A probiotikus kefir hatása a széklet mikroflórára
Absztrakt
Az a tény, hogy a különböző orvosi kezelések súlyos károsodást idézhetnek előaz emberi szervezet probiotikus flórájában egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül. A kezelések – antibiotikumok, cytostatikumok, irradiatio – mellett hasonló károsodáshoz vezet a normál flóra megfelelőtápanyagokkal való ellátásának hiánya is. Számos kontrollált vizsgálat eredményei igazolták, hogy a különböző probiotikus törzsek képesek lerövidíteni a Rota vírus kiváltotta és más gasztroenteritiszek lefolyását, krónikus gyulladásos bélbetegségek esetén is beszámoltak a probiotikumok kedvező hatásáról. A hatás ezekben az esetekben a probiotikus bélflóra proteolytikus aktivitásával lehet kapcsolatos, amely révén elősegíti az enterális antigének lebontását, csökkenti a gyulladásos mediátorok szekréciójának mértékét, segíti a bél mucosalis barrierjének normális működését, normalizálja az intestinalis permeabilitást és fokozza a mucosalis IgA termelődését is (19.21.). Legújabban a figyelem középpontjába került a vastagbélflóra és az allergiás, valamint atópiás betegségek közötti kapcsolat is. A bél egészséges mikroflórája gátolja a specifikus IgE termelést is, amely gátolja az allergiás reakciók kialakulását (19.22.). Ismert probiotikus hatás egyes baktériumok béta galaktozidaze termelése, amely laktóz intolerancia esetén a használatukat kívánatossá és előnyössé teszi. A fekál enzimek aktivitásának csökkentése, a fekáltoxinok visszaszorítása az egészséges bélflóra következménye, amely jelentős tényező a vastagbélrák megelőzésében is. Az egészséges bélflóra fenntartásában és helyreállításában fontos szerepet töltenek be a prebiotikumok, amelyek számos növényi táplálékunk alkotóelemei, oligoszacharidok, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a gazdaszervezetre azáltal, hogy szelektíven fokozzák a probiotikus baktériumok szaporodását és aktivitását a vastagbélben, amelyet ezek a baktériumok energia-forrásként használnak fel. A különböző élelmiszeripari termékekben a probiotikus mikroorganizmusokat és a prebiotikumokat gyakran együtt alkalmazzák. A jelen vizsgálatunkban használt egyik probiotikus baktériumtörzs, a Streptococcus thermophilus rendelkezik nyálkatermelő képességgel. A termelt nyálka egy poliszacharid, amely prebiotikumként szolgál más probiotikus törzsek számára is. Emellett növeli a vele készült élelmiszerek eltarthatóságát, meggátolja azok savanyodási folyamatát. Vizsgálataink egyértelműen bizonyítékát adták, hogy a probiotikus kefir a Biofir® képes elősegíteni a vastagbél probiotikus flórájának elszaporodását a fogyasztás idején, így a kapott eredményeink alapján minden tekintetben megfelel a funkcionális élelmiszer fogalmának. Alkalmazása potenciális lehetőséget biztosíthat a hagyományos orvosi és táplálkozásterápián túl különböző akut és krónikus gyulladásos betegségek, táplálkozási allergiák megelőzésében és kezelésében egyaránt. A későbbiek során további bizonyítékokat kívánunk szolgáltatni az általunk vizsgált probiotikus törzsek különböző kórképekben kimutatható hatására.