Virológia vizsgálatok étkezési és fűszerpaprikán előforduló uborka mozaik vírussal
Kulcsszavak:
uborka mozaik vírus fertőzöttség, paprikafajták, CMV I és II. típus, toleranciaAbsztrakt
Az idei évben jelentős vírusfertőzöttséget tapasztaltunk számos paprikatermesztő körzetben. A hajtatásból és a szabadföldről származó minták uborka mozaik vírus fertőzést mutattak. A korábbi tapasztalattól (a CMV II csoportba tartozó izolátumok domináltak) eltérően c. egyforma arányban fordultak elő a CMV I. és II. csoportjába tartozó izolátumok. Vizsgálatunk során megállapítottuk, hogy egy újabban termesztésbe kerülő CMV rezisztens fajta és az ismert, de rezisztenciával nem rendelkező étkezési fajta között nem találtunk lényegi különbséget a CMV tolerancia tekintetében sem a tünetek megjelenésében, sem a víruskoncentrációban. Azt tapasztaltuk, hogy a CMV rezisztens fajtát idősebb korban fertőzve a növényben a vírus lassabban szisztemizálódik. Érdekes tapasztalat volt, hogy a tobamovírus rezisztencia gént tartalmazó fűszerpaprika fajták érzékenyebbek voltak az uborka mozaik vírus fertőzésével szemben, mint a rezisztencia gént nem tartalmazó fajták.
Hivatkozások
Csilléry, G. and Tóbiás I. 1983. Magyar és külföldi paprikafajták fenológiai jellemzése és a természetes vírusfertőzöttségének mértéke Nagyszénáson. Kertgazdaság, 17. 79–87.
Csilléry, G., Tóbiás, I. and Ruskó, J. 1983. New pepper strains of tomato mosaic virus. Acta Phytopath. Acad. Sci. Hung., 18. 195–200.
Csilléry, G., Gáborjányi, R., Tóbiás, I. and Jenser, G. 1995. Új paprika és paradicsom kórokozó. Paradicsom foltos hervadás vírus. Kertészet és Szőlészet, 29. 8–9.
Gáborjányi, R., Csilléry, G., Tóbiás, I. and Jenser, G. 1995. Tomato spotted wilt virus: A new threat for pepper production in Hungary. 10th Eucarpia Meeting, Budapest, pp. 159–160.
Nemes, K., Csilléry, G., Almási, A., Salánki, K. and Tóbiás, I. 2016: Virológiai vizsgálatok a Dél-alföldi régióban termesztett paprika fajtákon. A dohány enyhe tarkulás mozaik vírus (Tobacco mild green mosaic virus, TMGMV) molekuláris azonosítása. Georgikon for Agriculture, 20. 27–33.
Tóbiás, I., Molnár, A., Salamon, P. and Beczner, L. 1978. A paprika-patogén vírusok hatása néhány étkezési paprikafajtára. Növényvédelem, 10. 51–60.
Tóbiás, I. and Molnár, A. 1981. A szabadföldi paprika vírusai. Kertészeti Egyetem Zöldségtermesztési Intézet Tanácsadója, 9. 26–27.
Tóbiás, I., Maat, D. Z. and Huttinga, H. 1982. Two Hungarian strains of cucumber mosaic virus isolated from sweet pepper (Capsicum annuum L.) and melon (Cucumis melo L.) : identification and antiserum preparation. Neth. J. Pl. Path., 88. 171–183. https://doi.org/10.1007/BF02140880
Tóbiás, I.,. Rast, A., Th., B. and Maat, D. Z. 1982. Tobamoviruses from pepper and eggplant: a comparison with tobacco mosaic virus (TMV) by test plants and serology. Neth. J. Pl. Path., 88. 257–268. https://doi.org/10.1007/BF02000131
Tóbiás, I., Csilléry, G. 1982. New strains of tomato mosaic virus occurred in resistant varieties of pepper (Capsicum annuum L.). Capsicum Newsletter, No. 1. 46.
Tóbiás, I. and Molnár, A. 1983. Az étkezési paprikán előforduló vírustünetek és víruskórokozók Magyarországon. Kertgazdaság, 15. 49–55.
Tóbiás, I. and Csilléry, G. 1983. Virus diseases of pepper in greenhause and plastic tunnel in Hungary. Eucarpia Capsicum and Eggplants, Vth Meeting, Plovdiv, 4-7. July. pp. 148–150.
Tóbiás, I. 1984. Az étkezési paprikán előforduló két legfontosabb víruskórokozó jellemzése és csoportosítása. Növ. Tud. Napok. Budapest, p. 65.
White, J. L., Kaper, J. M. 1989. A simple method for detection of viral satellite RNAs in small tissue samples. J. Virol. Meth., 23. 83–94. https://doi.org/10.1016/0166-0934(89)90122-5
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2017 Tóbiás István, Almási Asztéria, Csilléry Gábor, Timár Zoltán, Nemes Katalin, Salánki Katalin

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.