A nagyüzemi méhészkedés feltételei egy Amerikai Egyesült Államokbeli (Wisconsin és Florida) méhészet alapján

Szerzők

  • Csáki Tamás Szent István Egyetem, Vadvilág Megőrzési Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Garry Oreskovic Honey Land Farms, N3139 Highview Road, Cascade, WI 53011, USA

Kulcsszavak:

méhészet, anyanevelés, nagyüzemi technológia, munkaszervezés

Absztrakt

A tanulmány az Egyesült Államokbeli Honey Land Farms méhészet gyakorlati tapasztalatai alapján foglalja össze nagyüzemi méhészkedés feltételit. Módszeres megfigyelés alapján kerülnek értékelésre a klimatikus és gazdasági körülmények, a méhészetek mérete és a méhesek megoszlása, a munkaerő szervezettség, a Langstroth kaptár használatához kialakított eszközrendszer, technológia, és a termelési profil. Részletesen kerülnek tárgyalásra a méhészetben alkalmazott Langstroth kaptártípus nagyüzemi lehetőségei a migráció és teleltetés tükrében. A Honey Land Farms méhészet kontinensnyi migrálásával Wisconsinban és Floridában évente két fő mézeltetési időszakot is kihasználhat és a köztes időszakban nevelt anyákat és söpört rajokat termelhet. A megfigyelések tapasztalatai szerint a földrajzi és gazdaságpolitikai sajátosságok nagymértékben meghatározzák a termelés folyamatosságát, illetve a csúcsra járatás szempontjait és a termékpaletta kialakítását.

Információk a szerzőről

  • Csáki Tamás, Szent István Egyetem, Vadvilág Megőrzési Intézet, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    levelezőszerző
    csaki.tamas@gmail.com

Hivatkozások

Bross P. (2006): Méhészeti ismeretek és gazdasági alapfogalmak. Milnor Bt. 2006.

Huber, H. (1956): Die Abhängigkeit der Nektarsekretion von Temperatur, Luft und Bodenfeuchtigkeit. Planta Kiadó, Budapest,47–98. https://doi.org/10.1007/BF01911144

Glenn, S (2006): Queen Rearing for Hobby and Commercial beekeepers. http://www.glenn-apiaries.com/queenrear.html#anchor959974

Graham, J.M. (szerk) (1998): The Hive and the Honey Bee. Dadant Publication.

Latshaw, J. (2007): Q-rearing basics. Latshaw apiaries. https://www.latshawapiaries.com/

L. Ludányi (1998): A méhcsaládok termelésének összehasonlítása. Méhészet, 48(11) 4–6.

Munn, A. (1951): Description of the bar and frame hive. London, Van Voorst. Co.

Nagy I. (2005): Analysis of economic and social relations in apicultural production. Acta Agronomica Óvariensis, 47. 2.

Nyárs L. (2001): A méhészeti ágazat helyzete és fejlesztési lehetőségei. Agrárgazdasági Tanulmányok, 8. AKII, Budapest.

Shuel, R. W. (1961): The influence of calcium and magnesium supply on nectar production in red clover and snapdragon. Repl. Can. Journ. Plant. Sci., 41(1) 50–56. https://doi.org/10.4141/cjps61-008

Suhayda J. (1995): A fiatal anyák haszna. Méhészet, 43(6) 2.

Szalainé M. E. (2002): Méh. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

USDA NASS (U.S. Department of Agricultural National Agricultural Statistics Service) (2008): Information on Honey.

Vansell, G.H. (1940): Nectar Secretion in Poinsettia Blossoms. Journ. Ecom. Ent., 33(2) 409–410. https://doi.org/10.1093/jee/33.2.409

Zsidei B. (1987): Méhanyanevelés. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Vitainé Rotkó M.: Mezőgazdaságunk útja az Európai Unióba. (Témadokumentáció.) Budapest, 1994. OMgK. http://www.omgk.hu/MGUT7/mgut7tj.html

Letöltések

Megjelent

2009-09-25

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Csáki, T., & Oreskovic, G. (2009). A nagyüzemi méhészkedés feltételei egy Amerikai Egyesült Államokbeli (Wisconsin és Florida) méhészet alapján. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 5(3), 209-230. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aweth/article/view/6851

Hasonló cikkek

1-10 a 32-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.