Economic situation of table egg production in Hungary

Authors

  • László Szőllősi Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.
  • Szilvia Molnár Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2018.1.053

Keywords:

efficiency, feed price, sales price, cost, income

Abstract

Table egg production plays a significant role in the animal sector, as the consumption and production of eggs and egg products are constantly increasing in the world. In contrast, in the last 10-15 years the Hungarian egg sector has shown rapid erosion; stopping this process and turning the trend are recognized as sectoral and national economic interests. The low competitiveness of the sector can be attributed to a number of factors, including efficiency, economies of scale and profitability. The objective of this study is to evaluate the cost and income situation of the Hungarian table egg production in 2013-2017. Model calculation was used to examine the impact of the changes of the main input-output prices and the production parameters on economic indicators.

Author Biography

  • László Szőllősi, Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

    corresponding author
    szollosi.laszlo@econ.unideb.hu

References

AKI PÁIR (2017): Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszer. URL: https://pair.aki.gov.hu/web_public/general/home.do

Béládi, K., Kertész, R. (2009): A főbb mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzete a tesztüzemek adatai alapján 2008-ban. Agrárgazdasági Kutató Intézet. Budapest, pp. 146–147.

Béládi, K., Kertész, R. (2012): A főbb mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzete, 2010. Agrárgazdasági Kutató Intézet. Budapest, pp. 126–127.

Béládi, K., Kertész, R., Szili, V. (2017): A főbb mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzete, 2013–2015. Agrárgazdasági Kutató Intézet. Budapest, p. 136. https://doi.org/10.7896/ai1704

BTT (2017): Baromfi Termék Tanács adatbázisa.

Csorbai, A. (2017): A piacvezetők részvételi igénye jogos – Az ellentétek feloldására adódna lehetőség. In: Veszelka, A. (szerk): Az egység hiánya zsákutca – Érdekellentétek feszülnek a tojásszektorban (körkérdés). Baromfiágazat. 17: (2) p. 60.

Horn, P. (2008): Új helyzetben a világ élelmiszerellátása. Magyar Tudomány. 2008/09. p. 1108.

Kállay, B. (2017): Körkép biztató jelekkel. Baromfiágazat. 17: (3) pp. 46–49.

KSH (2017): A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2016. Központi Statisztikai Hivatal. Budapest, 2017. május. p. 10. URL: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mezo/mezoszerepe16.pdf

Popp, J. (2013): A baromfiágazat globális helyzete és kilátásai I. Baromfiágazat. 13: (4) pp. 4–11.

Szőllősi, L. (2014): A hatékonyság szerepe a magyar étkezési tojástermelés jövedelmezőségében. Gazdálkodás. 58: (5) pp. 427–441.

Szőllősi, L., Molnár, Sz., Molnár, Gy., Horn, P., Sütő, Z. (2016): A tojással és annak valódi biológiai értékével kapcsolatos információk disszeminációja avagy lehetőségek a magyar tojástermelők versenyképességének növelésére. Baromfi Termék Tanács. Budapest, p. 17.

Published

2018-11-29

Issue

Section

Cikk szövege

How to Cite

Economic situation of table egg production in Hungary. (2018). Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 14(1), 53-62. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2018.1.053

Similar Articles

1-10 of 49

You may also start an advanced similarity search for this article.