Virológia vizsgálatok étkezési és fűszerpaprikán előforduló uborka mozaik vírussal

Szerzők

  • Tóbiás István MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete, 1022 Budapest, Hermann Ottó u. 15.
  • Almási Asztéria MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete, 1022 Budapest, Hermann Ottó u. 15. https://orcid.org/0000-0003-2722-5800 (unauthenticated)
  • Csilléry Gábor Budakert Kft., 1114 Budapest, Bartók Béla út 41.
  • Timár Zoltán Univer Product Zrt., 6000 Kecskemét, Szolnoki út 35.
  • Nemes Katalin MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete, 1022 Budapest, Hermann Ottó u. 15.
  • Salánki Katalin MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete, 1022 Budapest, Hermann Ottó u. 15.

Kulcsszavak:

uborka mozaik vírus fertőzöttség, paprikafajták, CMV I és II. típus, tolerancia

Absztrakt

Az idei évben jelentős vírusfertőzöttséget tapasztaltunk számos paprikatermesztő körzetben. A hajtatásból és a szabadföldről származó minták uborka mozaik vírus fertőzést mutattak. A korábbi tapasztalattól (a CMV II csoportba tartozó izolátumok domináltak) eltérően c. egyforma arányban fordultak elő a CMV I. és II. csoportjába tartozó izolátumok. Vizsgálatunk során megállapítottuk, hogy egy újabban termesztésbe kerülő CMV rezisztens fajta és az ismert, de rezisztenciával nem rendelkező étkezési fajta között nem találtunk lényegi különbséget a CMV tolerancia tekintetében sem a tünetek megjelenésében, sem a víruskoncentrációban. Azt tapasztaltuk, hogy a CMV rezisztens fajtát idősebb korban fertőzve a növényben a vírus lassabban szisztemizálódik. Érdekes tapasztalat volt, hogy a tobamovírus rezisztencia gént tartalmazó fűszerpaprika fajták érzékenyebbek voltak az uborka mozaik vírus fertőzésével szemben, mint a rezisztencia gént nem tartalmazó fajták.

Információk a szerzőről

  • Tóbiás István, MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete, 1022 Budapest, Hermann Ottó u. 15.

    levelezőszerző
    tobias.istvan@agrar.mta.hu

Hivatkozások

Csilléry, G. and Tóbiás I. 1983. Magyar és külföldi paprikafajták fenológiai jellemzése és a természetes vírusfertőzöttségének mértéke Nagyszénáson. Kertgazdaság, 17. 79–87.

Csilléry, G., Tóbiás, I. and Ruskó, J. 1983. New pepper strains of tomato mosaic virus. Acta Phytopath. Acad. Sci. Hung., 18. 195–200.

Csilléry, G., Gáborjányi, R., Tóbiás, I. and Jenser, G. 1995. Új paprika és paradicsom kórokozó. Paradicsom foltos hervadás vírus. Kertészet és Szőlészet, 29. 8–9.

Gáborjányi, R., Csilléry, G., Tóbiás, I. and Jenser, G. 1995. Tomato spotted wilt virus: A new threat for pepper production in Hungary. 10th Eucarpia Meeting, Budapest, pp. 159–160.

Nemes, K., Csilléry, G., Almási, A., Salánki, K. and Tóbiás, I. 2016: Virológiai vizsgálatok a Dél-alföldi régióban termesztett paprika fajtákon. A dohány enyhe tarkulás mozaik vírus (Tobacco mild green mosaic virus, TMGMV) molekuláris azonosítása. Georgikon for Agriculture, 20. 27–33.

Tóbiás, I., Molnár, A., Salamon, P. and Beczner, L. 1978. A paprika-patogén vírusok hatása néhány étkezési paprikafajtára. Növényvédelem, 10. 51–60.

Tóbiás, I. and Molnár, A. 1981. A szabadföldi paprika vírusai. Kertészeti Egyetem Zöldségtermesztési Intézet Tanácsadója, 9. 26–27.

Tóbiás, I., Maat, D. Z. and Huttinga, H. 1982. Two Hungarian strains of cucumber mosaic virus isolated from sweet pepper (Capsicum annuum L.) and melon (Cucumis melo L.) : identification and antiserum preparation. Neth. J. Pl. Path., 88. 171–183. https://doi.org/10.1007/BF02140880

Tóbiás, I.,. Rast, A., Th., B. and Maat, D. Z. 1982. Tobamoviruses from pepper and eggplant: a comparison with tobacco mosaic virus (TMV) by test plants and serology. Neth. J. Pl. Path., 88. 257–268. https://doi.org/10.1007/BF02000131

Tóbiás, I., Csilléry, G. 1982. New strains of tomato mosaic virus occurred in resistant varieties of pepper (Capsicum annuum L.). Capsicum Newsletter, No. 1. 46.

Tóbiás, I. and Molnár, A. 1983. Az étkezési paprikán előforduló vírustünetek és víruskórokozók Magyarországon. Kertgazdaság, 15. 49–55.

Tóbiás, I. and Csilléry, G. 1983. Virus diseases of pepper in greenhause and plastic tunnel in Hungary. Eucarpia Capsicum and Eggplants, Vth Meeting, Plovdiv, 4-7. July. pp. 148–150.

Tóbiás, I. 1984. Az étkezési paprikán előforduló két legfontosabb víruskórokozó jellemzése és csoportosítása. Növ. Tud. Napok. Budapest, p. 65.

White, J. L., Kaper, J. M. 1989. A simple method for detection of viral satellite RNAs in small tissue samples. J. Virol. Meth., 23. 83–94. https://doi.org/10.1016/0166-0934(89)90122-5

Letöltések

Megjelent

2017-12-07

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Tóbiás, I., Almási, A., Csilléry, G., Timár, Z., Nemes, K., & Salánki, K. (2017). Virológia vizsgálatok étkezési és fűszerpaprikán előforduló uborka mozaik vírussal . GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 21(1), 16-21. https://journal.uni-mate.hu/index.php/gfa/article/view/6836

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei