A művészet jelenségteremtő ereje

Előzetes közbevetés: az alkotó tudományos kompetenciája

Szerzők

  • Leitner Barna Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar

Kulcsszavak:

művészet és tudomány, alkotás, kommunikáció, jelenség, alkotói lét

Absztrakt

Az alkotói tevékenységből és nézőpontból bármilyen irányban elindulva olyan (szak) területre tévedünk, amely kívül áll az alkotó tudományos kompetenciáján. Éppen ezért az alkotótól – alkotói tevékenységén kívül – annál több nem várható el, mint hogy verbálisan is világossá tudja tenni mások számára alkotói attitűdjét. Minden szakmai és „tudományos” tudása a készségeiben rejlik, és az azok működtetéséhez szükséges tudati funkciókban. Az alkotás folyamatának alapkarakteréből következő az, hogy az azon belüli történések jó részét nem lehet belülről, az alkotó nézőpontjából verbalizálhatóvá, dokumentálhatóvá és mérhetővé tenni. Ezek a funkciók nem az alkotói szerep részei.
Ez persze nem zárja ki az alkotó elméleti tevékenységének lehetőségét (hiszen akkor ez az írás sem jöhetett volna létre), de gyökeresen megváltoztatja a vele szemben támasztható elvárások nézőpontját.

Letöltések

Megjelent

2008-11-30

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

A művészet jelenségteremtő ereje: Előzetes közbevetés: az alkotó tudományos kompetenciája. (2008). ARTCADIA : A Rippl Művészeti Intézet Lapja, 1(1), 136-143. https://journal.uni-mate.hu/index.php/artcadia/article/view/3844