutatóintézetében a 2017-es, valamint a 2022-es évben beállított tápanyagellátási kísérlet eredményeit dolgoztuk fel. A kísérlet beállítása kisparcellán, 4 ismétlésben, latin négyzet elrendezésben történt. A kísérletben 4 kezelésben (3 műtrágyázási szint + kontroll kezelés) vizsgáltuk az NPK adagok hatását a növények fejlődésére és a termésképzésre. A parcellákat két részre választottuk, majd az egyik rész esetében a kezeléseket lombtrágya kezeléssel egészítettük ki. Célunk, hogy adott ökológiai adottságok mellett meghatározható legyen az optimális összetételű, hatóanyagtartalmú és mennyiségű műtrágya, amellyel a különböző évjáratok mellett a legmagasabb hozam érhető el. Mértük a növénymagasságot a teljes érés idején, a termés mennyiségét, valamint a különböző minőségi paraméterek alakulását. Eredményeink alapján megállapítottuk, hogy a legmagasabb termést a lombtrágyával kiegészített „tájspecifikus” kezelés esetén kaptuk.

Információk a szerzőről

  • Bélteki Ildikó, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Növénytermesztési-tudományok Intézet, Agronómia Tanszék

    levelező szerző
    belteki.ildiko@uni-mate.hu

Hivatkozások

AMBRUS A. – BÉLTEKI I. – TÓTH SZ. (2020): Őszi búza tápanyag-visszapótlási rendszerek vizsgálata a termés mennyiségére és minőségére. In: Bujdosó Z.; Dinya L.; Csernák J. (szerk.) Környezeti, gazdasági és társadalmi kihívások 2020 után. XVII. Nemzetközi Tudományos Napok konferenciakötete. Szent István Egyetem Károly Róbert Campus, Gyöngyös. pp. 36–43.

ANWAR, S. (2016): Nitrogen and phosphorus fertilization of improved varieties for enhancing yield and yield components of wheat. Pure and Applied Biology. 5(4) pp. 727–737. https://doi.org/10.19045/bspab.2016.50091

ÁRENDÁS T. (2019): Tápanyagellátási rendszerek őszi búzánál. Agrofórum online. https://agroforum.hu/lapszam-cikk/tapanyagellatasi-rendszerek-oszi-buzanal/ Date of download: 2024.12.05.

BĂRDAŞ, M. – RUSU, T. – POPA, A. RUSSU, F. – ŞIMON, A. – CHEŢAN, F. – RACZ, I. – POPESCU, S. – TOPAN, C. (2024): Effect of Foliar Fertilization ont he Physiological Parameters, Yield and Quality Indices of the Winter Wheat. Agronomy. 14 (1), 73 pp. 2–15. https://doi.org/10.3390/agronomy14010073

BÉLTEKI I. – TÓTH SZ. ZS. – HOLLÓ S. – AMBRUS A. (2017): A csapadék mennyiségének és eloszlásának hatása a kukorica termésmennyiségére műtrágyázási tartamkísérletben. Journal of Central European Green Innovation. 5 (1) pp. 13–29. https://doi.org/10.22004/ag.econ.265398

HOLLÓ S. – PETHES J. – AMBRUS A. (2009): A tartós szerves és műtrágyázás hatása a talaj könnyen oldható foszfortartalmára Kompolton, csernozjom barna erdőtalajon/. Effects of permanent use of organic and mineral fertilizers on easily soluble P content of Chernozem brown forest soil in Kompolt. (In Hungarian) Tartamkísérletek jelentősége a növénytermesztés fejlesztésében. Jubileumi tudományos konferencia. Martonvásár, 2009. október 15. pp. 227–234.

JOLÁNKAI M. – SZABÓ M. (2005): Búza. pp. 183–204. In: ANTAL J. (szerk.): Növénytermesztéstan 1. A növénytermesztéstan alapjai, Gabonafélék. Mezőgazda Kiadó. Budapest. p. 391

KÁDÁR I. (2006): Az NP-trágyázás és fungiciddel történő kezelések közötti kölcsönhatások őszi búzában. Növénytermelés. 55 (5–6) pp. 323–333.

KAJDI F. (2011): A búza minősége és annak vizsgálata. Agronapló, 2011/05 pp. 27–28.

KISS T. – VEISZ O. – KARSAI I. (2016): A kenyérbúza kalászolási idejét meghatározó főbb genetikai komponensei. Növénytermelés, 65 (1) pp. 57–80.

KOVÁCS J. (1999): Az eltérő tápanyagellátottsági szint hatása a termés mennyiségére, minőségére – a termesztéstechnológia-választás hatásai. In: KOVÁCS J. (szerk.): A növényvédelem integrált, környezetbarát fejlesztési lehetőségei. Agroinform Kiadó, Budapest. pp. 21–25.

LÁSZTITY R. (1981): Gabonafehérjék. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest. p. 194

MAGDA S. – MARSELEK S. (2000): A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari technológia alapjai. Növénytermesztés. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest. pp. 162–166.

MEENA, P. – JIBAN, S. – SUBASH, S. – KABITA, K. S. (2020): Role of nutrients in wheat: a review. Tropical Agrobiodiversity (1) (2020) pp. 18–23. http://doi.org/10.26480/trab.01.2020.18.23

PEPÓ P. (2004): Az évjárat hatása az őszi búza sütőipari minőségére tartamkísérletben. Növénytermelés. 53 (3) pp. 241–252.

PEPÓ P. (2007): The role of fertilization and genotype in sustainable winter wheat (Triticum aestivum L.) production. Cereal Research Communications, 35 (2) pp. 917–920. https://doi.org/10.1556/CRC.35.2007.2.188

PETRÓCZI I. M. (2008): Termeljünk több búzát! – Hogyan? Agrofórum. 19 (7) M. sz. p. 2.

PEPÓ P. (2019a): Közönséges búza. In: PEPÓ P. (Szerk.): Integrált növénytermesztés 2. Alapnövények. Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó, Budapest, pp. 11–58.

PEPÓ P. (2019b): Interaktív hatások az őszi búza tápanyagellátásában. Agrofórum online. https://agroforum.hu/lapszam-cikk/interaktiv-hatasok-az-oszi-buza-tapanyagellatasaban/ Date of download: 2024.12.05.

PETRÓCZI I. (2015): Mennyiség, minőség és a technológiai intenzitása. GK Híradó. 29 (2) pp. 7–9.

RALPH, R.L. – RIDGMAN, W. J. (1981): A study of the effects of potassium fertilizer with special reference to wheat on boulder-clay soils. The Journal of Agricultural Science, 97 (2), pp. 261–296. https://doi.org/10.1017/S0021859600040697

SAEED, B. – GUL, H. – KHAN, A. Z. – BADSHAH, N. L. – PARVEEN, L. – KHAN, A. (2012): Rates and methods of nitrogen and sulfur application influence and cost benefit analysis of wheat. Journal of Agricultural & Biological Science, 7 (2) pp. 81–85.

SAJTOS L. – MITEV A. (2007): SPSS kutatási és adatelemzési kézikönyv. Alinea Kiadó, Budapest. 402 p.

SINGH, M. C. – SHARMA, P. K. – KISHOR, P. – MISHRA, P. K. – SINGH, A. P. – VERMA, R. – RAHA, P. (2011): Impact of Integrated Nutrient Management on Growth, Yield and Nutrient Uptake by Wheat (Triticum aestivum L.). Asian Journal of Agricultural Research 5 (1): pp. 76–82. https://doi.org/10.3923/ajar.2011.76.82

SINGH, W. – MOR, V. – SINGH, M. – KHYALIA, P. (2024): Optimization of integrated nutrient management for enhancing growth and yield of wheat (Triticum aestivum) in sandy loam soil. Journal of Applied and Natural Science 16 (3) pp. 976–986. https://doi.org/10.31018/jans.v16i3.5660

VARGA CS. – HOFFMANN R. (2024a): A lombtrágyázás, mint hatékony hozamnövelő tényező. Agrofórum Extra (104). pp. 142–143.

VARGA CS. – HOFFMANN R. (2024b): Az őszi búza fejtrágyázásának rejtélye a megfelelő hozam és az elvárt minőség tükrében. Agrofórum Extra (104). pp. 136–137.

YASIN, G. C. (2015): Effect of Integrated Nutrient Management on Wheat: A Review. Journal of Biology, Agricultue and Healthcare. 5 (13) pp. 68–76.

ZECEVIC, V. – KNEZEVIC, D. – BOSKOVIC, J. – MICANOVIC, D. – DOZET, G. (2010): Effect of nitrogen fertilization on winter wheat quality. Cereal Research Communications. 38 (2) pp. 243–249. https://doi.org/10.1556/CRC.38.2010.2.10

ZELENY, L. (1947): A simple sedimentation test for estimating the breadmaking quality and gluten qualities of wheat flour. Cereal Chemistry, 24. pp. 465–475.

http1: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/szn/szn17.pdf Date of download: 22.08.2025.

http2:https://www.ksh.hu/s/kiadvanyok/fobb-novenykulturak-termeseredmenyei-2022/index.html Date of download: 29.08.2025.

Letöltések

Megjelent

2025-12-02

Folyóirat szám

Rovat

Cikk szövege

Hogyan kell idézni

Bélteki, I., Tóth, S. Z., Tury, R., Lehoczky, Éva, & Láposi, R. (2025). Komplex tápanyagutánpótlás hatásának vizsgálata az őszi búza termésére és minőségére. Journal of Central European Green Innovation, 13(2), 3–16. https://doi.org/10.33038/jcegi.7332