Submissions

Login or Register to make a submission.

Author Guidelines

A közlemény címének gépelése 13 pontos, félkövér balra zárt és Times New Roman betűtípussal történik. (Kérjük, a cím ne legyen csupa nagy betűvel vagy kiskapitálissal!) A magyar cím alatt egy sorköz kihagyása után a szerzők nevét szintén balra zárva, 10 pontos Times New Roman nem dőlt betűkkel kell írni, több szerző esetén vesszővel elválasztva. A családnév és a személynév/nevek sorrendje magyar nyelvű cikk esetében a magyar, idegen nyelvű cikk esetében az adott nyelvben szokásos sorrendet kövesse.
A szerzők neve után elhelyezett lábjegyzetben szerepeljen a szerzők munkahelye (intézmény és főbb szervezeti egység, pl. egyetemek esetében az egyetem és a kar, cím nélkül). Amennyiben több szerző munkahelye azonos, a második és további szerzők esetén lábjegyzetszámozás helyett ugyanazt a számot kérjük felsőindex-szel szerepeltetni. Kérjük a cikkel kapcsolatos levelezésben illetékes szerző e-mail elérhetőségét is feltüntetni „E-mail: <emailcím>” formában. 


Ezt követően ismét egy sorköz kihagyása után következzen a cikk angol nyelvű absztraktja 10 pontos betűmérettel, a következő formában: kövérített „Abstract” felirat, egy tabulátorhely, a cím angol nyelvű megfelelője kövérítve, ponttal lezárva, majd az absztrakt szövege angolul, nem kövérítve. (Az absztrakt lehet hosszabb terjedelmű, mivel a külföldi kutatóhelyek mindenekelőtt ennek alapján értékelik a közleményt.)
Egy sorköz kihagyása után 

A fejezet címek 10 pontos félkövér betűkkel, Times New Roman betűtípussal gépelendők, míg az alfejezet-címeket kérjük Times New Roman 10-es félkövér és dőlt betűstílussal szerkeszteni. (A nagybetűs vagy kiskapitális forma mindkét esetben kerülendő!). A táblázatok és az irodalmak kivételével a közlemény teljes egésze 10 pontos normál Times New Roman betűtípussal gépelendő (kiemelések dőlt betűvel szerepeljenek, aláhúzás és szövegen belüli kövérítés NE legyen). Az oldal mérete lehetőség szerint 168x244, de a B5-ös formátumot is elfogadjuk. (Az A4-es formátumban elkészített cikkeknél az ábrák, táblázatokat a tördeléskor jelentősen át kell méretezni, ezért kérjük feltétlenül tartsák be az alább, a „Táblázatok és ábrák” fejezetben leírtakat.) A margó mérete fent 2,2 cm, két oldalt és alul 3 cm. A közlemény teljes terjedelmében szimpla sorköz alkalmazását kérjük. A fejezetcímek utáni első bekezdések esetén nincs behúzás, az összes többi bekezdés esetében a behúzás mértéke 0,75.

A közleményben a forrásokra történő hivatkozás a következő módon történik: szövegközi jegyzetben vagy lábjegyzetben, lehetőleg oldalszám megadásával: (Kovács és Kiss 2015, 213), indokolt esetben oldalszám megadása nélkül: (Tóth és Horváth 1996). Háromnál több szerző esetén (Felföldi et al. 2007), internetes forrás esetén – ha a szerző nem meghatározott – pedig (www.ksh.hu 2010). 

Táblázatok és ábrák

A táblázat minden eleme 10-es Times New Roman betűvel szerkesztendő, a megadott formában. A folyamatos szöveg után egy sor kihagyásával sorkizártan következik a „1. táblázat” jelölés félkövér betűvel, utána mondatégi pont, majd a táblázat felirata szintén félkövér betűvel. A táblázatban található szövegrészek és számok normál betűstílussal szerkesztendők.
Ábra esetén a forma annyiban módosul, hogy a címfelirat az ábra alatt helyezkedik el, félkövér betűtípussal gépelve. Fontos, hogy az ábrák ne legyenek színesek!

FONTOS!!!
Minden excel formátumban készült ábra, valamint a képek esetén kérjük, hogy az eredeti forrásfájlokat (.xls; .jpg) is csatolják, mert csak így tudjuk garantálni, hogy a nyomtatott kiadványban azok megjelenése kifogástalan minőségű lesz!

Irodalomjegyzék

(1) Fertő I.: A mezőgazdaság a piacgazdaságban. Közgazdasági Szemle 43 (11) 957-971 (1996)
(2) Síki J., Tóth-Zsiga I. (szerk.): A magyar élelmiszeripar története. II. átdolgozott kiadás, Budapest, 1997, 197-218.
(3) Van Dijk, G., Mackel, C. J.: Finance and management strategies of agricultural cooperatives. Aspects of the debate in the Netherlands. Proceedings ICOS-Conference on cooperative financing, Dublin, 1993, 1-12.
(4) Klein, B.P., Kaletz, R.: Nutrient conservation in canned, frozen and fresh foods. URL: www.mealtime.org/default.aspx?id=326 (letöltés ideje: 2001, december 5.)
(5) www.ksh.hu: URL: http://portal.ksh.hu/.../tabl2_02_07i.html (letöltés ideje: 2008. október 14.)</emailcím>

Ellenőrzőlista az online kéziratbeküldéshez

A beküldési folyamat részeként a szerzőnek ellenőriznie kell, hogy a beadvány megfelel-e az alábbiakban felsorolt követelményeknek. Amennyiben nem felel meg, akkor a beadványt visszaküldjük.

  1. A beadvány előzőleg nem volt leközölve, vagy közlésre elfogadva másik lapban (ha mégis, akkor a magyarázatot fel kell tüntetni a szerkesztőnek szóló megjegyzésben).
  2. A beadvány Microsoft Word (*.doc, vagy *.docx), *.rtf, vagy *.txt formátumú.
  3. Where available, URLs for the references have been provided.
  4. A szöveg 12 pontos garamomd betűtípussal, dupla sorközzel készült. A kiemelések aláhúzás helyett félkövérrel történtek. Minden kép és táblázat a szövegben, a megfelelő helyre van beszúrva.
  5. A dokumentum megfelel a Szerzői útmutató, előírásainak.
  6. A bírálati folyamatra vonatkozóan követtem azAnonim bírálati folyamat utasításait.

Submission Preparation Checklist

All submissions must meet the following requirements.

  • The submission has not been previously published, nor is it before another journal for consideration (or an explanation has been provided in Comments to the Editor).
  • The submission file is in OpenOffice, Microsoft Word, RTF, or WordPerfect document file format.
  • Where available, URLs for the references have been provided.
  • The text is single-spaced; uses a 12-point font; employs italics, rather than underlining (except with URL addresses); and all illustrations, figures, and tables are placed within the text at the appropriate points, rather than at the end.
  • The text adheres to the stylistic and bibliographic requirements outlined in the Author Guidelines, which is found in About the Journal.
  • If submitting to a peer-reviewed section of the journal, the instructions in Ensuring a Blind Review have been followed.

Privacy Statement

The names and email addresses entered in this journal site will be used exclusively for the stated purposes of this journal and will not be made available for any other purpose or to any other party.